Skip to content

Αδιάφορη η κυβέρνηση, παρά τα SOS των σταφιδοπαραγωγών της Ηλείας-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παρά τα δεδομένα προβλήματα των σταφιδοπαραγωγών της χώρας, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων εξακολουθεί να «κλείνει τα μάτια» στην ανάγκη ουσιαστικής στήριξης της μαύρης κορινθιακής σταφίδας, τονίζει σε σχετική ερώτησή του ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής και βουλευτής Ηλείας Μιχάλης Κατρίνης, προς τον αρμόδιο υπουργό κ. Γιώργο Γεωργαντά.

Όπως, επισημαίνει ο Ηλείος βουλευτής, οι παραγωγοί μαύρης κορινθιακής σταφίδας στην Ηλεία εξακολουθούν να βρίσκονται σε δεινή κατάσταση, αφού και φέτος η τιμή πώλησης του προϊόντος παραμένει εξαιρετικά χαμηλή, με ανυπολόγιστες επιπτώσεις για τους παραγωγούς και την αγροτική οικονομία της περιοχής.

Στο ίδιο πλαίσιο μάλιστα, υπενθυμίζεται πως κατόπιν σχετικής συνάντησης στο υπουργείο το περασμένο καλοκαίρι, ο αρμόδιος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων είχε δεσμευθεί  για τη σύσταση ειδικής επιτροπής, αποτελούμενης από όλους τους εμπλεκόμενους με τη μαύρη σταφίδα φορείς, (παραγωγούς, συνεταιρισμούς, μεταποιητές, εξαγωγείς, πανεπιστήμια κ.α.), για την υποβολή προτάσεων, με σκοπό την  αντιστροφή του κλίματος και την περαιτέρω ανάπτυξη του προϊόντος.

Έκτοτε, ωστόσο, και παρά την παρέλευση 8 μηνών από την δέσμευση του κ. Γεωργαντά, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει προβεί σε καμία σχετική κίνηση, με τους σταφιδοπαραγωγούς να αναρωτιούνται για το ποιες πράγματι είναι οι προθέσεις της ηγεσίας του, ως προς την ενίσχυση του συγκεκριμένου αγροτικού προϊόντος.

Παράλληλα, υπενθυμίζεται πως ακόμη εκκρεμεί απάντηση της ηγεσίας του ΥΠ.Α.Α.Τ., σε σχέση με την πρόταση που κατέθεσαν συνεταιριστικές οργανώσεις κορινθιακής σταφίδας ανά τη χώρα, για την ένταξή της σε πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας στην Ουκρανία, που θα οδηγούσε στην ταχύτερη απορρόφηση των αδιάθετων αποθεμάτων του προϊόντος, στηρίζοντας παράλληλα και την τιμή του.

Με βάση τα παραπάνω, ο Μιχάλης Κατρίνης ρωτά τον αρμόδιο υπουργό:

  • Πότε θα προχωρήσει στην σύσταση ειδικής επιτροπής, αποτελούμενης από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, για την υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων και πολιτικών που θα οδηγήσουν στην αντιστροφή του κλίματος και την περαιτέρω ανάπτυξη της μαύρης κορινθιακής σταφίδας;
  • Αν σκοπεύει να υιοθετήσει την πρόταση των συνεταιριστικών οργανώσεων κορινθιακής σταφίδας, για την ένταξη του προϊόντος σε πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας στην Ουκρανία, προκειμένου να στηριχθεί άμεσα και ουσιαστικά η τιμή του;
  • Με ποια άλλα συγκεκριμένα μέτρα σκοπεύει να ενισχύσει τους παραγωγούς κορινθιακής σταφίδας, το εισόδημα των οποίων αποδεδειγμένα πλήττεται, εξαιτίας της κατακόρυφης αύξησης του κόστους παραγωγής και της χαμηλής τιμής πώλησης του προϊόντος τους;

 

 

Back To Top