Skip to content

Άρθρο στο karfitsa.gr – “Η συνεργασία απαιτεί ευθύνη”

Οι εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου θα κρίνουν οριστικά την πορεία και τη θέση της χώρας στο Ευρωπαϊκό στερέωμα. Εκλογές που γίνονται χωρίς το μύθο ‘’μνημόνιο-αντιμνημόνιο’’, ο οποίος έχτισε πολιτικές καριέρες πάνω στα καθημερινά προβλήματα εκατομμυρίων συμπολιτών μας, χωρίς όμως να δίνει ουσιαστικές λύσεις.

Είναι, όμως, αυτό αρκετό για να οδηγηθούμε με ασφάλεια στην έξοδο από την κρίση και να σταθούμε στα πόδια μας αυτοδύναμα και σε υγιείς βάσεις; Είναι σημαντικό, αλλά πρέπει να συνοδευτεί από το αναγκαίο επόμενο βήμα. Βήμα που θα επιβάλλουν οι πολίτες στα κόμματα και όχι το αντίστροφο, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα.

Οι πολίτες με την ψήφο τους την Κυριακή, πρέπει να καταρρίψουν ακόμα ένα μύθο, αυτόν της αδυναμίας ευρύτερων συνεργασιών. Το μύθο της εφεδρείας του πολιτικού συστήματος που βολεύεται στο ρόλο της αντιπολίτευσης και αποφεύγει τις δύσκολες αποφάσεις και το πολιτικό κόστος που αυτές προκαλούν.

Αυτή την πολιτική επιλογή έκαναν η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ σε διαφορετικές χρονικές φάσεις κατά την περίοδο της κρίσης. Υπονομεύοντας την εθνική προσπάθεια για να αποκομίσουν κομματικά οφέλη. Επενδύοντας στο λαϊκισμό, τις υποσχέσεις και τη δημαγωγία. Τώρα που οι μάσκες έπεσαν, τώρα που αποδείχτηκε ότι η μοναδική πραγματική εθνική στρατηγική για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή οικογένεια περνάει μέσα από δύσκολες επιλογές, ήρθε η ώρα της ανάληψης της ευθύνης.

Όχι για τις τυχοδιωκτικές επιλογές του πρόσφατου παρελθόντος. Αυτές τις κρίνουν και τις αποτιμούν οι πολίτες. Τώρα είναι η ώρα της ανάληψης της ευθύνης για τη σταθερότητα, την ομαλότητα, την ανάκαμψη και την έξοδο από την κρίση. Μια προσπάθεια δύσκολη, μια προσπάθεια που απαιτεί χρόνο, δουλειά, υπευθυνότητα και συνεργασία. Οι δύο προεκλογικοί μονομάχοι της πρώτης θέσης δείχνουν να μην αφουγκράζονται τη θέληση των πολιτών. Ζητούν αυτοδυναμία και καθαρή νίκη, υψώνοντας τείχη στην απαραίτητη μετεκλογική συνεργασία.

Η συνεργασία, όμως, απαιτεί να προτάσσεις το εθνικό έναντι του κομματικού. Και να την υπηρετείς στην πράξη, με ειλικρίνεια και ευθύνη. Η δύναμη ευθύνης σε αυτές τις εκλογές είναι η Δημοκρατική Συμπαράταξη, είναι ο εναλλακτικός προοδευτικός πόλος του πολιτικού συστήματος. Χωρίς πολλά λόγια, αλλά με σοβαρότητα και συνέπεια. Η δυνατή, καθαρή, τρίτη εντολή  στο ΠΑΣΟΚ αποτελεί την εγγύηση για τη συνεργασία, τη σταθερότητα και την ομαλότητα. Αποτελεί το κλειδί για την απαραίτητη συνεργασία των πραγματικά ευρωπαϊκών δυνάμεων.

Για την προσπάθεια που ξεκινά τη Δευτέρα να επαναφέρουμε την αισιοδοξία, την ελπίδα και το χαμόγελο στους πολίτες. Για το μέλλον και τη νέα γενιά.

Back To Top