Skip to content

Αδάμαστος ως το τέλος! Για την μεγάλη απώλεια του Βάσου Λυσσαρίδη

Έφυγε από τη ζωή ο πρώην  πρόεδρος της ΕΔΕΚ και πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων  της Κυπριακής Δημοκρατίας Βάσος Λυσσαρίδης, ένας ασυμβίβαστος αγωνιστής  των δικαιωμάτων των λαών, ένας ιδεολόγος του δημοκρατικού σοσιαλισμού, ένας αγνός μαχητής της ελευθερίας και της δημοκρατίας, για την Κύπρο, τον Ελληνισμό και την Οικουμένη.

Ο Βάσος Λυσσαρίδης παρέμεινε αταλάντευτος στις αρχές και τις αξίες του μέχρι το τέλος, για μια Κύπρο ενιαία και ανεξάρτητη, με δικαίωμα αυτοδιάθεσης του λαού της.

Την περίοδο αυτή που ξεκινούν οι  συζητήσεις της πενταμερούς για το Κυπριακό, θα πρέπει όλοι να  σταθούμε  σταθεροί και αμετακίνητοι στην εξεύρεση λύσης με βάση τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, του πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Καμία λύση δικοινοτικής – διζωνικής  ομοσπονδίας  δεν μπορεί να είναι βιώσιμη  όταν παραβιάζεται η δημοκρατική αρχή της πλειοψηφίας, τίθενται υπό αναστολή οι ελευθερίες  εγκατάστασης και εργασίας των Κυπρίων πολιτών, παραμένουν στη Μεγαλόνησο ο τουρκικός στρατός κατοχής και οι έποικοι.

Και σίγουρα δεν μπορεί να θεωρείται λύση η παράδοση και ο έλεγχος του συνόλου της Κυπριακής Δημοκρατίας στις επιδιώξεις του Τούρκου εισβολέα.

Ο Βάσος Λυσσαρίδης, ο αγαπημένος μας Γιατρός, θα ζει για πάντα στην ψυχή και το μυαλό μας και θα εμπνέει τους αγώνες μας.

Back To Top