Skip to content

Ελλιπή τα κυβερνητικά μέτρα για την αυξημένη τιμή του αγροτικού πετρελαίου-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μπορεί η επιστροφή του ειδικού φόρου  κατανάλωσης αγροτικού πετρελαίου να εξαγγέλθηκε «μετά βαΐων και κλάδων» από τον κ. Πρωθυπουργό πριν από λίγες ημέρες, μπορεί το μέτρο να εξειδικεύτηκε σε πανηγυρικό κλίμα από τους συναρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης σε κοινή τους συνέντευξη τύπου, αλλά δυστυχώς όλοι μαζί πέρασαν …κάτω από τον πήχη.

Και η κυβέρνηση πέρασε κάτω από τον πήχη, γιατί τα 50 εκατομμύρια ευρώ που η παρέμβαση  προβλέπει πως θα κατανεμηθούν σε 176.000 αγρότες σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα και 200.000 (!) σύμφωνα με τον Σπήλιο Λιβανό, δε μπορούν να δώσουν λύση στο πολυεπίπεδο πρόβλημα της αύξησης του κόστους της αγροτικής παραγωγής, που κυριολεκτικά «γονατίζει» τους παραγωγούς.

Επιπροσθέτως, τα ψίχουλα της επιστροφής ΕΦΚ αγροτικού πετρελαίου εξαιρούν χιλιάδες άλλους παραγωγούς, οι οποίοι δεν εμπίπτουν στα ειδικά καθεστώτα, έτσι όπως προβλέπονται και κατηγοριοποιούνται από το κυβερνητικό μέτρο.

Σε αυτό το πλαίσιο δεν είναι τυχαία, η απολύτως διαδικαστική και γενικής φύσεως απάντηση των κ.κ. Σταϊκούρα και Λιβανού, σε σχετική μου ερώτηση στη Βουλή (8/10/2021-αρ. πρωτ. 180), όπου τους ζητούσα την παροχή οικονομικής ενίσχυσης για τους αγρότες, στο πλαίσιο της νέας, δυσχερούς οικονομικής πραγματικότητας που διαμορφώνει για τον πρωτογενή τομέα της χώρας, η αύξηση της τιμής του πετρελαίου κίνησης, η οποία συμπαρασύρει προς τα πάνω τις τιμές των αγροεφοδίων (σπόρους, λιπάσματα, ζιζανιοκτόνα κτλ).

Η απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών σε σχέση με το αν η κυβέρνηση προτίθεται να λάβει πρόσθετα μέτρα για την οικονομική ενίσχυση των αγροτών αναφορικά με το πετρέλαιο κίνησης την τρέχουσα περίοδο, όπως και αν σκοπεύει να ενισχύσει εκτάκτως τους αγρότες με επίδομα πετρελαίου κίνησης ανά στρεμματική καλλιέργεια, κυριολεκτικά δεν αξίζει ούτε το μελάνι που χρησιμοποιήθηκε…

Τα κυβερνητικά στελέχη κι ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζουν να αλληλο-συγχαίρονται, οι αγρότες συνεχίζουν να εκπέμπουν SOS και η αγροτική παραγωγή, δυστυχώς, καταποντίζεται…

Back To Top