Τις καταστροφικές συνέπειες στην ελαιοκαλλιέργεια των φαινομένων της κλιματικής αλλαγής αναδεικνύουν για μία ακόμα φορά…
Τη νέα κοινωνική πλειοψηφία δεν μπορεί να τη χτίσει ένα κόμμα μόνο του-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΥΓΗ
Δεδομένο θεωρεί ο Μιχάλης Κατρίνης, υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., το ενδιαφέρον της Ν.Δ. για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, υποστηρίζει ότι η συμμετοχή των πολιτών θα είναι τόσο μεγάλη «που θα ακυρώσει κάθε σχεδιασμό και μεθόδευση που μπορεί να εκπορεύονται από τη Ν.Δ.». Ο βουλευτής Ηλείας του ΠΑΣΟΚ μιλά για «μια μεγάλη παράταξη που θα κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και θα κυβερνήσει και θέλω το ΠΑΣΟΚ να είναι μπροστά σε αυτή την προσπάθεια, να πρωταγωνιστήσει». Σημειώνει δε, πως η αναθεώρηση του άρθρου 16 δεν θα γίνει για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα και οι ανάγκες κάποιων επιχειρηματιών, φίλων της Ν.Δ.
Ενα από τα συνθήματα της υποψηφιότητάς σας είναι «ρήξη και ελπίδα». Ρήξη με τι; Ελπίδα ως προς τι;
Εγώ μιλάω πάντα καθαρά. Η ρήξη είναι με τη λογική ενός κόμματος του 13% ή του 15% που θα παλεύει για τη δεύτερη θέση, με τη λογική ότι τα κόμματα πρέπει να υπηρετούν τις επιδιώξεις των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και του ξένου παράγοντα. Η ρήξη είναι με την αντίληψη του αφελληνισμού της ελληνικής οικονομίας, με την αντίληψη ότι δεν πρέπει να υπάρχουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η ρήξη, και μάλιστα ανυποχώρητη, είναι και με την εικόνα μιας καρτελοποιημένης οικονομίας σε όλους σχεδόν τους τομείς. Με το έλλειμμα κοινωνικής δικαιοσύνης, με τις πολιτικές ιδιωτικοποίησης της Υγείας. Και βέβαια το μήνυμα της ελπίδας αφορά όλους αυτούς που αναζητούν διέξοδο, που θέλουν μια μεγάλη παράταξη που θα κυβερνήσει. Αφορά τους μη προνομιούχους της εποχής μας, αυτούς που θέλει να εξοντώσει οικονομικά και επαγγελματικά ο κ. Μητσοτάκης. Η ελπίδα, η αληθινή ελπίδα, αφορά αυτούς που σήμερα είναι όμηροι του ιδιωτικού χρέους, των τραπεζών και των funds.
Η Ν.Δ. ενδιαφέρεται για τις εκλογές μας
Θέσατε ζήτημα τυχόν παρέμβασης της Ν.Δ. στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ, προειδοποιώντας να μην επιτραπεί κάποιο κόμμα να στείλει οργανωμένα ψηφοφόρους μιας χρήσης υπέρ συγκεκριμένου υποψηφίου. Πώς μπορεί να διασφαλιστεί ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί;
Η παρέμβαση της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να εκδηλωθεί και με άλλους τρόπους. Να υπενθυμίσω την παρακολούθηση του νυν προέδρου του ΠΑΣΟΚ από την ΕΥΠ στο ξεκίνημα της διαδικασίας για την προηγούμενη εκλογή προέδρου, η οποία διακόπηκε αμέσως μετά τις εκλογές. Θεωρώ δεδομένο ότι η Νέα Δημοκρατία ενδιαφέρεται για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, από τη στιγμή μάλιστα που έχει απομονωθεί πολιτικά και έχει μπει σε μια μη αναστρέψιμη πορεία φθοράς που καθιστά αδύνατη την επίτευξη αυτοδυναμίας. Πιστεύω όμως ότι δεν έχουν τύχη οι όποιοι σχεδιασμοί της Νέας Δημοκρατίας. Και ξέρετε γιατί το πιστεύω και είμαι βέβαιος γι’ αυτό; Γιατί θα είναι τόσο ηχηρή και μεγάλη η συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ που θα ακυρώσει κάθε σχεδιασμό και μεθόδευση που μπορεί να εκπορεύονται από τη Νέα Δημοκρατία.
Τρεις αντιλήψεις για το ΠΑΣΟΚ
Πλέον απέναντι στο δεδομένο της Κεντροαριστεράς για το ΠΑΣΟΚ έχει μπει και η πρόταση-υποψηφιότητα για κεντροδεξιά τροχιά του. Τίθεται εν αμφιβόλω το ιδεολογικό πρόσημο του κόμματος στις εκλογές;
Κοιτάξτε, η ψυχή του ΠΑΣΟΚ, το DNA του δεν μπορούν να αλλοιωθούν. Το ΠΑΣΟΚ ήταν πάντα απέναντι σε συντηρητικές επιλογές και λογικές, ήταν το κόμμα που εξέφραζε τα συμφέροντα των πολλών και όχι των λίγων. Αυτή τη στιγμή στο ΠΑΣΟΚ συγκρούονται τρεις αντιλήψεις. Είναι η αντίληψη που λέει ότι δεν πρέπει να αλλάξει τίποτα και να συνεχίσουμε όπως είμαστε, μια δεύτερη αντίληψη που υποκρύπτει ότι μπορούμε να συνεργαστούμε και με τον κ. Μητσοτάκη για να παραμείνει πρωθυπουργός, και η δική μου αντίληψη, η αντίληψη μιας μεγάλης παράταξης που θα δημιουργηθεί με ανοιχτές πρωτοβουλίες μέσα στην κοινωνία και θα έχει προοδευτικό και πραγματικό κεντροαριστερό πρόσημο. Είμαι ο μόνος που μιλάει για μια μεγάλη παράταξη που θα κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και θα κυβερνήσει, και θέλω το ΠΑΣΟΚ να είναι μπροστά σε αυτή την προσπάθεια, να πρωταγωνιστήσει. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να έχει την ευθύνη της πρωτοβουλίας, οφείλει να είναι ο πρωταγωνιστής στην ανατροπή του σημερινού παρακμιακού πολιτικού σκηνικού. Ένα ΠΑΣΟΚ που δεν παίρνει γενναίες πολιτικές πρωτοβουλίες για τη δημιουργία μιας μεγάλης δημοκρατικής παράταξης δεν θα μπορέσει να εκφράσει το αίτημα για μια διαφορετική πολιτική από μια νέα κυβέρνηση. Ένα αίτημα που εκφράστηκε ηχηρά από τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία που συνέτριψε τον κ. Μητσοτάκη και τη διακυβέρνησή του στις ευρωεκλογές.
Οταν μιλάτε για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, αναφέρεστε απλά σε κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες που μπορεί να αναλαμβάνονται από κοινού;
Υπήρξαν στο πρόσφατο παρελθόν κοινές κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες, όπως η πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ για την κατάθεση πρότασης μομφής προς την κυβέρνηση, που στηρίχθηκε όχι μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από άλλα κόμματα του προοδευτικού χώρου. Το σκηνικό του ενάμιση κόμματος που διευκολύνει την παραμονή του κ. Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας στην εξουσία και συνιστά πολιτικό αδιέξοδο για τη χώρα πρέπει να τελειώσει εδώ. Εγώ πιστεύω στη δημιουργία μιας νέας κοινωνικής πλειοψηφίας. Η νέα αυτή δημοκρατική και κοινωνική πλειοψηφία θα χτιστεί στη βάση, χωρίς αθροίσματα και συνιστώσες. Και στις σημερινές συνθήκες αυτό δεν μπορεί να το κάνει από μόνο του κανένα κόμμα. Όλοι μας αντιλαμβανόμαστε ότι 15+13 μάς κάνει 28 μόνο στα μαθηματικά, όχι στην πολιτική. Χρειαζόμαστε πολύ περισσότερα. Και όλοι οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι κόμματα του 13% και του 15% δεν είναι κόμματα εξουσίας.
Εχετε πει ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να μιλάει με γωνίες. Κάποιοι συνυποψήφιοί σας δηλώνουν ευθέως υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16. Εσείς είστε υπέρ ή κατά;
Η απάντηση δεν είναι μονολεκτική. Αυτό που προέχει είναι να δούμε το περιεχόμενο της αναθεώρησης αυτού του άρθρου. Είδαμε όλοι ότι η Νέα Δημοκρατία αντιλαμβάνεται την αναθεώρηση του άρθρου 16 ως εργαλείο εμπορευματοποίησης της Παιδείας αλλά και υποβάθμισης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Η αναθεώρηση του άρθρου 16 δεν θα γίνει για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα και οι ανάγκες κάποιων επιχειρηματιών, φίλων της Νέας Δημοκρατίας που αναζητούν το κέρδος με κάθε τρόπο. Ο διάλογος για την αναθεώρηση του άρθρου 16 πρέπει να συνδεθεί με ένα ισχυρό ρυθμιστικό πλαίσιο, με ένα ισχυρό δημόσιο πανεπιστήμιο, αλλά και με ένα πλαίσιο λειτουργίας μη κρατικών πανεπιστημίων, που δεν θα έχουν ως προτεραιότητα την επένδυση στο κέρδος με κάθε τίμημα αλλά την επένδυση στους φοιτητές και στην Παιδεία. Η λογική της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι η αγορά πρέπει να ρυθμίζει όλα τα θέματα που αφορούν το πανεπιστήμιο. Προφανώς, όπως έχει ρυθμίσει και το πρόβλημα της ακρίβειας ή την ενέργεια. Εμείς είμαστε απέναντι σε αυτή τη λογική. Το ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι με ακαδημαϊκά, οικονομικά και γεωγραφικά κριτήρια μπορούν να δημιουργηθούν και να λειτουργήσουν μη κρατικά πανεπιστήμια, στα οποία μπορούν να πρωταγωνιστήσουν τα επιμελητήρια, η Αυτοδιοίκηση, τα ερευνητικά κέντρα. Δεν μπορεί να ιδρυθεί και να λειτουργήσει στο Αιγαίο ένα μη κρατικό πανεπιστήμιο, ειδικευμένο στις σπουδές στον τουρισμό, από την Αυτοδιοίκηση, τους τοπικούς φορείς, την επιχειρηματικότητα και τα επιμελητήρια της περιοχής; Ταυτόχρονα όμως πρέπει να ενισχυθεί το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο με προσωπικό, νέες υποδομές και νέες ερευνητικές δραστηριότητες. Ελληνικό πανεπιστήμιο, η θέση του οποίου βελτιώνεται διαρκώς στους πίνακες διεθνούς ακαδημαϊκής κατάταξης, αλλά σίγουρα έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης.