Skip to content

“Από που περιμένει άραγε η Κυβέρνηση να εισπράξει τα 9,35 δισ. που προβλέπει στον προϋπολογισμό;”ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ “Τhe Socialist”

Μια συνέντευξη που αφορά την τρέχουσα επικαιρότητα και έδωσε πολλές “απαντήσεις” σε όσους είχαν και έχουν ακόμα και σήμερα, ερωτήματα και “συγκαταβάσεις” σχετικά με τις πολιτικές που ακολουθεί και εφαρμόζει σε κάθε τομέα της κοινωνίας, της υγείας και της οικονομίας η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ο Κος Κατρίνης χαρακτήρισε ως “σχέδιο επί χάρτου” τον Προϋπολογισμό που καταθέτει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στη Βουλή, “εκτός πραγματικότητας” το σχέδιο Πισσαρίδη και απαρίθμησε στην συνέντευξή του, ζητήματα που απασχολούν την πραγματική οικονομία, τους πολίτες αυτής της χώρας, ζητήματα στα οποία η κυβέρνηση δεν έχει δώσει καμία απάντηση παρά μόνον, προβλέψεις.

Σχετικά με το εμβόλιο και το σχέδιο για την υλοποίηση του εμβολιασμού στην χώρα μας, ο Κος Κατρίνης δήλωσε αισιόδοξος και στάθηκε στην παγκόσμια συλλογική προσπάθεια που έγινε για να επιτευχθεί αυτό το “θαύμα της ιατρικής”.

Αναφορικά με την Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο βουλευτής Ηλείας του Κινήματος Αλλαγής, έγραψε χαρακτηριστικά, “είμαστε στο ίδιο έργο θεατές”, κατακρίνοντας τόσο τις πολιτικές της Ε.Ε όσο και την αδράνεια της Κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Στα εσωκομματικά του Κινήματος Αλλαγής και την εκλογολογία για την ανάδειξη αρχηγού που “φουντώνει” μέρα τη μέρα στον εγχώριο Τύπο, παραθέτω αυτούσια την φράση του Κου Κατρίνη χωρίς σχόλιο: “Πρέπει ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ να ξαναβρεί σε εμάς τη φλόγα της παράταξης που πίστεψε, στήριξε και ψήφιζε για πολλά χρόνια. Αυτή είναι  η μοναδική στρατηγική για την παράταξη.”

  • Κύριε Κατρίνη, ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος Κος Πέτσας, ανακοίνωσε πρόσφατα την επέκταση του lockdown σε σχολεία γυμναστήρια και εστίαση μέχρι 7 Γενάρη και μέτρα για τους ταξιδιώτες στην χώρα μας, μέτρα για την πρόληψη περαιτέρω επέκτασης της πανδημίας στην Ελλάδα, το Κίνημα Αλλαγής μιλούσε στην Βουλή εδώ και καιρό για την ανάγκη σχεδίου, πως κρίνετε την διαχείριση της πανδημικής κρίσης από την κυβέρνηση Μητσοτάκη; 

 

Δυστυχώς, η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να αντιληφθεί ότι η χώρα δεν είχε την πολυτέλεια για πανηγυρισμούς, ολιγωρίες και παραλείψεις, τα οποία τελικά μας οδήγησαν στο οριακό σημείο που βρισκόμαστε σήμερα. Το δεύτερο κύμα ξέραμε ότι θα έρθει, αργά ή γρήγορα.  Tο περιμέναμε και, παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση, αντί να προετοιμάσει τη θωράκιση του συστήματος υγείας και τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων, θριαμβολογούσε για την επιτυχή διαχείριση της πρώτης φάσης της πανδημίας, ενώ μετέφερε στους πολίτες ένα κλίμα εφησυχασμού και χαλαρότητας αφήνοντας τον χρόνο να περνάει. Φτάσαμε να ψηφίζουμε στη Βουλή τροπολογία για τις προσλήψεις ιατρών και νοσηλευτών στις ΜΕΘ λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του κ. Μητσοτάκη για το δεύτερο lockdown, ενώ ακόμα δεν έχουν αναπτυχθεί-ούτε στελεχωθεί- οι περισσότερες από τις ΜΕΘ που ήταν δωρεές ιδιωτών.

Ακόμα και όταν είχαμε 100 νεκρούς τη μέρα και 4000 νοσηλευόμενους με covid-19, η Κυβέρνηση έκλεινε το μάτι για άνοιγμα της αγοράς και επιστροφή στη κανονικότητα. Νομίζαν, προφανώς, ότι έτσι θα εξιλεωθούν για τα ανεπαρκή μέτρα στήριξης του εμπορικού κόσμου. Η αλήθεια είναι ότι η κατάσταση παραμένει κρίσιμη και η θέση μας στο Κίνημα Αλλαγής είναι ξεκάθαρη: η άρση του lockdown πρέπει να γίνει με απόλυτη ασφάλεια, εκτιμώντας τα επιδημιολογικά δεδομένα κάθε περιοχής.

Η υγεία και η οικονομία είναι βέβαια τα πιο κρίσιμα μέτωπα, ωστόσο η αδράνεια της κυβέρνησης φαίνεται παντού. Σε όλη την καθημερινότητα. Δεν έχει κάνει τίποτα, λ.χ., για την αναβάθμιση των υποδομών του διαδικτύου, με αποτέλεσμα  οι πολίτες να ταλαιπωρούνται και να πληρώνουν πανάκριβα τα δεδομένα. Και ο υπουργός, απευθύνει εκκλήσεις να μη μπαίνει η νεολαία στο  Facebook, στο Instagram και στο Tik Tok για να μην κρασάρει το σύστημα. Πρωτοφανή πράγματα.

 

 

  • Ο προϋπολογισμός για το 2021 ψηφίζεται  με την ύφεση να είναι σε διψήφιο ποσοστό. Πως χαρακτηρίζετε τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης; 

 

Ο προϋπολογισμός που κατέθεσε η Κυβέρνηση για το 2021 είναι ένα σχέδιο επί χάρτου, στο οποίο αποτυπώνεται η αντίληψη του οικονομικού επιτελείου ότι όλα το 2021 θα είναι ρόδινα. Λες και οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας θα εξαφανιστούν ως διά μαγείας από τη μια μέρα στην άλλη. Αν δεν είναι εκτός πραγματικότητας μια Κυβέρνηση που προβλέπει ότι θα έχει το πρώτο δίμηνο του 2021 περισσότερα έσοδα από όσα είχε πέρυσι το αντίστοιχο διάστημα, τότε ποια είναι;

Από που περιμένει άραγε  η Κυβέρνηση να εισπράξει τα 9,35 δισ. που προβλέπει στον προϋπολογισμό; Από τους επαγγελματίες που έχουν κλείσει τις επιχειρήσεις τους; Από τους εργαζόμενους που είναι σε αναστολή; Από τους εμπόρους και επιχειρηματίες που είδαν τον τζίρο να μειὠνεται; Από τους πολίτες συνολικά που ελαττώθηκε το εισόδημά τους; Μια αληθινά εξωπραγματική εκτίμηση σε μια χώρα με κλειστή αγορά που είναι άγνωστο πότε θα ανοίξει.

Η ρευστότητα φαίνεται ότι θα παραμείνει το μεγάλο αγκάθι για τις επιχειρήσεις και την αγορά συνολικά. Καθώς  είναι μηδενικές οι προβλέψεις για το ΤΕΠΙΧ και το ταμείο Εγγυοδοσίας το 2021, τα δάνεια θα τα δίνουν οι τράπεζες επιλέγοντας εκείνες με καθαρά τραπεζικά κριτήρια – με όλες τις δυσμενείς συνέπειες που έχει αυτό για τη μικρομεσαία επιχείρηση. Τράπεζες που έχουν αντλήσει 40 δις ευρώ από την ΕΚΤ και έχουν αυξήσει τις καταθέσεις τους κατά 11 δις από τον Μάρτιο.

Περιμένουμε, ακόμα, να έρθει διάταξη στη Βουλή για την αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας όπως είχε ανακοινώσει με στόμφο ο Πρωθυπουργός στη Βουλή και το επαναλαμβάνουν κυβερνητικά στελέχη. Ωστόσο –ευτυχώς– στην Ελλάδα δεν είμαστε Βόρεια Κορέα, ώστε να  ανακοινώνει κάτι ο πρωθυπουργός και να αποκτά αυτομάτως  ισχύ νόμου. Ούτε μπορούν βέβαια οι πολίτες στις συναλλαγές τους με τις υπηρεσίες να…επικαλούνται τι είπε ο κ. Μητσοτάκης και ο κάθε υπουργός στο ένα ή στο άλλο κανάλι.

 

 

 

  • Η οικονομία μετά το πολυπόθητο άνοιγμα της οικονομίας φαίνεται πως θα είναι βαριά “λαβωμένη” από 2 lockdown, είναι το σχέδιο Πισσαρίδη η απάντηση; 

 

Καμία ενίσχυση δεν προβλέπεται στον προϋπολογισμό του 2021 για μακροχρόνια ανέργους, εποχικά εργαζόμενους, αγρότες-κτηνοτρόφους, και τίποτα σχεδόν για τους επαγγελματίες. Φαίνεται, όπως είπα και παραπάνω, ότι η κυβέρνηση πιστεύει πως οι συνέπειες για την οικονομία θα εξαφανιστούν ως δια μαγείας στο τέλος του χρόνου!

Η πρόταση της κυβέρνησης (που υιοθέτησε το σχέδιο Πισσαρίδη ) δεν μπορεί να δώσει αναπτυξιακή προοπτική στην ελληνική οικονομία, η ραχοκοκκαλιά της οποίας είναι η μικρομεσαία επιχείρηση που άντεξε το βάρος της δεκαετούς κρίσης και σήμερα μετά από δύο lockdown κινδυνεύει να βάλει λουκέτο με την υπογραφή της Κυβέρνησης Μητσοτάκη. Πρόκειται για ένα σχέδιο που δεν έχει συνταχθεί με βάση τις πραγματικές ανάγκες της χώρας, περιγράφει τα προβλήματα χωρίς να οδηγεί σε ρεαλιστικές λύσεις, με βάση τις σημερινές ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας. 

Η ελληνική οικονομία αυτή τη στιγμή δεν έχει ανάγκη από ένα βίαιο μετασχηματισμό της παραγωγικής της δομής. Ο αφανισμός της μικρομεσαίας επιχείρησης δεν μπορεί να παρουσιάζεται ως αυτοσκοπός που θα μας καταστήσει αυτομάτως πιο ανταγωνιστικούς και παραγωγικούς, χωρίς να υπάρχει απάντηση στο ερώτημα πού θα απασχοληθούν και κυρίως πώς θα ζήσουν χιλιάδες άνθρωποι όταν κλείσουν τα μαγαζιά τους.  Και όλα αυτά, μάλιστα,  σε μια στιγμή που τα νέα τραπεζικά δάνεια κατευθύνονται σχεδόν αποκλειστικά στις μεγάλες επιχειρήσεις και οι μικρομεσαίες, δηλαδή το 99% των επιχειρήσεων στη χώρα, αποκλείονται από τα χρηματοδοτικά προγράμματα.

 

  • Σχετικά με το εμβόλιο και την διανομή του στην Ελλάδα, είστε αισιόδοξος;

 

Το πρώτο που θέλω να πω, γενικότερα, είναι ότι η δημιουργία των εμβολίων για τον covid-19 ήταν ένας σπουδαίος επιστημονικός αγώνας, που έδωσαν χιλιάδες επιστήμονες σε διεθνές επίπεδο. Και μπόρεσε να έχει αποτελέσματα τόσο γρήγορα. Και αυτό είναι πηγή ανακούφισης και χαράς.

Με βάση την προηγούμενη πολιτεία της κυβέρνησης, τις αστοχίες και τις παραλείψεις της έχω ασφαλώς επιφυλάξεις για το αν έχει προετοιμαστεί σωστά για να γίνει ο εμβολιασμός στη χώρα μας. Επειδή όμως το θέμα είναι πολύ σοβαρό για την υγεία όλων μας δε θέλω να κάνω εικασίες. Δεν χωράνε μικροκομματικές αντιπαραθέσεις σε αυτό. Η κυβέρνηση οφείλει  να επεξεργαστεί αμέσως ένα οργανωμένο σχέδιο εμβολιασμού, με προτεραιότητες σε ευπαθείς ομάδες, γιατρούς και εργαζόμενους στην υγεία κ.ά. Με μια σοβαρή εκστρατεία ενημέρωσης για να καμφθούν οι φωνές των ‘’αρνητών’’ χωρίς καμία επιστημονική τεκμηρίωση, οι οποίοι προκαλούν σύγχυση. Και φυσικά σε αυτό πρέπει να συντελέσουμε όλοι και όλες –φορείς, πολιτικά κόμματα, οργανισμοί– απευθυνόμενοι στους πολίτες και πείθοντάς τους ότι το εμβόλιο είναι  πράξη υπευθυνότητας και ζωής: για όποιον το κάνει, για τους γύρω του, για όλη την κοινωνία.

  • Η Ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής δεν αποφάσισε κυρώσεις για την Τουρκία. Τι σημαίνει αυτό για τη χώρα μας και ποιος πιστεύετε ότι ευθύνεται για αυτό;

 

Ενώ η τουρκική προκλητικότητα αποτελεί μια μόνιμη πραγματικότητα,  η Ευρώπη εξακολουθεί να κωφεύει. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, για άλλη μια φορά, δεν προχώρησε στην επιβολή κυρώσεων, ενώ τα συμπεράσματα του Συμβουλίου υπολείπονται των όσων αποφασίστηκαν στο αντίστοιχο Συμβούλιο του Οκτωβρίου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση όφειλε να εκδηλώσει την αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα  και την Κύπρο, να υπερασπιστεί το διεθνές δίκαιο, να αποδείξει ότι διαθέτει ενιαία πολιτική και να μην συναρτά τις αποφάσεις της με αυτές της Αμερικής, της οποία η εδαφική ακεραιότητα δεν απειλείται από την Τουρκία.

Η ελληνική κυβέρνηση έπρεπε να απαιτήσει  την επιβολή κυρώσεων και να πετύχει απόφαση για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία. Να δείξει αποφασιστικότητα, υπερασπιζόμενη τα συμφέροντα της χώρας και την εθνική της κυριαρχία.

 Δυστυχώς, δεν τα κατάφερε. Και όμως, ο πρωθυπουργός ωραιοποιεί  την αποτυχία, μιλώντας για βήμα  μπροστά, τη στιγμή που προχωράμε… ολοταχώς προς τα πίσω. Δεν πείθει  όμως κανένα, ούτε τον εαυτό του.

Είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε στο ίδιο έργο θεατές:  κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας και  αδιέξοδες εκκλήσεις εκ μέρους των Ευρωπαίων που μόνο αδυναμία φανερώνουν.

 

  •  Στα εσωκομματικά, το Κίνημα Αλλαγής έχει «βάσει καταστατικού» να ξεκινήσει τις διαδικασίες για εκλογή αρχηγού, τι έχετε να πείτε για την εκλογολογία, εσείς, εξετάζετε το ενδεχόμενο να είστε υποψήφιος; 

 

Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα, προτεραιότητα για όλους μας στο Κίνημα Αλλαγής είναι η υπεύθυνη αντιπολίτευση, με προτάσεις επεξεργασμένες και εφαρμόσιμες που ανταποκρίνονται στα προβλήματα των πολιτών. Δεν ξέρω ποιος απεργάζεται εσωκομματικές ίντριγκες σε αυτή τη συγκυρία, αλλά όποιος και αν είναι, δεν πρέπει να ανησυχεί.

Το καταστατικό μας προβλέπει τις διαδικασίες εκλογής αρχηγού και να είστε βέβαιος ότι θα γίνουν όλα όπως πρέπει. ‘Έχουμε κατοχυρώσει, ως ΠΑΣΟΚ, τις συλλογικές διαδικασίες και την εσωτερική δημοκρατία, έστω και μέσα από διαφορετικές απόψεις, έντονες διαφωνίες και σκληρές συγκρούσεις. Μας ένωνε και μας ενώνει η πίστη στον κοινό στόχο της παράταξης και το αίσθημα ευθύνης για την πατρίδα.

Τώρα είναι η ώρα του ανοίγματος στον κόσμο της παράταξης και στους πολίτες που αισθάνονται ότι αδικούνται, περιθωριοποιούνται, απειλούνται. Ο δημοκρατικός κόσμος νοσταλγεί το ΠΑΣΟΚ και τις πολιτικές του, όχι  όμως κατ’ ανάγκη και τα πρόσωπα και αυτό είναι ένα μήνυμα με πολλούς αποδέκτες.

Πρέπει ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ να ξαναβρεί σε εμάς τη φλόγα της παράταξης που πίστεψε, στήριξε και ψήφιζε για πολλά χρόνια. Αυτή είναι  η μοναδική στρατηγική για την παράταξη. Εγώ αυτή τη στρατηγική υπηρετώ και δουλεύω με όλες μου τις δυνάμεις για να δω το ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Αλλαγής πρωταγωνιστή των εξελίξεων και πάλι.

https://thesocialist.gr/synenteuksi-michael-katrinis-apo-pou-perimenei-i-kyvernisi-na-eispraksei-dis-eurw/

Back To Top