Skip to content

Αδιαφανής και άδικη η κατανομή του εθνικού αποθέματος 2020 για τους αγρότες-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ερώτηση του Κινήματος Αλλαγής συνυπέγραψε ο βουλευτής Ηλείας κ. Μιχάλης Κατρίνης αναφορικά με την άδικη κατανομή-μεταξύ των παραγωγών και των περιφερειών της χώρας-του εθνικού αποθέματος του 2020 από τους αρμόδιους φορείς του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης

Με την ερώτηση οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, επισημαίνουν την κατασπατάληση χρηματικών ποσών του εθνικού αποθέματος του 2020 κατά 48 επιπλέον εκ. ευρώ όσων δόθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο, παρόλο που οι φετινές δηλώσεις ΟΣΔΕ δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί.

Καταγγέλλεται το γεγονός ότι η ημερομηνία της πληρωμής έχει ήδη ανακοινωθεί χωρίς να έχει δημοσιευθεί η κατανομή ώστε οι παραγωγοί και οι περιφέρειες, που ουσιαστικά δημιουργούν το απόθεμα, να μη γνωρίζουν σε ποιους και με ποια κριτήρια πάνε τα ποσά αυτά.

Γίνεται λόγος για καταστρατήγηση κοινοτικών διατάξεων που υποχρεώνουν τα κράτη μέλη να χορηγούν δικαιώματα ενίσχυσης από το εθνικό απόθεμα με αντικειμενικά κριτήρια, ώστε να διασφαλίζεται η ίση μεταχείριση των γεωργών.

Είναι αδιανόητο, τονίζουν οι ερωτώντες βουλευτές, ο ΟΠΕΚΕΠΕ και το ίδιο το Υπουργείο, προωθώντας ξεκάθαρα τα συμφέροντα ολίγων, να κάνουν δεκτές τεχνητές προδιαγραφές για την απόκτηση πλεονεκτημάτων ενισχύσεων από το εθνικό απόθεμα, δημιουργώντας ενισχύσεις και παραγωγούς δύο ταχυτήτων και άνισων ευκαιριών.

 

Τη στιγμή που μετά την πανδημία ο πρωτογενής τομέας χρειάζεται πλήρη αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου πόρου για να ανακάμψει, επιβεβαιώνεται η ανησυχία των αγροτών  ότι προκειμένου να συγκαλυφθεί η εξυπηρέτηση ημετέρων στις πληρωμές της εξόφλησης του Δεκεμβρίου 2020, κόπηκε πάνω από το 10% των ενισχύσεων.

 

Η αδιαφανής αυτή πρακτική αυτή είναι προκλητική ιδίως για τους νέους αγρότες, οι οποίοι αναζητούν μικρά ποσά ενίσχυσης για να θέσουν σε παραγωγική λειτουργία τα επενδυτικά τους σχέδια.

 

Με την ερώτηση επομένως τίθενται συγκεκριμένα ερωτήματα προς τον αρμόδιο Υπουργό, σε συνδυασμό με αίτημα για κατάθεση στοιχείων που πρέπει να δώσει στη δημοσιότητα ο ΟΠΕΚΕΠΕ για το ύψος της συνεισφοράς για να δημιουργηθεί το Εθνικό Απόθεμα προς διανομή το έτος 2020, ποιοι είναι οι δικαιούχοι και οι εκτάσεις όπου κατανεμήθηκε και ποια συγκεκριμένα μέτρα θα λάβει το Υπουργείο ώστε  να διορθώσει τις εν λόγω παρατυπίες, ώστε να μην αδικηθούν οι πιο μικροί παραγωγοί.

 

 

Back To Top