Skip to content

Εμείς με τους πολίτες, η κυβέρνηση με τα funds-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βασικά σημεία συνέντευξης του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ -Κίνημα Αλλαγής Μιχάλη Κατρίνη στον Real fm με τους Νίκο Χατζηνικολάου και Αντώνη Δελατόλα

 

Για τη «μαγική εικόνα» που προωθεί η κυβέρνηση για την οικονομία, ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ τόνισε:

 

Η κυβέρνηση έχει ταχθεί με τις τράπεζες και τα funds και προωθεί, επικοινωνιακά, μία επίπλαστη οικονομική πραγματικότητα, όπου  ευημερούν τα στοιχεία, αλλά δεν ευημερούν οι πολίτες, οι οποίοι ολοένα βυθίζονται στα χρέη.

Το ιδιωτικό χρέος σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Αυτή τη στιγμή, εκατομμύρια συμπολίτες μας έχουν αρρύθμιστες οφειλές πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ στην εφορία, στον ΕΦΚΑ, στις τράπεζες και στα funds, γιατί τόσο ο εξωδικαστικός μηχανισμός της σημερινής κυβέρνησης, όσο και της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ, στέφθηκαν από πλήρη και παταγώδη αποτυχία.

Συνολικά σήμερα, από τα επτά εκατομμύρια συνολικά των οφειλετών έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους μόλις 4.300 οφειλέτες, δηλαδή ποσοστό 0,0006%!

Παράλληλα, η ακρίβεια συνεχίζει να διαβρώνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

O πληθωρισμός στα τρόφιμα για παράδειγμα συνεχίζει να ανεβαίνει εδώ και είκοσι μήνες, ενώ σε καύσιμα-ενέργεια για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν είχαμε απλώς φαινόμενα ακρίβειας, αλλά αισχροκέρδειας.

Σήμερα, η εξαγγελία του πρωθυπουργού για είσπραξη φόρου από τα υπερκέρδη των εταιρειών πετρελαίου, δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη, ενώ το 2022 είχαμε 4 δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον έσοδα από τον ΦΠΑ, πράγμα που σημαίνει ότι αυτό το ποσό αφαιρέθηκε από το ήδη αδύναμο πορτοφόλι της μεσαίας τάξης και των ευάλωτων πολιτών.

Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί όμως στο διηνεκές, γιατί οι τιμές αγαθών και υπηρεσιών ολοένα ανεβαίνουν, οι μισθοί –πλην του κατώτατου- δεν έχουν αυξηθεί και η αγοραστική δύναμη των όλων των πολιτών μειώνεται διαρκώς.

Σήμερα, μόλις 1500 δανειολήπτες λαμβάνουν την επιδότηση δόσης που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, λόγω της αύξησης των επιτοκίων τη στιγμή που 400.000 χιλιάδες συμπολίτες μας, κυριολεκτικά «ματώνουν» μήνα με το μήνα, προκειμένου να αποπληρώσουν τα στεγαστικά τους κυρίως  δάνεια.

 

Για την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, σε σχέση με την προστασία της πρώτης κατοικίας, ο Μιχάλης Κατρίνης υπογράμμισε:

 

Όλοι οι πολίτες γνωρίζουν ότι η πρώτη κατοικία προστατεύτηκε με μόνο από το ΠΑΣΟΚ, με το Ν. 3869/2010, γνωστό και ως «νόμο Κατσέλη» και μάλιστα απέναντι στις πιο σκληρές απαιτήσεις της τρόικα.

Ήταν ένας νόμος που καταργήθηκε πρακτικά από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος  δεν τον ψήφισε το 2010 και ουδέποτε ζήτησε την επαναφορά του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, όχι μόνο κατήργησε επί της ουσίας την προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά παράλληλα άνοιξε διάπλατα την πόρτα των funds το 2016, παρέχοντάς τους και τη δυνατότητα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, με συνέπεια το 2022 να γίνουν 9.001 πλειστηριασμοί, ενώ και για το 2023 έχουν προβλεφθεί πάνω από 50.000 πλειστηριασμοί ακινήτων.

 

Για την πορεία των ελληνοτουρκικών ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ δήλωσε:

 

Παρά την παρατηρούμενη ύφεση της Tουρκικής προκλητικότητας, φοβάμαι ότι αυτή η ηρεμία είναι παροδική.

Η Ελλάδα διαχρονικά σέβεται το διεθνές δίκαιο, αποτελώντας παράγοντα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή.

Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί πως η χώρα μας θα πρέπει να διασαφηνίζει σε εταίρους και συμμάχους ότι τίποτα δεν είναι προς παραχώρηση.

Το μόνο θέμα προς συζήτηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θα έπρεπε να είναι η οριοθέτηση της μεταξύ μας υφαλοκρηπίδας και μετέπειτα της ΑΟΖ, κατά την πάγια εθνική γραμμή από την εποχή των Κωνσταντίνου Καραμανλή και Ανδρέα Παπανδρέου.

Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι αποτελεί πάγια εθνική μας θέση, ούτε μία φορά από τον κ. Μητσοτάκη στη Βουλή.

Παράλληλα, βλέπουμε μυστικές συναντήσεις αξιωματούχων των δύο χωρών,  χωρίς να είναι γνωστή η ατζέντα και χωρίς ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών

Η εξωτερική πολιτική της χώρας, όμως, δεν μπορεί να αποτελεί ιδιωτική υπόθεση του κ.Μητσοτάκη.

 

 

 

Back To Top