Skip to content

‘’Αδιανόητο να μεθοδεύεται επέκταση της δομής φιλοξενίας προσφύγων στη Μυρσίνη ερήμην της τοπικής κοινωνίας ‘’ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το ζήτημα της φύσης των εργασιών που διεξάγοντας στη δομή φιλοξενίας προσφύγων και αιτούντων άσυλο στη Μυρσίνη αλλά και των σχεδιασμών της κυβέρνησης, έφερε με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ο Βουλευτής Ηλείας κ.Μιχάλης Κατρίνης προς τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Μηταράκη.

Όπως αναφέρει ο κ.Κατρίνης, στο χώρο που λειτουργεί η δομή φιλοξενίας προσφύγων, το τελευταίο διάστημα διεξάγονται εργασίας που έχουν προκαλέσει ανησυχία στην τοπική κοινωνία μπροστά στο ενδεχόμενο να σχεδιάζεται η επέκταση και η αύξηση της χωρητικότητάς της.

Επισημαίνει ότι η ανησυχία εντείνεται από το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει το κλείσιμο 4 κέντρων φιλοξενίας, γεγονός που πιθανόν συνδέεται με την επέκταση άλλων κέντρων που θα κληθούν να φιλοξενήσουν μετανάστες.

Ο Μιχάλης Κατρίνης ζητά επίσημη ενημέρωση από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για το αν σχεδιάζεται η επέκταση της δομής αλλά και αν και από ποιον έχουν εγκριθεί οι εργασίες που εκτελούνται εκεί.

Παράλληλα υπογραμμίζει ότι η αυτοδιοίκηση, οι τοπικές αρχές και κυρίως η τοπική κοινωνία δεν έχουν καμία ενημέρωση παρά το γεγονός ότι το  κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και αιτούντων άσυλο στη Μυρσίνη λειτουργεί σε ιδιόκτητο χώρο που έχει παραχωρηθεί από την τοπική αυτοδιοίκηση.

Σε δήλωση του, ο κ.Κατρίνης τονίζει:

‘’ Το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και η κυβέρνηση οφείλουν να δώσουν απαντήσεις. Θεωρώ αδιανόητο να σχεδιάζουν κάποιοι να μετατρέψουν την περιοχή σε αποθήκη ανθρώπων, αγνοώντας την τοπική κοινωνία που έχει δείξει εδώ και χρόνια και τον ανθρωπισμό αλλά και την ευαισθησία της.’’

 

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Παναγιώτη Μηταράκη

 

ΘΕΜΑ: Αιφνιδιασμός της τοπικής κοινωνίας από τις δρομολογούμενες αλλαγές στη δομή φιλοξενίας προσφύγων της Μυρσίνης

 

Έντονη κινητικότητα παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στη δομή φιλοξενίας προσφύγων στην Μυρσίνη Ηλείας με την εκτέλεση εντατικών εργασιών, ώστε πιθανότατα να αυξηθεί η δυναμικότητα της.

Την ίδια στιγμή, τόσο οι τοπικές αρχές όσο και η τοπική κοινωνία δεν έχουν καμία σχετική ενημέρωση ούτε από τις υπηρεσίες του υπουργείου ούτε από το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) που είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία της δομής, ενώ άγνωστο είναι αν στους σχεδιασμούς του υπουργείου η δομή της Μυρσίνης θα παραμείνει με τα χαρακτηριστικά πού είχε εξαρχής,  χωρίς να υπερβεί τη μέγιστη δυναμικότητά της.

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την ανάκτηση του ελέγχου των δομών από τις ΜΚΟ, αναπάντητα μένουν τα ερωτήματα για τη χρηματοδότηση των δομών αφού τους  επόμενους μήνες λήγει το πρόγραμμα του ΔΟΜ.

Ταυτόχρονα, το υπουργείο έχει ανακοινώσει το κλείσιμο 4 κέντρων φιλοξενίας, γεγονός που πιθανόν συνδέεται με την επέκταση άλλων κέντρων που θα κληθούν να φιλοξενήσουν αιτούντες άσυλο ή πρόσφυγες που έχουν βρεθεί χωρίς στέγη σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.

 

Επειδή το  κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και αιτούντων άσυλο στη Μυρσίνη λειτουργεί σε ιδιόκτητο χώρο που έχει παραχωρηθεί από την τοπική αυτοδιοίκηση.

Επειδή η τοπική κοινωνία και η δημοτική αρχή δεν έχουν ενημερωθεί για τις προθέσεις του υπουργείου

Επειδή η λειτουργία του τα προηγούμενα χρόνια παρουσιάστηκε ως μια καλή πρακτική, αλλά πλέον αντιμετωπίζει  αρκετά προβλήματα.

Επειδή για πολλά χρόνια η δομή λειτουργεί σε αρμονία με την τοπική κοινωνία και αυτό δεν πρέπει να διαταραχτεί

 

Ερωτάται ο κύριος υπουργός

 

  1.  Προτίθεται το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να αυξήσει τη δυναμικότητα της δομής ή να διαφοροποιήσει την ως τώρα λειτουργία της;
  2. Έχουν εγκριθεί από τη διοίκηση της δομής οι εργασίες που εκτελούνται, για τις οποίες πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένες άδειες;

3. Ποιος είναι ο σχεδιασμός του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για τη συγκεκριμένη δομή μετά τη λήξη του προγράμματος χρηματοδότησης του ΔΟΜ;

Back To Top