Skip to content

Αναντικατάστατη και πολύτιμη η εμπειρία της ζωντανής εκπαιδευτικής διαδικασίας-ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

Μια καινούρια σχολική χρονιά ξεκινά,  μία ‘’κανονική’’ σχολική χρονιά, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε τα τελευταία δύο χρόνια, εξαιτίας της πανδημίας.

Όλα δείχνουν ότι η νέα σχολική χρονιά θα κυλήσει απρόσκοπτα: οι δάσκαλοι κι οι καθηγητές θα μπορέσουν να μεταδώσουν στα παιδιά απευθείας τις γνώσεις τους, δίχως τη διαμεσολάβηση της οθόνης, μέσα σε ένα υγιές σχολικό περιβάλλον, όπου οι μαθητές κι οι μαθήτριες θα συμμετέχουν ενεργά, βλέποντας παράλληλα καθημερινά τους φίλους και τους συμμαθητές τους.

Και τα δύο τελευταία χρόνια μας δίδαξαν ότι αυτό δεν είναι καθόλου λίγο.

Προσωπικά, πιστεύω βαθιά στη γνώση και στην ωριμότητα που κατακτιέται από τους νέους ανθρώπους μέσα από την ολοκληρωμένη, εξωστρεφή εκπαιδευτική διαδικασία του σχολείου και της σχολικής κοινότητας, με χρήση των νέων τεχνολογιών αλλά χωρίς υποκατάσταση της άμεσης επαφής δασκάλου-μαθητή.

Γιατί  το σχολείο είναι αυτό που – πως είπε κάποιος – «μετατρέπει τους καθρέφτες σε παράθυρα».

«Ανοίγει» τις προσωπικότητες, ανοίγει τους ορίζοντες, ανοίγει τις προοπτικές των σημερινών μαθητών και μαθητριών – των αυριανών συμπολιτών μας – και αυτή η διαδικασία είναι εξαιρετικά πολύτιμη όσο και αναντικατάστατη.

Η μόρφωση, η κοινωνικοποίηση, οι αυριανές παιδικές και εφηβικές μνήμες των σημερινών μαθητών και μαθητριών, η ανάπτυξη της προσωπικότητας ζητούν ένα μικρό τίμημα: τη συστηματική και επίμονη προσπάθεια, ώστε να αποκτήσουν τα εφόδια για ένα δύσκολο αλλά προκλητικό μέλλον.

Με αυτές τις σκέψεις, θέλω να ευχηθώ σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, τους παιδαγωγούς και τους γονείς τους μια καλή και αποδοτική σχολική χρονιά.

 

Back To Top