Skip to content

Αυτός είναι ο πραγματικός απολογισμός των δύο χρόνων της κυβέρνησης Μητσοτάκη- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στο συνολικό απολογισμό του κυβερνητικού έργου στον τομέα της οικονομίας, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή,  ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής κ. Μιχάλης Κατρίνης, επισημαίνοντας ότι η πραγματικότητα δεν έχει καμία σχέση με την ωραιοποιημένη εικόνα που θέλει να παρουσιάσει η κυβέρνηση.

Όπως τόνισε ‘’ ο πραγματικός απολογισμός των δύο χρόνων της κυβέρνησης Μητσοτάκη, συνδέεται με στοιχεία όπως:

-Η αύξηση του ιδιωτικού χρέους που υπερβαίνει τα 250 δις ευρώ.

-Η κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας για πρώτη φορά από το 2010.

-Ο αποκλεισμός των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων από τη ρευστότητα, με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε αδιέξοδο, ενώ ταυτόχρονα έχουν αποκλειστεί και από τις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης.

-Τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης που ξεκίνησαν την 1η Ιουνίου και οδηγούν σε κατασχέσεις και σύντομα σε πλειστηριασμούς, με βάση το νέο πτωχευτικό κώδικα.

Αναφερόμενος στα ‘’κόκκινα δάνεια’’ , για τα οποία η κυβέρνηση πανηγυρίζει ότι μειώθηκαν (μόνο στους ισολογισμούς των τραπεζών),  ο κ.Κατρίνης επισήμανε ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια  αγγίζουν τα 100 δις ευρώ, από τα οποία τα μισά περίπου (47,3 δις) βρίσκονται ακόμα στους ισολογισμούς των τραπεζών με το 50% αυτών να έχει καταγγελθεί ενώ είναι βέβαιο ότι θα αυξηθούν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Έκανε ειδική μνεία στην πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για τη δημιουργία bad bank που έχει στόχο να διασφαλιστεί η  βιωσιμότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και  την προστασία των νοικοκυριών, πρόταση που μοιάζει πολύ με αυτή που έχει καταθέσει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής αναρωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση απορρίπτει τόσο επίμονα την πρόταση  για bad bank με τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Ζαββό, μάλιστα, να τη χαρακτηρίζει ‘’παλινωδία και σχέδιο επί χάρτου’’…

Αναφερόμενος στην πρώτη κατοικία, που είναι πλέον χωρίς προστασία, ο κ.Κατρίνης πρότεινε:

-την επαναφορά του Ν.3869/2010 με επικαιροποιημένα κριτήρια,

-την αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για τους αδύναμους δανειολήπτες,

-τη δυνατότητα αγοράς των δανείων από τον οφειλέτη πριν καταλήξουν στα fund

-νέο πλαίσιο ρυθμίσεων και δόσεων για τις οφειλές.

‘’Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, τα δύο τελευταία χρόνια, διεύρυνε τις ανισότητες, δημιούργησε συνθήκες ασφυξίας για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και αρχίζει πλέον να ξεδιπλώνει το σχέδιο της για μια οικονομία ελεγχόμενη από τους λίγους την ίδια στιγμή που οδηγεί στο περιθώριο τους πολλούς, τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αλλά και τους εργαζόμενους.

 

 

 

Back To Top