Skip to content

Γιατί οι αγρότες της Ηλείας αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση ως αγρότες δεύτερης κατηγορίας; ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δυσάρεστη έκπληξη περίμενε τους παραγωγούς επίσπορης πατάτας (κυρίως) και ‘’όψιμου’’ καρπουζιού της Ηλείας, οι οποίοι ανέμεναν εδώ και πάρα πολλούς μήνες  να αποζημιωθούν για την απώλεια εισοδήματος λόγω covid-19 για το έτος 2020.

Παρά τις διθυραμβικές ανακοινώσεις και τις διαβεβαιώσεις κυβερνητικών στελεχών αξιωματούχων περί διόρθωσης της αρχικής απόφασης που έθετε ως προϋπόθεση πληρωμής της αποζημίωσης τη δήλωση ΟΣΔΕ και παρά τη δήλωση του ίδιου του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης ‘’ότι εξετάζει το θέμα’’ σε απάντηση επίκαιρης ερώτησής μου στις 12 Ιουλίου, οι τελικές πληρωμές της περασμένης εβδομάδας έθεσαν εκτός αποζημιώσεων εκατοντάδες παραγωγούς, οι οποίοι είχαν ασφαλίσει τις καλλιέργειές τους στον ΕΛΓΑ, αλλά δεν πρόλαβαν να τις δηλώσουν έγκαιρα στο ΟΣΔΕ.

Την ίδια στιγμή, καμία αποζημίωση δεν έχει δοθεί από τον ΕΛΓΑ στους παραγωγούς της Ηλείας για τον παγετό του Μαρτίου-Απριλίου, ενώ έχουν καταβληθεί 49,5 εκατ. ευρώ -με 2 πληρωμές 39+9,5 εκατ. ευρώ)-σε παραγωγούς της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας, προκαλώντας αγανάκτηση στους Ηλείους αγρότες που αντιμετωπίζονται ως παιδιά ενός κατώτερου Θεού και δεν γνωρίζουν αν και πότε θα πληρωθούν και τι ποσοστό προκαταβολής θα λάβουν.

Τέλος, η κυβέρνηση δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα καταθέσει και φέτος αίτημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την αποζημίωση των προϊόντων που υπέστησαν και φέτος μεγάλη πτώση στις τιμές πώλησης λόγω της πανδημίας (όπως πατάτα-καρπούζι), με δεδομένο ότι οι φετινές τιμές ήταν χαμηλότερες των περυσινών.

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους αγρότες ως μη πληττόμενο κλάδο, ενώ οι τιμές πώλησης σε αρκετά αγροτικά προϊόντα παραμένουν πολύ χαμηλές και τα κόστη έχουν ανέβει.

Θα πρέπει άμεσα:

  • Να αποζημιωθούν οι παραγωγοί για τις περυσινές ζημιές, ανεξάρτητα της δήλωσης ΟΣΔΕ
  • Να καταβληθεί το 40% των αποζημιώσεων παγετού στην Ηλεία, όπως συμβαίνει σε Μακεδονία-Θεσσαλία
  • Να κατατεθεί αίτημα στην Ε.Ε. να αποζημιωθούν και φέτος καρπούζι-πατάτα λόγω covid

Σε αυτή την κατεύθυνση, θα καταθέσω άμεσα επίκαιρη ερώτηση ώστε ο υπουργός να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις και λύσεις.

 

Back To Top