Skip to content

Ενότητα σημαίνει να εκπέμπουμε ενιαίο μήνυμα, σεβόμενοι τις αποφάσεις των οργάνων- ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΙΝ.ΑΛΛΑΓΗΣ

Ομιλία Μιχάλη Κατρίνη στην Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος Αλλαγής

Συντρόφισσες-σύντροφοι,

Η συνεδρίασή μας διεξάγεται σε ένα πολιτικό σκηνικό που έχει διαφοροποιηθεί μετά τις 7 Ιουλίου. Η Νέα Δημοκρατία βγήκε ισχυρή και αυτοδύναμη, ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε και αυτός ισχυρός και εμείς ανεβάσαμε τα ποσοστά μας, χωρίς να πανηγυρίζουμε βέβαια για αυτό, παίρνοντας καθαρά την τρίτη εντολή.

Σήμερα, συμπιεζόμαστε τόσο από τη Νέα Δημοκρατία όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Βέβαια, η πίεση εξαντλείται στο επίπεδο της προσέλκυσης στελεχών και μόνο και όχι στο πεδίο εφαρμογής πολιτικών. Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση μέχρι πρόσφατα και τώρα ως αντιπολίτευση, ούτε η Νέα Δημοκρατία μπορούν να υιοθετήσουν, να αντιγράψουν και να εφαρμόσουν τις πολιτικές, τις αρχές και τις αξίες της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης.

Και αυτό είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα που μας δίνει δύναμη και αισιοδοξία για το μέλλον. Ότι το Κίνημα Αλλαγής είναι ο μόνος και αυθεντικός εκφραστής της πολιτικής παρακαταθήκης του ΠΑΣΟΚ και της δημοκρατικής παράταξης και αυτό μας οπλίζει με αποφασιστικότητα να ξανακάνουμε μεγάλη την παράταξη.

Φίλες και φίλοι,

Χθες παρουσιάστηκε η αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος από τους συντρόφους που δούλεψαν μεθοδικά για αυτό. Νομίζω ότι ήταν μια σωστή και δίκαιη ανάλυση που δύσκολα θα διαφωνήσει κάποιος.

Το δίπολο που αναπτύχθηκε και συμπίεσε τα υπόλοιπα κόμματα, τα διλήμματα που καλλιεργήθηκαν, από τη μία αυτοδυναμία ή νέες εκλογές, από την άλλη να δημιουργηθεί ισχυρό αντιδεξιό αντίβαρο, τα θέματα μετεκλογικής συνεργασίας ή μη, ό ρόλος των ΜΜΕ και, φυσικά, η συνεχιζόμενη ποινικοποίηση της παράταξής μας, συνετέλεσαν στο να συμπιεστούμε εκλογικά.

Μαζί με τη χθεσινή ανάλυση, νομίζω ότι θα πρέπει να γίνει και μια νηφάλια αποτίμηση της πολιτικής μας στρατηγικής, εντός και εκτός Βουλής. Να δούμε αν η ρητορική και η πολιτική μας στάση έπεισε τα διάφορα ακροατήρια, από τη μία το μεγάλο ακροατήριο του συνόλου των πολιτών και από την άλλη το ακροατήριο των παραδοσιακών ψηφοφόρων της παράταξης που είναι και οι πιο πιθανοί να μας ψηφίζουν.
Να συζητήσουμε, ταυτόχρονα, για όλους όσοι χρησιμοποίησαν το Κίνημα Αλλαγής για να χτίσουν πολιτικές καριέρες σε άλλα κόμματα και να αξιολογήσουμε τις επιλογές που έγιναν. Και βέβαια, κάποια στιγμή να αποφασίσουμε ότι δεν μπορεί να είναι μέλη του Κινήματος Αλλαγής στελέχη που υπηρετούν άλλη κυβέρνηση, είτε του ΣΥΡΙΖΑ ή της ΝΔ, και να πράξουμε ανάλογα.

Συντρόφισσες-σύντροφοι,

Έχω την άποψη ότι η κεντρική επιτροπή θα πρέπει να συνεδριάζει πιο συχνά και να παίρνει μια σειρά από κρίσιμες αποφάσεις, πάντα σε συνεργασία με το Πολιτικό Συμβούλιο και την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Και το λέω εγώ που είμαι τώρα βουλευτής, όπως το έλεγα και πριν που δεν ήμουν.

Κρίσιμα ζητήματα που δεν είναι απλά νομοσχέδια, αλλά καθορίζουν τη στρατηγική της παράταξης, όπως είναι το θέμα του εκλογικού νόμου θα πρέπει να συζητηθούν και να αποφασιστούν στην κεντρική επιτροπή.

Γιατί μόνο έτσι θα κατοχυρώσουμε την ενότητα, με τις όποιες διαφορετικές απόψεις που όπως πολύ σωστά ανέφερε η πρόεδρος χθες είναι καλοδεχούμενες και πολλές φορές απαραίτητες.

Ενότητα όμως δε σημαίνει να συμφωνούμε σε όλα σώνει και καλά για να βγαίνουν πάντα ομόφωνες οι αποφάσεις. Ενότητα σημαίνει να εκπέμπουμε ενιαίο μήνυμα, σεβόμενοι τις αποφάσεις της πλειοψηφίας στα κομματικά όργανα.

Γιατί η συζήτηση και ο εσωτερικός διάλογος, η διαφωνία και η άλλη άποψη είναι το οξυγόνο της δημοκρατικής λειτουργίας. Η μη υλοποίηση όλων αυτών οδηγεί στη λογική του μη κόμματος και είμαι σίγουρος ότι κανείς δεν το θέλει αυτό.

Και φυσικά, αυτός ο διάλογος πρέπει να γίνεται στα όργανα και δεν πρέπει να γίνεται μέσα από τα ΜΜΕ ή προσωπικές πρωτοβουλίες και ομιλίες που ανταποκρίνονται στις προσωπικές φιλοδοξίες των στελεχών και μόνο.

Πρέπει λοιπόν να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε:

• Για την ιδεολογική ταυτότητα και τον πολιτικό προσανατολισμό της παράταξης
• Για το ποιους θέλουμε να εκπροσωπούμε, γιατί θα ανακάμψουμε μόνο όταν εκφράσουμε αυθεντικά κοινωνικά συμφέροντα και όχι ποντάροντας στη φθορά των άλλων
• Γιατί η παράταξή μας πρέπει να επιστρέψει εκεί που ανήκει και να εκφράσει τη μεσαία τάξη, το λαϊκό κόσμο και τη νέα γενιά που έχουν πληρώσει το μάρμαρο της κρίσης
• Να μιλήσουμε πιο ριζοσπαστικά και να δράσουμε πιο ακτιβιστικά αυξάνοντας το ισοζύγιο με τη δήθεν ‘’πολιτική ορθότητα’’
• Να εκφράσουμε λόγο αυτόνομο, προωθητικό που θα αφορά το μέλλον και όχι μια διαρκή προσπάθεια τήρησης ισορροπιών στην ανάγκη ‘’ενοποίησης του ιστορικού αφηγήματος’’
• Να αναδείξουμε τον γνήσια πατριωτικό χαρακτήρα της παράταξης, της παράταξης που έχει σχέδιο και στρατηγική για την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Όλα αυτά, τη στιγμή που η Τουρκία επιχειρεί να γίνει πυρηνική δύναμη και η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης εξαντλείται στην επίκληση του ΝΑΤΟ και μόνο.

Φίλες και φίλοι,

Όσοι θέτουν ζήτημα ηγεσίας θα πρέπει να το κάνουν ευθέως και στα όργανα του κινήματος. Και το λέω εγώ που, όπως ξέρετε, δεν ανήκω στο στενό περιβάλλον της ηγετικής ομάδας και της προέδρου.

Όσοι το κάνουν όμως, θα πρέπει να έχουν και τα εκλογικά εχέγγυα πρόσφατης απήχησης από τη βάση, αλλά και τα πολιτικά εχέγγυα συνέπειας και συμμετοχής στην παράταξη σε όλες τις φάσεις και ιδιαίτερα στις κρίσιμες περιόδους που απειλείτο με εκλογικό αφανισμό.

Δεν ξέρω ποιος αντιλαμβάνεται τον εαυτό του ως ηγέτη ή εμβληματική φυσιογνωμία. Απλά θέλω να θυμίσω ότι ηγέτης είναι αυτός που δίνει τις κρίσιμες μάχες, αυτός που στηρίζει τα στελέχη του όταν βάλλονται, αυτός που ανταποκρίνεται σε όλους και αξιοποιεί το μέγιστο του δυναμικού.

Και όλες αυτές τις στάσεις και συμπεριφορές να είστε σίγουροι ότι τις αξιολογεί η βάση της παράταξης.

Τώρα είναι η ώρα του διαλόγου, της συναπόφασης και της συστράτευσης για τις μάχες που έρχονται, τόσο για τη χώρα όσο και για την παράταξη. Καλό μας αγώνα!

Back To Top