Skip to content

Άμεση η ανάγκη για στήριξη των σταφιδοπαραγωγών-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με σταφιδοπαραγωγούς από την περιοχή της Ωλένης συναντήθηκε ο βουλευτής Ηλείας Μιχάλης Κατρίνης, όπου συζητήθηκαν όλα τα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής ενημερώθηκε από τους παραγωγούς για τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει, λόγω της χαμηλής τιμής αγοράς της σταφίδας από τους εμπόρους και τις ενώσεις, τιμή που κινείται ακόμα και κάτω από το όριο του  κόστους παραγωγής.

Η αδυναμία προώθησης του προϊόντος σε ικανοποιητική τιμή, σε συνδυασμό με τις ανατιμήσεις σε όλο το φάσμα των αγροτικών εφοδίων και την άνοδο της τιμής του πετρελαίου κίνησης, συμπιέζουν υπερβολικά τους αγρότες, την ίδια στιγμή που οι έμποροι υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να προωθήσουν το προϊόν στην αγορά.

Ο Ηλείος βουλευτής ενημέρωσε τους σταφιδοπαραγωγούς για την πρωτοβουλία του Κινήματος Αλλαγής να ζητήσει την επιδότηση του πετρελαίου κίνησης στους αγρότες (κατ’ αναλογία του μέτρου της επιδότησης πετρελαίου θέρμανσης, ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου που ήδη εξήγγειλε η κυβέρνηση) ως ένα μέτρο στήριξης του πρωτογενούς τομέα, ο οποίος αντιμετωπίζεται ως μη πληττόμενος κλάδος από την κυβέρνηση.

Ο κ. Κατρίνης, ο οποίος αναφέρθηκε στην παράδοση της περιοχής μας και τη σημασία του προϊόντος, πρότεινε να στηριχθούν οι σταφιδοπαραγωγοί με αποζημίωση λόγω covid-19, όπως και άλλοι κλάδοι προϊόντων το προηγούμενο διάστημα και να εξαντληθεί η δυνατότητα απορρόφησης ποσοτήτων του προϊόντος από το κράτος (υπουργεία Παιδείας, Εθνικής Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη) ώστε να στηριχθούν οι παραγωγοί, τονίζοντας την ανάγκη της συλλογικής οργάνωσης σε ομάδες παραγωγών ώστε να αυξήσουν τη διαπραγματευτική τους δύναμη. Σε αυτή την κατεύθυνση θα καταθέσει σχετική ερώτηση στη Βουλή ώστε να λάβει συγκεκριμένες απαντήσεις.

 

Back To Top