Skip to content

Δεν συνεννοούνται ούτε καν μεταξύ τους…ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ ”ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΝ”

Είναι τελικά η ακρίβεια και ο πληθωρισμός παροδικά φαινόμενα, όπως διατείνονταν τον Σεπτέμβριο οι αρμόδιοι Υπουργοί της κυβέρνησης (Οικονομικών και Ανάπτυξης); Μπορεί το κράτος να προβεί σε στοχευμένες κινήσεις, όπως π.χ. με τη μείωση του ΦΠΑ σε βασική είδη του «καλαθιού της νοικοκυράς», προκειμένου να ελαφρυνθούν τα αδύναμα νοικοκυριά; Η ενεργειακή φτώχεια ήρθε για να μείνει ή θα αμβλυνθεί επιτέλους, κατά τρόπο ουσιαστικό, μέσω στοχευμένων κυβερνητικών παρεμβάσεων; Υπάρχει πραγματική βούληση από πλευράς της κυβέρνησης να βοηθήσει το μικρομεσαίο εισόδημα, που καταβαραθρώνεται από τις ιλιγγιώδεις αυξήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες; Τι θα γίνει με τις χειμαζόμενες από τις επιπτώσεις της πανδημίας μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που βλέπουν τα έσοδά τους να μειώνονται και τις υποχρεώσεις τους να αυξάνονται, με τρόπο αντιστρόφως ανάλογο, όσο και καταστροφικό;

Τα παραπάνω αποτελούν μια σειρά, κρίσιμων ερωτημάτων που πρέπει πρωτίστως να απαντήσει η κυβέρνηση, αφού πρώτα βέβαια συνεννοηθούν τα μέλη της μεταξύ τους. Γιατί, άλλα ανακοινώνει π.χ. ο Υπουργός Ανάπτυξης στις 11/1/2022 ανοίγοντας «‘’παράθυρο’’ για μείωση ΦΠΑ σε σειρά προϊόντων» και άλλα ανακοινώνει «κλείνοντας πόρτες», μία μόλις ημέρα αργότερα, ο Υπουργός Οικονομικών, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «αυτή τη στιγμή δεν υφίσταται ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ», για να μην επιβαρυνθεί ο ήδη εύθραυστος προϋπολογισμός του 2022. Και τα ίδια έχουν συμβεί πολλές φορές για μια σειρά ζητημάτων που αφορούσαν είτε τις αποπληρωμές των επιστρεπτέων προκαταβολών, είτε τα υγειονομικά μέτρα για την πανδημία.

Το μείζον σε σχέση με την ακρίβεια, βέβαια, αυτή τη στιγμή για τον ελληνικό λαό δεν είναι το πως και γιατί, το περιβόητο «επιτελικό κράτος» δε μπορεί να συντονίσει δύο κορυφαίους Υπουργούς του, που κρατούν αλληλοσυμπληρούμενα και κομβικά χαρτοφυλάκια. Το μείζον, εκτός από όλους όσοι ασχολούνται με τη μικροπολιτική, δεν είναι γιατί οι δύο Υπουργοί δεν τα βρίσκουν μεταξύ τους. Το μείζον για τον ελληνικό λαό είναι το γεγονός πως απ’ ό,τι φαίνεται, η κυβέρνηση πλέει σε άγνωστα νερά, χωρίς πυξίδα και με τους «αξιωματικούς του πληρώματος» σε πλήρη ασυνεννοησία.

Κι όμως, το Κίνημα Αλλαγής, από πολύ νωρίς (8/10/2021 – https://kinimaallagis.gr/me-aneparki-kai-prosorina-metra/), όταν ακόμη οι Υπουργοί «ξόρκιζαν» τις ανατιμήσεις λόγω πληθωρισμού με θεωρίες περί «προσωρινότητας του φαινομένου», προειδοποιούσε πως απαιτούνται ουσιαστικά και μόνιμα μέτρα, επειδή το πρόβλημα του πληθωρισμού θα έχει διάρκεια. Πρότεινε πολλές φορές έκτοτε, μάλιστα, μεταξύ άλλων τη μείωση των φόρων στα καύσιμα, του ΦΠΑ στα τρόφιμα, την ουσιαστική αύξηση του κατώτερου μισθού, όπως κι ένα μηχανισμό – ρήτρα, άμεσης στήριξης για τα νοικοκυριά, όταν οι αυξήσεις στο ρεύμα, τα επιβαρύνουν σημαντικά, αλλά και την αύξηση των ελέγχων  των αρμοδίων αρχών για την πάταξη της αισχροκέρδειας.

Τι από αυτά άκουσε – πόσο μάλλον εφάρμοσε – η κυβέρνηση; Σχεδόν τίποτα. Αλλά πως να ακούσουν οι Υπουργοί της κυβέρνησης το Κίνημα Αλλαγής, όταν δεν ακούν καν ο ένας τον άλλον;

https://peripteron.eu/den-synennoountai-oute-kan-metaxy-tous/

Back To Top