Skip to content

Άγνωστη η έννοια της φορολογικής δικαιοσύνης για τη Ν.Δ-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στις ανισότητες που δημιουργεί η φορολογική πολιτική που έχει επιβάλλει η Νέα Δημοκρατία αναφέρθηκε ο Μιχάλης Κατρίνης συζητώντας με ελεύθερους επαγγελματίες.

‘’ Ο ΣΥΡΙΖΑ επέβαλε μια εξοντωτική φορολογία στους ελεύθερους επαγγελματίες, εντελώς ανταναπτυξιακή, ενώ συνέδεσε και τις ασφαλιστικές εισφορές με το εισόδημα, επιβάλλοντας μια δεύτερη φορολόγηση.

Από την πλευρά της, η Νέα Δημοκρατία δημιούργησε νέες φορολογικές ανισότητες που πλήττουν τους ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ διατήρησε ψηλά τον ΦΠΑ, πλήττοντας ευθέως τη μεσαία τάξη και τους πιο αδύνατους οικονομικά συμπολίτες μας (τα επιπλέον έσοδα από τον ΦΠΑ έφτασαν τα 4 δις ευρώ το 2022).

Η Νέα Δημοκρατία διατηρεί στο 13% τον ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής, την στιγμή που στην Ισπανία και την Κύπρο ο συντελεστής έχει μηδενιστεί για τα βασικά είδη διατροφής και διαβίωσης!

Και είναι καιρός να αποκαλυφθούν τα ψέματα της Νέας Δημοκρατίας, να αποκαλυφθεί η αλήθεια για το ποιους ευνοεί ο χαμηλός συντελεστής στα μερίσματα.

Και υπάρχουν παραδείγματα που δεν αμφισβητούνται:

-Ένας ελεύθερος επαγγελματίας ετήσιο εισόδημα 70.000 ευρώ. πληρώνει φόρο 23.000€.

-Ένας όμως που εισπράττει μέρισμα 70.000 ευρώ πληρώνει μόνο 3.500 ευρώ.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι το εισόδημα από ενοίκια φορολογείται από το πρώτο ευρώ. Και για εισόδημα έως 12.000 ευρώ ο συντελεστής είναι 15%, για εισόδημα από 12.001 έως 35.000 ευρώ ο συντελεστής φορολόγησης είναι 35% και για εισόδημα πάνω από 35.001 ευρώ ο συντελεστής είναι 45%.

Εάν εισπράττεις μέρισμα 100.000 ευρώ, πληρώνεις 5% φόρο.

Εάν εισπράττεις από ενοίκια 35.000 ευρώ, πληρώνεις 45% φόρο.

Εάν αυτό δεν είναι μια κραυγαλέα ανισότητα, τότε τι είναι;’’

Ο κ.Κατρίνης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα και στις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ που αντιμετωπίζουν αυτές τις ανισότητες, λέγοντας:

΄΄ Η Νέα Δημοκρατία μείωσε το φορολογικό συντελεστή στα μερίσματα στο 5% για να πληρώνουν λιγότερα οι έχοντες και οι κατέχοντες.

Το ΠΑΣΟΚ προτείνει κλιμακωτή φορολόγηση των μερισμάτων, 5% μέχρι τις 50.000, 10% για το ποσό μεταξύ 50.000-100.000 και 15%  για το ποσό πάνω από 100.000.

Αυτή είναι η αλήθεια.’’

Ο Μιχάλης Κατρίνης τόνισε επίσης ότι το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ για τις γονικές παροχές δεν είναι μέτρο ενίσχυσης της μεσαίας τάξης αλλά των πλουσίων.

‘’ Πόσοι έχουν ακίνητη περιουσία 800.000 ευρώ ή μετρητά αντίστοιχης αξίας για να τα μεταβιβάζουν στα παιδιά τους και να μην πληρώνουν ούτε ένα ευρώ φόρο; Μόνο οι πλούσιοι.’’ επισήμανε.

΄΄ Η έννοια της φορολογικής δικαιοσύνης είναι άγνωστη στη Νέα Δημοκρατία που μειώνει φόρους που κατά κανόνα αγγίζουν τους έχοντες και κατέχοντες.

Διατηρεί τις φορολογικές αδικίες και ανισότητες, την στιγμή που θα μπορούσε να εισπράξει έσοδα από επιχειρήσεις και νομικά πρόσωπα που ενώ εμφανίζουν υπερκέρδη δεν αποδίδουν ΦΠΑ και φόρους.

Δεν συζητά, όμως, σε καμία περίπτωση την έκτακτη φορολόγηση των πραγματικών υπερκερδών των παραγωγών ενέργειας και των διυλιστηρίων.

Όπως δεν συζητά τη μείωση του ΦΠΑ και του υπέρογκου ειδικού φόρου στα καύσιμα, που θα ανακούφιζαν τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών.’’ τόνισε ο κ.Κατρίνης.

 

Back To Top