Skip to content

Προεκλογική ομιλία Μιχάλη Κατρίνη στην Καστοριά

Φίλες και φίλοι,

Με μεγάλη χαρά βρίσκομαι σήμερα, εδώ στην Καστοριά, μαζί με τους άξιους υποψηφίους της Δημοκρατικής συμπαράταξης.
Δίνουμε έναν έντιμο αγώνα, τον αγώνα της αλήθειας και της ελπίδας για να αναδειχθεί σε τρίτο πόλο η δημοκρατική παράταξη, να αποτελέσει τη δύναμη σταθερότητας και ασφάλειας που χρειάζεται η χώρα.
Είμαστε η φωνή της λογικής και της συνέπειας κόντρα στην καρικατούρα ενός δικομματισμού παλαιάς κοπής, που στήνεται για προεκλογικούς λόγους.
Ποιον αλήθεια μπορούν να πείσουν ο κ.Τσίπρας και ο κ.Μεϊμαράκης;
Είναι δυνατόν να θεωρούν τους εαυτούς τους σωτήρες; Να πιστεύουν ότι έχουν τις λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα;
Από τη μία ο λαϊκισμός τα ψέματα και οι ψευδαισθήσεις που δημιούργησαν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ.Τσίπρας, υποσχόμενοι τα πάντα στους πάντες και καλλιεργώντας το μίσος και το διχασμό των πολιτών, Όλα αυτά πλέον αναμετρήθηκαν με την αλήθεια και την πραγματικότητα και κατέρρευσαν σαν χάρτινος πύργος.
Από την άλλη πλευρά, η απόπειρα παλινόρθωσης του παλιού και του φθαρμένου καθεστώτος της Νέας Δημοκρατίας με τα γνωστά πρόσωπα που υπονόμευσαν αρχικά την εθνική προσπάθεια και στη συνέχεια φόρεσαν ανεπιτυχώς το μανδύα της υπευθυνότητας.

Τώρα όλοι ξέρουν που βρίσκεται η αλήθεια και που το ψέμα.

Κυρίως όμως ξέρουν ότι τα ψέματα τελείωσαν.

Ξέρουν ότι δεν υπήρχε και δεν υπάρχει εναλλακτική λύση , πέρα από τον ευρωπαϊκό δρόμο που εγγυάται την ασφάλεια και τη σταθερότητα της χώρας αλλά και την απρόσκοπτη χρηματοδότηση της.

Φίλες και φίλοι,

Μία εβδομάδα πριν από την πλέον κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση οφείλουμε να δούμε
1) Πως φτάσαμε ως εδώ

2) Ποιο είναι το διακύβευμα αυτών των εκλογών

3) Γιατί οι πολίτες πρέπει να εμπιστευθούν το ΠΑΣΟΚ

• Πως φθασαμε ως εδώ.

Να δούμε πως φτάσαμε σε αυτές τις εκλογές που είναι οι πρώτες που γίνονται μετά την κατάρρευση του μύθου μνημόνιο-αντιμνημόνιο.
Από το Μάϊο του 2010 ως και τον Ιούλιο του 2015 η χώρα ζούσε από τη μία την εξέλιξη της κρίσης και τις επιπτώσεις στην καθημερινότητα των πολιτών και από την άλλη τη γιγάντωση του μύθου των εύκολων υποσχέσεων και των ανώδυνων λύσεων.
Έχουμε μιλήσει πολλές φορές για τη μοναχική προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ από το 2010 ως το 2012 για να καταφέρουμε να σώσουμε τη χώρα.
Τότε που ο κ. Σαμαράς και η Νέα Δημοκρατία μιλούσε για άλλο μείγμα πολιτικής με τα Ζάππεια και τα προγράμματα 18 δις
Τότε που η Νέα Δημοκρατία, συνεπικουρούμενη από σύσσωμη την αντιπολίτευση, έσπερνε το διχασμό και το λαϊκισμό καλλιεργώντας θεωρίες συνωμοσίας .
Τότε που η Νέα Δημοκρατία αποσιωπούσε τις ευθύνες της για τον πρωτοφανή δημοσιονομικό εκτροχιασμό της πενταετίας Καραμανλή που οδήγησε τη χώρα στα βράχια.
Τότε που στις πλατείες των αγανακτισμένων οι κ. Βαρουφάκης, Τσακαλώτος και Κατρούγκαλος παρέδιδαν μαθήματα δημοκρατίας και οικονομικών θεωριών χωρίς κόστος , για να ικανοποιήσουν το λαϊκό αίσθημα.
Στοχοποιούσαν όλους εμάς που αναλάβαμε την ευθύνη για να κρατήσουμε όρθια τη χώρα.
Για να υπάρχει χώρα και Κράτος , στο οποίο έγιναν όλοι αυτοί υπουργοί τον Ιανουάριο , με τα γνωστά αποτελέσματα.
Η Προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ συνεχίστηκε μέχρι και το τέλος του 2014, μέσα από μια δύσκολη και αναγκαστική συνεργασία με τη Ν.Δ, με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον της χώρας.
Συνεργασία για την οποία πρόσφατα κατηγορηθήκαμε από τον κ. Μεϊμαράκη ότι υπονομεύσαμε, ο οποίος ξεπέρασε κάθε όριο πολιτικού θράσους.
Συνεργασία για την οποία κατηγορηθήκαμε από αυτούς που κρύφτηκαν στο βολικό ρόλο της αντιπολίτευσης αλλά και από αυτούς που μπαινόβγαιναν με ευκολία από το σχήμα ευθύνης στο όχημα της δημαγωγίας και του λαϊκισμού.
Συνεργασία για την οποία πληρώσαμε πολιτικό κόστος, γιατί απογοητεύσαμε τους παραδοσιακούς υποστηρικτές της δημοκρατικής παράταξης.
Συνεργασία την οποία, όμως, τιμήσαμε γιατί δεν κρυφτήκαμε από τις ευθύνες απέναντι στη χώρα και τους πολίτες. Βάζοντας τη δική μας ξεχωριστή πινελιά στους κύριους τομείς πολιτικής δράσης.
Και φτάσαμε στις εκλογές του Ιανουαρίου με τη θεαματική έλευση της ‘’κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας’’ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Ποια γεύση μένει από την πρώτη φορά εθνολαϊκιστική αριστερά;
Ζήσαμε τους 6 μήνες της περιβόητης διαπραγμάτευσης με τη θεοποίηση του κ. Βαρουφάκη αλλά και την απόλυτη ταυτισή του με τον κ. Τσίπρα και τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης.
Το κράτος παρέλυσε, η διοικητική μηχανή αδρανοποιήθηκε, σκούπισαν 10 δις ευρώ από τα αποθεματικά δημόσιων οργανισμών, της αυτοδιοίκησης και των ταμείων ενώ η πρωτοφανής ανεπάρκεια και ανικανότητα κρύφτηκαν πίσω από τη δήθεν διαπραγμάτευση.

Κάποιοι στο ΣΥΡΙΖΑ πίστεψαν ότι μπορούν να σταματήσουν το χρόνο χωρίς κόστος για τη χώρα και τους πολίτες. Τώρα λένε ότι υπερεκτίμησαν τις δυνάμεις τους και υποτίμησαν τους διεθνείς συσχετισμούς.
Έπαιζαν με το χρόνο και με τη χώρα. Αυτό ήταν το νόημα της δήθεν διαπραγμάτευσης.
Η χώρα απομονώθηκε, η οικονομία συρρικνώθηκε, ο λαϊκισμός συνέχισε να κυριαρχεί.
Ήταν επιλογή του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου να υπογράψουν στις 20 Φλεβάρη την παράταση του προγράμματος χωρίς χρηματοδότηση.
Ήταν δική τους επιλογή να οδηγήσουν τη χώρα στην αβεβαιότητα μέχρι τη λήξη του προγράμματος για να πιέσουν και να εκβιάσουν τους εταίρους μας.
Μαζί με τον κ. Λαφαζάνη ψήφιζαν όλα τα νομοσχέδια στη Βουλή πανηγυρίζοντας. Μαζί ψήφιζαν και τις επιτροπές της κ. Κωνσταντοπούλου για το δήθεν επονείδιστο και επαχθές χρέος.
Ήταν επιλογή του κ. Τσίπρα να οδηγήσει τη χώρα σε ένα παραπλανητικό δημοψήφισμα με διχαστικούς όρους, αναφέροντας περήφανα στο διάγγελμά του ότι ‘’εμείς δε δεχτήκαμε ποτέ αξιολόγηση γιατί δε δεχτήκαμε ποτέ το μνημόνιο΄΄.
Σε πλήρη ταύτιση με τον κ. Βαρουφάκη τον οποίο τώρα ελεεινολογεί και δηλώνει ότι τον παρέσυρε.
Σε πλήρη αποδοχή όλων των στελεχών του τότε ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ που έκαναν επαναστατικές δηλώσεις για τις ανάσες δημοκρατίας έξω από το Μαξίμου.
Σε πλήρη ευθυγράμμιση με τη Χρυσή Αυγή και όλους όσοι επένδυαν στην αποσταθεροποίηση της χώρας.

ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ;

Συμφωνία με συνολικό δάνειο 86 δις ευρώ, από τα οποία τουλάχιστον 30 δις είναι επιπλέον δανεισμός λόγω των πολιτικών χειρισμών της απελθούσας κυβέρνησης
25 δις για τις τράπεζες, για την ανακεφαλαιοποίηση , αφού διώξαμε τα 11, 9 δις του ΤΧΣ στις 20 Φλεβάρη με διθυραμβικό ύφος από όλα τα μέλη της κυβέρνησης
5 δις ευρώ παραπάνω από το τελικό πακέτο που συμφωνήθηκε σε σχέση με την αρχική πρόταση των Ευρωπαίων που απορρίφθηκε στο δημοψήφισμα
30 δις επιπλέον τα οποία προστίθενται στο χρέος και αρχίζουν να επιμερίζονται σε δυσβάσταχτα μέτρα, μέτρα τα οποία άμεσα θίγουν τους συνταξιούχους και τους μικρομεσαίους επαγγελματίες

ΕΠΙΠΛΕΟΝ

Από 2% ανάπτυξη οδεύουμε ολοταχώς για 2-4% ύφεση το 2015
Από πρωτογενές πλεόνασμα 0,4 % οδηγούμαστε σε πρωτογενές έλλειμμα 1,5 % του ΑΕΠ
Διαρροή καταθέσεων 40 δις ευρώ, κλειστές τράπεζες και επιβολή περιορισμών
Πάγωμα του ΕΣΠΑ μέχρι και τον Αύγουστο με κίνδυνο απώλειας πόρων
Απώλεια 17000 θέσεων εργασίας μέσα στον Ιούλιο, όταν την ίδια περίοδο, ένα χρόνο πριν, είχαμε 13000 επιπλέον προσλήψεις
Αύξηση 2,4 δις στο ΦΠΑ με διπλασιασμό προκαταβολής φόρου στους μικρομεσαίους επαγγελματίες
1 δις κρατήσεις στους συνταξιούχους
Αύξηση φορολογίας στους αγρότες
Λογαριασμός μέτρων 14 δις ευρώ με την υπογραφή Τσίπρα-Καμμένου.

ΕΠΙΣΗΣ

Ο τομέας της υγείας βρίσκεται σε πολύ χειρότερη κατάσταση σε σχέση με ένα χρόνο πριν.
Τα σχολεία για πρώτη φορά στα χρονικά άνοιξαν χθες με τόσες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, όσα άνοιξαν.
Τα ταμεία και οι φορείς του δημοσίου έχουν μηδενικά αποθεματικά, κάτι το οποίο περιέγραψαν με δραματικούς τόνους τα στελέχη του ΓΛΚ.
Στο προσφυγικό ζήτημα η χώρα διασύρθηκε και βρέθηκε εντελώς απροετοίμαστη, κινούμενη στον αστερισμό των δηλώσεων της κ. Χριστοδουλοπούλου και στη σύγκριση Ελαιώνα- Αμυγδαλέζας
Παρ’όλα αυτά τα τραγελαφικά, η συμφωνία ψηφίστηκε χάρη στην αντιπολίτευση και η χώρα κρατήθηκε όρθια.
Μένει, λοιπόν, εύλογα μια απορία:
Γιατί οδηγηθήκαμε σε εκλογές;
– Όταν υπήρχε πλειοψηφία 222 βουλευτών που στήριξαν τη συμφωνία
– Όταν το 75% της κοινής γνώμης ήταν υπέρ της συμφωνίας
– Όταν η κοινωνική κατάσταση ήταν πιο ήρεμη από ποτέ με την κατάρρευση των αντιμνημονιακών μύθων
– Όταν μπορούσε να δημιουργηθεί νέα κυβέρνηση από την προηγούμενη Βουλή;
– Όταν ήταν αβέβαιος ο συσχετισμός δυνάμεων μετά τις εκλογές για τη δημιουργία κυβέρνησης

ΓΙΑΤΙ ΠΑΜΕ ΣΕ ΕΚΛΟΓΕΣ

• Γιατί ο κ.Τσίπρας ανάμεσα στα εθνικά και στα εσωκομματικά προβλήματα, προτάσσει πάντα τα εθνικά. Κάνει εκλογές για να λύσει τα εσωκομματικά του προβλήματα.
• Γιατί ο κ. Τσίπρας θέλει να δραπετεύσει από τις ευθύνες του, αν κρίνουμε από τις αλλοπρόσαλλες δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι όπου σταθούν και όπου βρεθούν δηλώνουν ρητά και κατηγορηματικά ότι εκβιάστηκαν και δεν πιστεύουν το πρόγραμμα. Είναι δυνατόν όλοι αυτοί να κυβερνήσουν τη χώρα;

Ποιο είναι το διακύβευμα αυτών των εκλογών

Το διακύβευμα των εκλογών δεν μπορεί να είναι το ξεκαθάρισμα των εσωτερικών λογαριασμών στο ΣΥΡΙΖΑ
Το διακύβευμα των εκλογών δεν είναι σίγουρα οι προεκλογικές εξαγγελίες Σύριζα και Ν.Δ που έρχονται από το χθες των υποσχέσεων και προσβάλλουν την κοινή λογική και τους πολίτες.

Το διακύβευμα των εκλογών δεν πρέπει να είναι η αναβίωση ενός δικομματισμού παλαιάς κοπής, με τεχνητή πόλωση και συνθηματολογία άνευ περιεχομένου.
Το διακύβευμα των εκλογών, σε καμία περίπτωση, δεν είναι ο πλαστός διαχωρισμός νέου και παλιού που επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας στις τάξεις του λαϊκιστές και αριβίστες της πολιτικής και τον κ. Φλαμπουράρη με τον κ. Κουίκ σε ρόλο συντονιστών του μεταρρυθμιστικού έργου της κυβέρνησης.
Αυτοί είναι το νέο;
Είναι το πιο παλιό και παρηκμασμένο πολιτικό προσωπικό, που δεν έχει να προσφέρει τίποτα θετικό στη χώρα.
Άνθρωποι που αποδείχθηκε ότι δεν μπορούσαν να διοικήσουν ένα υπουργείο, ήθελαν να αλλάξουν την Ευρώπη.
Μας είπε ο κ.Τσίπρας ότι για να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ πρέπει το ΠΑΣΟΚ να διώξει τα βαρίδια του.
Του απαντούμε ότι δεν υπάρχουν πλέον βαρίδια στο ΠΑΣΟΚ. Τα τελευταία βαρίδια που είχε το ΠΑΣΟΚ τα έχει πάρει ο ίδιος στο Σύριζα.

Το διακύβευμα των εκλογών δεν πρέπει να να είναι η επιστροφή και η παλινόρθωση της Δεξιάς, η εξάλειψη των ευθυνών του κ.Καραμανλή και της καταστροφικής διακυβέρνησης του την περίοδο 2004-2009. Ούτε η παραγραφή των ευθυνών του άλλοτε αντιμνημονιακού κ.Σαμαρά.

Το διακύβευμα των εκλογών είναι:

Α) Η ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας.
Αξιοπιστία η οποία χάθηκε το 7μηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και οδήγησε στην αναβίωση της συζήτησης περί GREXIT.
Αξιοπιστία που χάθηκε με τις αντιφατικές και προκλητικές δηλώσεις μελών της κυβέρνησης για εσωτερική κατανάλωση και μόνο, οι οποίες προκαλούσαν σύγχυση, ανασφάλεια και οργή στους εταίρους μας και στην κοινή τους γνώμη.
Αξιοπιστία που τραυματίστηκε με την προκήρυξη των εκλογών αμέσως μετά την εκταμίευση της πρώτης δόσης, λίγες ώρες αφότου τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια αποφάσιζαν να μας δανείσουν.
Αξιοπιστία που πρέπει να ξανακερδίσουμε για να μη συνεχίσουμε να είμαστε το μαύρο πρόβατο της ευρωπαϊκής οικογένειας, ο μόνιμος ικέτης και η προβληματική χώρα.

Β) η πολιτική σταθερότητα.
Πολιτική σταθερότητα η οποία επιτυγχάνεται μόνο με κυβέρνηση ευρείας συνεργασίας με τη συμμετοχή των πραγματικά ευρωπαϊκών δυνάμεων που στήριξαν τη συμφωνία.
Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση τετραετίας η οποία θα δουλέψει συστηματικά και σοβαρά για την έξοδό μας από την κρίση.
Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση συνεργασίας γιατί αποδείχθηκε ότι ένα ή δύο κόμματα μόνο δεν μπορούν να αντέξουν το πολιτικό βάρος, με ολέθρια αποτελέσματα για τους πολίτες.
Εμείς πληρώσαμε συντριπτικά την επιλογή του 2010.
Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση συνεργασίας πάνω σε προγραμματικές θέσεις που θα υπερβαίνουν τα όρια του προγράμματος, με συγκεκριμένους όρους και στόχους.

Κυβέρνηση με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, με εκσυγχρονιστική πνοή και δύναμη. Με πολιτική προγραμματική συμφωνία και με την επιλογή των πιο ικανών και δημιουργικών Ελλήνων που θα στελεχώσουν τη νέα κυβέρνηση.
Οι μικροπολιτικές προσεγγίσεις μέχρι τώρα, από όλα σχεδόν τα άλλα κόμματα, μπορεί να έχτισαν πολιτικές καριέρες αλλά έστειλαν το λογαριασμό για να πληρωθεί από τους πολίτες.
Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση μακράς πνοής γιατί οι επαναλαμβανόμενες εκλογικές αναμετρήσεις οδηγούν σε αβεβαιότητα, αστάθεια και οικονομική δυσπραγία.
Αποθαρρύνουν τον όποιο επενδυτή να ασχοληθεί σοβαρά με τη χώρα μας και δημιουργούν ανησυχία στην πραγματική οικονομία.
Η αγορά και οι πολίτες είναι αυτοί που υφίστανται τις συνέπειες
Ένα απλό παράδειγμα: την ίδια στιγμή που ο κ. Τσίπρας πανηγυρίζει για την απόφαση για την αναδιάρθρωση του χρέους μετά την πρώτη αξιολόγηση, με την απόφασή του για εκλογές μεταθέτει χρονικά αυτή την απόφαση κατά 2 μήνες.

Γ) η εφαρμογή του προγράμματος.
Δυστυχώς βλέπουμε ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ διαγωνίζονται στο πως θα παραπλανήσουν και πάλι τους πολίτες.
Την ίδια στιγμή, σκόπιμα αποκρύπτουν ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση στην εφαρμογή αυτού που οι ίδιοι ψήφισαν, οδηγεί νομοτελειακά σε νέα μέτρα, νέες περικοπές και νέα φορολογία.
Υπόσχονται αλλαγές σε μέτρα που έχουν ήδη ψηφίσει, προσπαθούν να παραπλανήσουν κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες. Μιλούν για παράλληλο πρόγραμμα το οποίο δεν υπάρχει.
Προφανώς όσοι μιλούν για παράλληλο πρόγραμμα , εξακολουθούν να ζουν ακόμα σε ένα παράλληλο σύμπαν, σε ένα παράλληλο κόσμο.
Ψεύδονται ασύστολα όταν λένε ότι διασφάλισαν το ΕΚΑΣ , όταν στο μνημόνιο Τσίπρα-Καμμένου υπάρχει ρητή αναφορά για σταδιακή κατάργησή του.
Πανηγυρίζουν δήθεν για την κατάργηση του 5ευρου στα νοσοκομεία, όταν στο μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπάρχει ρητή δέσμευση για επαναφορά του τον Οκτώβριο, αν δεν έχει βρεθεί ισοδύναμο.

Υψώνουν τείχη για τους αγρότες,με πρωταγωνιστή τον κ. Μεϊμαρακη όταν είναι γνωστό ότι με τις παρεμβάσεις του ΠΑΣΟΚ, αποφεύχθηκαν τα χειρότερα στην φορολογία των αγροτών και πριν και τώρα.
Μιλούν για την άμεση κατάργηση του 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, λίγες ώρες αφού έχουν εκδώσει την υπουργική απόφαση εφαρμογής του.

Δ) η δίκαιη κατανομή των βαρών.
Αχίλλειος πτέρνα όλων των προηγούμενων προγραμμάτων ήταν οι οριζόντιες περικοπές , οι οποίες είναι κατά τεκμήριο άδικες.
Όταν η αδυναμία του κρατικού μηχανισμού για δίκαιη φορολογία και οικονομική αποτίμηση των εισοδημάτων και των περιουσιών, ισοσκελιζόταν με μειώσεις μισθών και συντάξεων, προκαλώντας εύλογα το αίσθημα αδικίας, αλλά και την οργή και την αγανάκτηση.
Όταν στη λογική των περικοπών οδηγήθηκαν ολόκληρες κοινωνικές ομάδες στο περιθώριο, χωρίς εισοδήματα και χωρίς δικαιώματα.
Όταν οι μειώσεις σε μισθούς και σε συντάξεις δε βρήκαν ισοδύναμα σε ποιοτικές και δωρεάν υπηρεσίες του κοινωνικού κράτους.
Όταν η αναγκαστική και άτσαλη εφαρμογή των προγραμμάτων οδήγησε σε άνιση επιβάρυνση, όπως πιστοποιούν και οι σχετικές έρευνες.

Ε) η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
Το ακούμε χρόνια, αλλά δυστυχώς η πραγματικότητα μας διαψεύδει. Η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση χρεοκοπίας και δεν μπορεί να συνεχίσει να συντηρεί έναν κρατικοδίαιτο ιδιωτικό τομέα.
Οι θέσεις εργασίας που χάθηκαν στον ιδιωτικό τομέα δε μπορούν να ξαναδημιουργηθούν αυτόματα, ούτε βεβαίως μπορούμε να κόψουμε χρήμα ώστε όλη η οικονομία να κινείται γύρω από τα υπουργεία, τους δήμους και τους δημοσίους οργανισμούς.
Η χώρα πρέπει να αρχίσει να παράγει, να εξάγει, να φέρνει ξένο χρήμα μέσα από προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Ο πρωτογενής τομέας και ο τουρισμός είναι η προμετωπίδα αυτής της προσπάθειας. Αποτελούν όαση στην περίοδο της κρίσης, όταν αναπτύσσονται με σύγχρονα εργαλεία.
Εξίσου, αν όχι πιο σημαντική, είναι η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα για την οποία κανένα μνημόνιο δεν μας απαγορεύει το πώς θα τη δομήσουμε και θα την οργανώσουμε.
Η προσέλκυση επενδύσεων πρέπει να είναι συνειδητή επιλογή χωρίς εμπόδια αλλά με σεβασμό στους κανόνες.

ΣΤ) Οι περιβόητες μεταρρυθμίσεις.
Οι αναγκαίες αλλαγές στη λειτουργία του κράτους που καταργούν τη γραφειοκρατία και την παραοικονομία που αυτή παράγει. Που ευνοούν τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες και προκρίνουν τους ικανούς και όχι τους έμπειρους.
Το άνοιγμα των επαγγελμάτων για τις επαγγελματικές ευκαιρίες στους νέους και την ενίσχυση του ανταγωνισμού. Χωρίς τεχνητές εξαιρέσεις συντεχνιακού χαρακτήρα. Άγχος αλλά και μέλημά μας, αφού δεν μπορούμε άμεσα να αυξήσουμε τα εισοδήματα, θα πρέπει να είναι η μείωση των τιμών σε αγαθά και υπηρεσίες. Για να ενισχύσουμε έτσι το εισόδημα της ελληνικής οικογένειας.
Μεταρρυθμίσεις στην παιδεία στη συνέχεια του νόμου-πλαίσιο για τα πανεπιστήμια, ο οποίος κατακρεουργήθηκε στη συνέχεια.
Μεταρρυθμίσεις στην υγεία, με μόνο αποδέκτη τον χρήστη, χωρίς περιττές σπατάλες και γιγάντωση της παραοικονομίας.
Μεταρρυθμίσεις παντού ως προωθητική δύναμη για να ξεφύγουμε από το τέλμα και όχι μεταρρυθμίσεις που εξαγγέλονται και δεν γίνονται.

3)Γιατί οι πολίτες πρέπει να εμπιστευθούν το ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ πλήρωσε συντριπτικό πολιτικό κόστος, έχασε 2.730.000 ψηφοφόρους από το 2009-2015.
Γιατί ήταν η μόνη παράταξη που είπε την αλήθεια
Γιατί ήταν η μόνη παράταξη που προέταξε το εθνικό συμφέρον έναντι του κομματικού οφέλους από το 2010 ως σήμερα.
Γιατί ήταν η μόνη παράταξη που τόλμησε να συγκρουστεί με τα κακώς κείμενα και τα συντεχνιακά συμφέροντα, τα περισσότερα από τα οποία ήταν δικά μας δημιουργήματα.
Το ΠΑΣΟΚ στοχοποιήθηκε, απομονώθηκε και συρρικνώθηκε, αλλά δεν υπέστειλε ποτέ τη σημαία της ευθύνης.
Τιμωρηθήκαμε, πληρώσαμε το τίμημα.
Ως εδώ όμως.
Όχι γιατί δεν κάναμε λάθη και αδικίες
Όχι γιατί δεν πιστέψαμε όσο έπρεπε στις αναγκαίες τομές και μεταρρυθμίσεις.
Όχι γιατί δεν ταυτιστήκαμε σε πολλά σημεία με συντηρητικές λογικές.
Αλλά γιατί, πρέπει να δούμε και τα θετικά αυτής της δύσκολης πενταετίας

● Το 2010 κάναμε μια εντυπωσιακή στροφή, κόντρα σε όλη, σχεδόν, τη μεταπολιτευτική κυβερνητική πρακτική μας. Μόνοι μας και με ανθρώπινο δυναμικό που είχε γαλουχηθεί σε άλλες λογικές. Το τολμήσαμε όμως
● Πρώτοι προκρίναμε τα ευρύτερα σχήματα συνεργασίας, ακόμα και με τους παραδοσιακούς μας αντιπάλους, διαβλέποντας ότι η διαχείριση της κρίσης υπερβαίνει τα κόμματα, τα πρόσωπα αλλά και τις ιδεολογίες.
● Πρώτοι ζητήσαμε εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης το 2012, ώστε να υπάρχει αυτογνωσία και υπευθυνότητα από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων. Το επαναφέραμε το 2015, όταν η κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας οδηγούσε τη χώρα στα βράχια με τη λογική τη αυθεντίας
● Είπαμε την αλήθεια στους πολίτες και υπερασπιστήκαμε με συνέπεια την Ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, όταν το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα έκανε μικροπολιτική για κομματικό όφελος
● Κάναμε πολύ δύσκολες επιλογές με συντριπτικό κόστος με γνώμονα το ρεαλισμό, τη λογική και το εθνικό συμφέρον, πολλές φορές με κίνδυνο να αλλοιώσουμε την ιδεολογική μας φυσιογνωμία και απογοητεύοντας παραδοσιακούς μας ψηφοφόρους.
● Γιατί ακόμα και τώρα, που η αλλοπρόσαλλη τακτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οδήγησε σε ένα σκληρό μνημόνιο, το ΠΑΣΟΚ δεν προσχώρησε στο λαϊκισμό της καταψήφισης αλλά στήριξε εμπράκτως τη χώρα με τις δικές του διαφοροποιήσεις και διορθωτικές παρεμβάσεις.

Το κάναμε γιατί διαφορετικά η εναλλακτική λύση ήταν η άτακτη χρεοκοπία.

Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να στηριχθεί γιατί οι πολίτες, απαλλαγμένοι από τους μύθους, κρίνουν και συγκρίνουν την προσφορά του τόσο στα χρόνια της διακυβέρνησης του τόπου προ μνημονίου, όσο και κατά τη διαχείριση της κρίσης.
● Το ΠΑΣΟΚ πέτυχε την πρωτοφανή μείωση του ελλείμματος ώστε να ανακτηθεί η αξιοπιστία της χώρας.
● Το ΠΑΣΟΚ πέτυχε τη μείωση του χρέους με το PSI, το οποίο κατασυκοφαντήθηκε. Σήμερα ο κ. Τσίπρας πανηγυρίζει για την αναδιάρθρωση του χρέους, χωρίς να έχει μειώσει την ονομαστική του αξία ούτε κατά ένα ευρώ.
● Το ΠΑΣΟΚ προχώρησε, έστω και όχι τόσο τολμηρά όσο θα έπρεπε, στο άνοιγμα των επαγγελμάτων, σπάζοντας κλειστά συντεχνιακά συστήματα και δίνοντας επαγγελματικές ευκαιρίες στους νέους
● Το ΠΑΣΟΚ έθεσε τις βάσεις της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, θεσμοθέτησε τη ‘’Διαύγεια’’, επανέφερε την αξιοκρατία στις κρίσεις στο δημόσιο
● Το ΠΑΣΟΚ έκανε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στην παιδεία, την υγεία και την τοπική αυτοδιοίκηση εν μέσω κρίσης ( νόμος-πλαίσιο, ΕΟΠΥΥ, Καλλικράτης)

● Γιατί όλα τα μεγάλα έργα υποδομών και όλες οι τομές στη χώρα τα τελευταία χρόνια έχουν τη σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ και αυτό δεν θα πρέπει να το απεμπολούμε

Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να στηριχθεί γιατί κάνει μια νέα αρχή. Με τη νέα πρόεδρό μας, τη Φώφη Γεννηματά, προσπαθεί με σεμνότητα και σοβαρότητα να κερδίσει την εμπιστοσύνη των δημοκρατικών πολιτών.

Με νέα στελέχη, τα οποία δίνουν τη μάχη καθημερινά στις περιφέρειές τους.

Με μια νέα γενιά στην πρώτη γραμμή, με σεβασμό στην ιστορική διαδρομή μας αλλά και με όραμα για το μέλλον.

Με νέα αντίληψη, η οποία προσπαθεί να ενώνει και να πολλαπλασιάζει δυνάμεις, κλείνοντας τα ρήγματα του παρελθόντος.

Με συνεργασίες, συμμαχίες και διευρύνσεις συγκροτούμε τον τρίτο πόλο της προοδευτικής διακυβέρνησης που έχει ανάγκη ο τόπος.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι η έκφραση αυτής της προσπάθειας η οποία πρέπει να συνεχιστεί και να επεκταθεί.

Για τη συγκρότηση του τρίτου εναλλακτικού πόλου με αυτοδύναμη στρατηγική, αυτόνομο λόγο αλλά και καθοριστικό ρόλο.

Η χώρα έχει ανάγκη από ένα προοδευτικό ρεύμα που εκφράζει αυθεντικά την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, το ριζοσπαστικό κέντρο και το δημοκρατικό σοσιαλισμό.

Ο λαϊκισμός του ΣΥΡΙΖΑ και ο άκρατος νεοφιλελευθερισμός της ΝΔ δεν μπορούν να εκφράσουν το κέντρο, παρά τις επίμονες προσπάθειές τους.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη πρέπει να στηριχθεί γιατί αποτελεί το συνδετικό κρίκο και τη δύναμη εγγύησης για τη συνεργασία και την πολιτική σταθερότητα μετά τις 20 Σεπτέμβρη.

Γιατί είναι η πραγματική κεντροαριστερά της λογικής και της ευθύνης. Η δημιουργική δύναμη του μέλλοντος, χρήσιμη και κρίσιμη για την ασφάλεια και την ομαλότητα.

Γιατί οι πολίτες δεν χρειάζονται ψευτοδιλήμματα και συνθήματα ή δήθεν νεωτερισμούς, αλλά υπεύθυνες φωνές που θα δίνουν λύσεις.
Γιατί οι απαντήσεις στα καθημερινά προβλήματα δε θα δοθούν μέσα από τις ψήφους διαμαρτυρίας, αγανάκτησης ή και χαβαλέ.

Με τη χώρα δεν κάνουμε πλάκα.

Δεν παίζουμε.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη πρέπει να στηριχθεί γιατί έχει συγκεκριμένες προτεραιότητες και προγραμματικές θέσεις για το μέλλον του τόπου.

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΟΠΩΣ:
● Η ουσιαστική επαναδιαπραγμάτευση των πιο άδικων σημείων του τρίτου μνημονίου
● Η διασφάλιση αξιοπρεπών συντάξεων
● Η αποτροπή των ομαδικών απολύσεων
● Η δίκαιη φορολόγηση των επαγγελματιών αγροτών, με έμφαση στους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς
● Η ασφάλεια δανειοληπτών και επιχειρήσεων
● Η πρόσβαση στην παιδεία για κάθε οικογένεια

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ

● Πραγματικές αλλαγές στο κράτος, με διαφάνεια και αξιοκρατία. Επιτελική διοίκηση, αποκέντρωση αρμοδιοτήτων αλλά και πόρων
● Ενίσχυση του ανταγωνισμού προς όφελος των καταναλωτών αλλά και δημιουργία επαγγελματικών ευκαιριών
● Σταθερό φορολογικό σύστημα για μία τουλάχιστον τριετία με ευνοϊκή φορολόγηση για νέους επιχειρηματίες. Απώτερος στόχος η σταδιακή μείωση φορολογικών συντελεστών, πάντα σε σχέση με τα δημοσιονομικά αποτελέσματα.
● Επενδυτικές πρωτοβουλίες παντού : στον πρωτογενή τομέα, την μεταποίηση, τον τουρισμό, την ενέργεια και τις υποδομές. Είναι σημαντική η προσέλκυση νέων επενδύσεων αλλά ακόμα πιο σημαντική η δημιουργία πολλών μικρών δικών μας επενδύσεων.
● Κίνητρα για νέους αγρότες με παραχώρηση γης, ελάφρυνση κόστους παραγωγής, συμβολαιακή γεωργία και διασύνδεση με την έρευνα

● Διασύνδεση του πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό

● Κίνητρα για νέες τουριστικές υποδομές με αναβάθμιση της τουριστικής και πολιτιστικής εκπαίδευσης, αλλά και ουσιαστική συνέργεια του τουριστικού προϊόντος με όμορες χώρες
● Ενίσχυση ιατρικού τουρισμού.
● Επένδυση στην ενεργειακή μας αυτονομία και στο στρατηγικό μας ρόλο στο ενεργειακό πεδίο.
● Διασύνδεση της εκπαίδευσης με την τοπική οικονομία
● Προτεραιότητα στη ρευστότητα για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα με ουσιαστική στήριξη από τις τράπεζες

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ
Ένα νέο κοινωνικό κράτος
● Με διασφάλιση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για την αποτροπή της κοινωνικής περιθωριοποίησης και της ανέχειας
● Με ισότιμη αντιμετώπιση των ατόμων με αναπηρία στις ευκαιρίες και τα δικαιώματα
● Με σεβασμό στην τρίτη ηλικία, στο συνταξιοδοτικό αλλά και τις κοινωνικές παροχές
● Με ενίσχυση της επιδοτούμενης απασχόλησης για τους ανέργους και όχι την καθήλωση στο επίδομα ανεργίας
● Με ενίσχυση του τρίτου πυλώνα της οικονομίας, της κοινωνικής συνεταιριστικής επιχειρηματικότητας.
● Με διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων, τομέα στον οποίο και εμείς κάναμε αρκετά λάθη στο πρόσφατο παρελθόν
● Με πραγματική πρόσβαση στη δωρεάν δημόσια παιδεία για κάθε ελληνική οικογένεια, χωρίς ταμπού για τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων
● Ανασυγκρότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με άμεση και καθολική πρόσβαση των πολιτών σε ποιοτικές και δωρεάν υπηρεσίες υγείας.

Φίλες και φίλοι,

Αυτές είναι οι δεσμεύσεις και οι προϋποθέσεις που θέτει το ΠΑΣΟΚ.

Με αυτές θα πάμε σε μια προγραμματική κυβερνητική συμφωνία.

Η ώρα της ευθύνης έφτασε. Η ώρα των πολιτών έφτασε.

Η προσπάθεια της πόλωσης και του πλαστού δικομματισμού δεν είναι η λύση στα πραγματικά προβλήματα του τόπου.

Ο τόπος χρειάζεται κυβέρνηση στις 21 Σεπτεμβρίου.

Χρειάζεται μια αυθεντική πολιτική έκφραση της αγωνίας και της ελπίδας.

Χρειάζεται μια πραγματική δύναμη αλλαγών και μεταρρυθμίσεων.

Χρειάζεται μια δυνατή φωνή λογικής και ευθύνης για τον τόπο.

Η εποχή των μεγάλων υποσχέσεων ανήκει οριστικά στο παρελθόν.

Μόνο με συνεργασίες μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί

Μόνο μαζί μπορούμε να κάνουμε την Ελλάδα αυτοδύναμη και περήφανη.

Δημοκρατικοί πολίτες της Καστοριάς,

Είμαστε περήφανοι για την πολιτική μας διαδρομή και την ιστορική μας προσφορά στον τόπο.

Αντλούμε δύναμη από το παρελθόν μας και εμπνεόμαστε από αυτό.

Αφήνουμε πίσω τις κακές στιγμές και ενώνουμε τις δυνάμεις μας με τους όλους τους συντρόφους για τον κοινό αγώνα.

Για την ανασυγκρότηση και επανασύνδεση του χώρου

Για τη νέα κεντροαριστερά που έχει ανάγκη ο τόπος

Τώρα είναι η ώρα του αγώνα

Τώρα είναι η ώρα της συσπείρωσης και της συστράτευσης.

Τώρα είναι η ώρα να κοιτάξουμε μπροστά, με όραμα για το αύριο.

Σας καλώ όλους να δώσουμε αυτή τη μάχη με πίστη και δυναμική

Πόρτα-πόρτα. Σε κάθε χώρο δουλειάς , σε κάθε σπίτι

Με όλους τους πολίτες.

Το χρωστάμε στην ιστορία και την αξιοπρέπειά μας

Το χρωστάμε στους εαυτούς μας

Το οφείλουμε στο μέλλον αυτού του τόπου και της νέας γενιάς.

Σας ευχαριστώ

Back To Top