Skip to content

Ο μόνος δρόμος για το μέλλον -Άρθρο στο WE24.gr

Επτά μήνες μετά τις εκλογές κι έχοντας ζήσει όλο το σίριαλ της “περήφανης διαπραγμάτευσης“, καταλήξαμε σε ένα επώδυνο μνημόνιο με δημοσιονομικά μέτρα, αλλά και υπέρογκο δανεισμό, κυρίως για τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Αυτή είναι η κατάληξη μιας ιλαροτραγικής διαδικασίας, που είχε ονομαστεί δια στόματος του Έλληνα πρωθυπουργού ως “αμοιβαία επωφελής συμφωνία” στην κατάληξή της.

Οι μάσκες έπεσαν. Η αλήθεια, μαζί και οι υβριστές της, αποκαλύφθηκαν. Ο λογαριασμός, βαρύς και πάλι, στους πολίτες.

Πέντε και πλέον χρόνια μετά την υιοθέτηση, υπεράσπιση και βαθμιαία γιγάντωση του αντιμνημονιακού μύθου, ήρθε η ώρα να κάνουμε έναν ειλικρινή απολογισμό.

Πολιτικές καριέρες χτίστηκαν και χάθηκαν, ο δημόσιος διάλογος δηλητηριάστηκε, τα κάθε λογής συστήματα και συντεχνιακά συμφέροντα αμύνθηκαν λυσσαλέα, ο λαϊκισμός θριάμβευσε, ο ρεαλισμός κακοποιήθηκε. Κυρίως, όμως, επιδεινώθηκε δραματικά η καθημερινότητα των πολιτών, χωρίς να μεταβληθούν ουσιωδώς τα κακώς κείμενα και οι λογικές, που συνέβαλαν στη δημιουργία της εικονικής ευημερίας.

Τώρα είναι η ώρα της πραγματικής αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας.

Συμφωνίας των πολιτικών δυνάμεων, που στηρίζουν την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, μεταξύ τους. Αφήνοντας πίσω το παρελθόν.

Συμφωνίας των πολιτικών προσώπων, που είναι αποφασισμένα να υπερβούν το πολιτικό κόστος, ξεπερνώντας τις διαχωριστικές κομματικές γραμμές.

Συμφωνίας των πολιτών, που θέλουν να δημιουργήσουν και όχι να αρπάξουν μια “κρατικοδίαιτη ευκαιρία”, με την κοινή λογική και όσους την υπερασπίζονται.

Συμφωνίας των νέων, που πλήττονται από τα “κεκτημένα” της προηγούμενης γενιάς και τα εμπόδια που συναντούν λόγω αυτών, με την προηγούμενη γενιά και την ανάγκη να αλλάξει αυτή η χώρα.

Συμφωνίας της κοινωνίας συνολικά, η οποία ασφυκτιά με όλο τον ανορθολογισμό του ελληνικού οικοδομήματος, με την υλοποίηση αλλαγών. Λογικών αλλαγών, με ατομικό κόστος, αλλά προς το συμφέρον των πολλών και όχι των δυνατών.

Συμφωνίας της χώρας μας με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, για κοινό βηματισμό, κοινά ιδεώδη, κοινή στρατηγική και πρακτική.

Για την υλοποίηση αυτής της συμφωνίας δεν απαιτείται… ικανοποιητικός αριθμός βουλευτών. Εξάλλου, η ψήφιση δεν ήταν το ανυπέρβλητο πρόβλημα στη “μνημονιακήιστορία της χώρας. Πάντα κάποιοι χρησίμευαν ως κρίσιμοι και χρήσιμοι, αναλώσιμοι για να αναπνέει η χώρα, αλλά και για να επιβιώνουν οι δημαγωγοί.

Το πρόβλημα ήταν και είναι η υλοποίηση με αξιόπιστους, συνεπείς και συνεχείς όρους. Για να μην καταλήγουμε πάντα σε μέτρα, λόγω των υστερήσεων και των καθυστερήσεων. Για να μην παραμένει το αίσθημα της αδικίας και της υπεράσπισης συμφερόντων εις βάρος των πολλών.

Τώρα είναι η ώρα για μια συμφωνία πέρα από κόμματα και χρώματα. Με μοναδικό στόχο την αποφυγή του μοιραίου, που δεν το ζήσαμε, αλλά το νιώσαμε με δραματικούς όρους, έστω και για λίγο.

Το πάρτι του λαϊκισμού τελείωσε άδοξα. Πολλοί από τους… διοργανωτές πέρασαν καλά. Άλλοι, βέβαια, θα πληρώσουν τα σπασμένα. Κάποιοι, όμως, πρέπει να συμμαζέψουν και να τακτοποιήσουν τον χώρο. Ας το κάνουν, γρήγορα και αποτελεσματικά.

Back To Top