Skip to content

Έξι μέτρα για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους-ΑΡΘΡΟ

Οι εκλογές της 21ης Μαϊου, σηματοδοτούν το πέρασμα σε μια νέα εποχή. Η πολιτική και οικονομική σταθερότητα έχει ως προαπαιτούμενα κυβερνήσεις συνεργασίας που θα σχηματίζονται στη βάση προγραμματικών συγλίσεων.

Η προγραμματική όμως σύγκλιση απαιτεί πρόγραμμα, προτάσεις, ιδέες , στοιχεία στα οποία επιμένει το ΠΑΣΟΚ, που είναι το μόνο κόμμα που καταθέτει προγραμματικές ιδέες και προτάσεις.

Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ έχουν επιλέξει να κινούνται στο πεδίο της παραπολιτικής, της τοξικότητας, ενός ρηχού , διχαστικού λόγου που δεν έχει καμία σχέση με τα υπαρκτά και πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες.

Ίσως γιατί τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν προτάσεις και λύσεις για αυτά τα προβλήματα και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να εγκλωβίσουν τους πολίτες σε ένα πλαστό δίλημμα ‘’Μητσοτάκης ή Τσίπρας’’ , που στερείται πραγματικού περιεχομένου.

Και όμως σε αυτή τη χώρα , θα πρέπει να επιστρέψει ο πολιτικός διάλογος, να ασχοληθούμε με τα πραγματικά προβλήματα. Και ένα από αυτά, ίσως το πιο μεγάλο, είναι το πρόβλημα του τεράστιου ιδιωτικού χρέους που απειλεί την οικονομική και κοινωνική σταθερότητα.

Αυτή τη στιγμή, σύνολο των οφειλών΄που έχουν οι πολίτες  σε τράπεζες,funds, εφορία, ΕΦΚΑ ξεπερνά τα 256 δις ευρώ ενώ το σύνολο του ιδιωτικού χρέους είναι δεδομένου ότι ξεπερνά τα 270 δισεκατομμύρια ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι  1.200.000 είναι τα κόκκινα δάνεια, ενώ πάνω από 4 εκατομμύρια  πολίτες έχουν οφειλές προς  την Εφορία.

Μπορεί να λειτουργήσει, υγιώς,  μια οικονομία με αυτά τα χαρακτηριστικά; Απασχολεί το γεγονός αυτό Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ;

Μπορεί να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή και η σταθερότητα όταν όλοι αυτοί οι άνθρωποι έρχονται και θα έρθουν αντιμέτωποι με κατασχέσεις, πλειστηριασμούς και αναγκαστικά μέτρα;

Η κυβέρνηση προσποιείται ότι έχει λύσει το πρόβλημα όταν οι ρυθμίσεις που έχουν γίνει με τον εξωδικαστικό είναι 4000 ρυθμίσεις, σταγόνα στον ωκεανό όταν αυτοί που έχουν οφειλές σε εφορία, ΕΦΚΑ, τράπεζες και funds υπερβαίνουν τα 7.000.000.

Ανάλογη αποτυχία είχε και ο εξωδικαστικός μηχανισμός επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που απέδωσε μόλις 2.350 ρυθμίσεις.

Και οι δύο αυτοί εξωδικαστικοί μηχανισμοί απέτυχαν γιατί δεν ήταν ρεαλιστικοί και το κυριότερο διαμορφώθηκαν  σύμφωνα με τις ανάγκες των τραπεζών , των funds και των servicers.

Καιρός λοιπόν να έρθει μια κυβέρνηση που θα νομοθετεί για τις ανάγκες των πολιτών.

Το ΠΑΣΟΚ έχει ολοκληρωμένη πρόταση για την αντιμετώπιση του προβλήματος του ιδιωτικού χρέους. Και η πρόταση αυτή αποτελεί μέρος  και προϋπόθεση της προγραμματικής συμφωνίας για τη συμμετοχή του σε ένα κυβερνητικό σχήμα.

Η πρόταση αυτή περιλαμβάνει:

1ον) Νέα ρύθμιση 120 δόσεων για χρέη σε εφορία και ΕΦΚΑ, με κούρεμα 30% για τους συνεπείς οφειλέτες που τηρούν τη ρύθμιση.

2ον) Προστασία της πρώτης κατοικίας με νέα επικαιροποιημένα και αντικειμενικά κριτήρια  για αυτούς που βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία. Για αυτούς που θα  ενταχθούν στο πλαίσιο προστασίας, προβλέπεται η επιδότηση της δόσης δανείου/ενοικίου  

3ον) Νέο πλαίσιο ρυθμίσεων σε έως και 240 δόσεις για  όσους έχουν οφειλές από κόκκινα δάνεια και αξιολόγηση της προτεινόμενης από την πλατφόρμα ρύθμισης από τραπεζικό διαμεσολαβητή ή επιτροπή της ειδικής διαχείρισης ιδιωτικού χρέους.

4ον) Παροχή στο δανειολήπτη της δυνατότητας να αντιπροτείνει ρύθμιση, χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος της  απευθείας απόρριψης της πρότασης τους από την πλατφόρμα, της  κατάσχεσης και του πλειστηριασμού.

5ον) Δικαίωμα  αγοράς του δανείου από τον δανειολήπτη, πριν καταλήξει στο fund, στη βάση του μοντέλου που εφαρμόστηκε στην Κύπρο.

6ον) Προστασία της αγροτικής γης, που αποτελεί το μοναδικό μέσο επιβίωσης για τους αγρότες που απειλούνται με πλειστηριασμούς. Και αυτό το καθεστώς προστασίας θα πρέπει να διέπεται από ρεαλιστικά και αντικειμενικά κριτήρια, ωφελούμενοι να είναι οι οικονομικά ευάλωτοι και αδύναμοι.  

Για να επιβάλουμε αυτές τις προτάσεις στο προγραμματικό πλαίσιο για τη συμμετοχή μας στην κυβέρνηση, προϋπόθεση είναι ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό, ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ.

Γιατί Ισχυρό ΠΑΣΟΚ  σημαίνει Ισχυρή Κοινωνία, πολίτες με δικαιώματα, ελπίδα, προοπτική.

Αυτό είναι το ουσιαστικό διακύβευμα των εκλογών της 21ης Μαϊου και όχι αν θα παραμείνουν ή θα επιστρέψουν στο Πρωθυπουργικό αξίωμα αυτοί που δοκιμάστηκαν και απέτυχαν.

Back To Top