Skip to content

Δεν είμαστε ούτε κομπάρσος ούτε βολικός κυβερνητικός εταίρος-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ”ΠΡΩΙΝΗ”

Η ομόφωνη εκλογή σας στην προεδρία της κοινοβουλευτικής ομάδας, έπειτα από σχετική πρόταση του Ν. Ανδρουλάκη, είναι το υψηλότερο κοινοβουλευτικό αξίωμα στο έχει υπηρετήσει Ηλείος βουλευτής. Ποια ήταν τα πρώτα σας συναισθήματα μετά την εκλογή σας;

Το πιο ισχυρό συναίσθημα που νιώθω, συνοψίζεται σε μία μόνο λέξη: ευθύνη.

Ευθύνη απέναντι στο νέο Πρόεδρο Νίκο Ανδρουλάκη που με πρότεινε, ευθύνη απέναντι στους συναδέλφους μου βουλευτές που με τίμησαν, ομόφωνα, με την εμπιστοσύνη τους, ευθύνη απέναντι στον κόσμο της δημοκρατικής παράταξης που περιμένει από εμάς μια ισχυρή και δυναμική αντιπολίτευση και παρουσία στη Βουλή.

Θέλω να ευχαριστήσω επίσης, μέσα από την καρδιά μου, τους πολίτες της Ηλείας που μοιράστηκαν μαζί μου αυτή την ξεχωριστή στιγμή και μου έδειξαν για μία ακόμα φορά την αγάπη τους.

H πρώτη δημοσκόπηση μετά την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην προεδρία αποτύπωσε σχεδόν διπλασιασμό των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ (από 6,2% στο 11,6%). Πιστεύετε ότι είναι εφικτή η «σφήνα» στο δίπολο ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και η σταδιακή επιστροφή σε διψήφια ποσοστά;

Η δυναμική της παράταξης μας είναι δεδομένη, αποτυπώθηκε με τη συμμετοχή των πολιτών στην ανοιχτή δημοκρατική διαδικασία για την εκλογή νέου Προέδρου.

Αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις, αφού οι πολίτες απορρίπτουν το δίπολο Νέα Δημοκρατία ή Σύριζα, αναζητώντας μια νέα πολιτική πρόταση.

Η δημοκρατική παράταξη δεν είναι ούτε κομπάρσος, ούτε βολικός κυβερνητικός εταίρος και συμπλήρωμα. Είχε ιστορικά, πάντα, αυτόνομο και πρωταγωνιστικό ρόλο.

Σε πρώτη φάση, η χώρα έχει ανάγκη από μια πραγματική, αξιόπιστη και ισχυρή αντιπολίτευση και αποδεδειγμένα το ρόλο αυτό δεν μπορεί να τον παίξει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση για όλους μας, να είμαστε η πραγματική αντιπολίτευση, απέναντι στη νεοσυντηρητική κυβέρνηση Μητσοτάκη, όχι μόνο στη Βουλή, αλλά και στην κοινωνία.

Για εμάς, το διψήφιο ποσοστό είναι εφικτό αλλά δεν αρκούμαστε σε αυτό. Στόχος μας είναι να διαμορφώσουμε και ένα σύγχρονο πολιτικό πρόγραμμα, που θα εκφράζει τη μεγάλη πλειοψηφία των προοδευτικών πολιτών.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι ελπίζει να ακούσει «ουσιαστικές ποιοτικές προτάσεις από το τρίτο κόμμα της Βουλής», υπονοώντας ότι ως τώρα αυτό δεν συμβαίνει. Ποια είναι η δική σας άποψη;

Θα σας επαναλάβω αυτό που είπα και στον κ. Μητσοτάκη στη Βουλή στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

Υπεύθυνη αντιπολίτευση άσκησε το Κίνημα Αλλαγής με Πρόεδρο τη Φώφη Γεννηματά, υπεύθυνη αντιπολίτευση σε συνδυασμό με ένα σύγχρονο προγραμματικό λόγο θα ασκήσει και η παράταξη με το νέο Πρόεδρο της, το Νίκο Ανδρουλάκη.

Δεν ξέρω πόσο ειλικρινής είναι αυτή η ευχή του κ. Μητσοτάκη.

Το βέβαιο είναι, ότι απέναντι του πλέον θα έχει ένα κόμμα που ξέρει να κάνει υπεύθυνη και δομική και δυναμική αντιπολίτευση.

Άρα, αυτό που ευχήθηκε θα το έχει. Μόνο που δεν θα του αρέσει.

Τι απαντάτε στο κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα για «κοινό αγώνα και προοδευτική διακυβέρνηση για να φύγει η κυβέρνηση της Δεξιάς»;

Ο κ. Τσίπρας να θυμίσω ότι έχει κυβερνήσει για 4 χρόνια μαζί με τους ΑΝΕΛ, ένα ακροδεξιό μόρφωμα. Επίσης να υπενθυμίσω ότι τα πρόσωπα που έχει αυτή τη στιγμή στη «βιτρίνα» του ο Σύριζα ήταν οι αποτυχημένοι υπουργοί της διακυβέρνησης του, που δεν έδειξαν ούτε στοιχειώδη διαχειριστική επάρκεια.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός της αδυναμίας και της ανεπάρκειας του Σύριζα να ασκήσει ουσιαστική αντιπολίτευση. Απέναντι σε μια κυβέρνηση που βαρύνεται με τεράστια λάθη και παραλείψεις ο Σύριζα εμφανίζει μεγαλύτερη φθορά από τη Νέα Δημοκρατία, αποτελεί τον εύκολο αντίπαλο του κ. Μητσοτάκη.

Θα πρέπει επίσης να υπενθυμίσω, ότι η δημοκρατική παράταξη συνδέθηκε πάντα με επιλογές ευθύνης, με πατριωτικές θέσεις στα εθνικά θέματα, με μεγάλες και ουσιαστικές θεσμικές αλλαγές.  Ο Σύριζα δεν έχει καμία σχέση με όλα αυτά.

Η επιλογή και η προοπτική για μια προοδευτική διακυβέρνηση θα χτιστεί μέσα στην κοινωνία και όχι με συμφωνίες κορυφής χωρίς ουσιαστικό πολιτικό περιεχόμενο.

Και βέβαια την αλλαγή των συσχετισμών για μια προοδευτική διακυβέρνηση θα την επιβάλλουν με την ψήφο τους οι πολίτες.

Η Ηλεία δέχθηκε ισχυρό πλήγμα από τις πυρκαγιές το καλοκαίρι και από τις πλημμύρες  τον χειμώνα, με σοβαρές περιβαλλοντικές, οικονομικές επιπτώσεις. Πώς πιστεύετε ότι μπορεί να επιτευχθεί η βιώσιμη ανάκαμψη στον νομό;

Η Ηλεία έχει αδικηθεί, της στερούν αυτά που δικαιωματικά της ανήκουν. Να θυμίσω ότι μετά τη βιβλική καταστροφή του 2007, τα χρήματα που είχαν συγκεντρωθεί για την Ηλεία, ουδέποτε διατέθηκαν στο σύνολο τους για το νομό μας. Επιπρόσθετα μετά τις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού, η κυβέρνηση δεν ενέταξε την Ηλεία στο σχέδιο ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών, όπως έκανε για την Εύβοια.

Ο τόπος μας χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο, στην κατεύθυνση της διαμόρφωσης ενός νέου παραγωγικού και αναπτυξιακού προτύπου για την τοπική οικονομία.

Τα αναπτυξιακά προτάγματα που θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε για την αειφορική και βιώσιμη ανάπτυξη της Ηλείας είναι:

-Η υλοποίηση του δρόμου Πάτρα-Πύργος.

-Η κατασκευή του δρόμου της Πηνείας.

-Το  θεματικό τρένο Κατάκολο-Πύργος-Αρχαία Ολυμπία με ανακατασκευές στη σιδηροδρομική υποδομή (είχε συμπεριληφθεί ως έργο, στην Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση ΟΧΕ Κατάκολο-Πύργος-Αρχαία Ολυμπία.

-Η σύνδεση της Ήλιδας με την  Αρχαία Ολυμπία σε ένα ενιαίο ιστορικό και πολιτιστικό σύνολο.

-Ο μετασχηματισμός της τοπικής οικονομίας, η σύνδεσή της με την καινοτομία, τις νέες τεχνολογίες, την ψηφιακή οικονομία.

-Η περιβαλλοντική ανασυγκρότηση.

-Η δημιουργία νέου αρδευτικού δικτύου, η αναδιάρθρωση καλλιεργειών, με νέα αγροτικά σχήματα με ομάδες παραγωγών και η δημιουργία Clusters συνεργατικών σχημάτων πρωτογενούς τομέα και μεταποίησης.

-Η ένταξη της Ηλείας στο χάρτη των τουριστικών προορισμών.

 

Back To Top