Skip to content

Επιτακτική η ανάγκη μέτρων στήριξης για τους Ηλείους πατατοπαραγωγούς-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σε ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Γ. Γεωργαντά προχώρησε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης, σε σχέση με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί πατάτας στην Ηλεία, με αποτέλεσμα ένα κομβικός κλάδος του πρωτογενούς τομέα της περιοχής να βρίσκεται στα όρια της απόγνωσης.

Όπως επισημαίνει ο Ηλείος βουλευτής η τιμή του προϊόντος δέχεται ισχυρές πιέσεις ακόμη και πριν την συγκομιδή, εξαιτίας σειράς αρνητικών εξελίξεων στην αγορά, αλλά και λόγω της καθυστέρησης λήψης και εφαρμογής συγκεκριμένων μέτρων στήριξης από πλευράς του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Ειδικότερα, οι παραγωγοί πατάτας – και ιδίως οι έχοντες μικρές καλλιέργειες – υποστηρίζουν πως η τιμή πώλησης της ανοιξιάτικης πατάτας στο χωράφι δεν επαρκεί για να καλύψει το κόστος παραγωγής της, με την τιμή να μην ξεπερνά αυτό το διάστημα τα 35 λεπτά, ενώ το κόστος παραγωγής κυμαίνεται στα 30-32 λεπτά.

Επιπλέον, οι Ηλείοι παραγωγοί πατάτας διαμαρτύρονται και για την πλημμελή αντιμετώπισή τους από τον ΕΛΓΑ κατά την  χειμερινή περίοδο που προηγήθηκε, όταν και υπέστησαν σημαντικές ζημιές από τους παγετούς και τις χαμηλές θερμοκρασίες, καθώς ο οργανισμός δε μερίμνησε για την έγκαιρη καταγραφή των ζημιών.

Όπως τονίζει ο Μιχάλης Κατρίνης: «Σε μια περίοδο όπου η διατροφική αυτάρκεια της χώρας παραμένει ζητούμενο, μεγάλος αριθμός παραγωγών οδηγείται μαθηματικά στην καταστροφή και την απόσυρση από την γεωργία, λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής, με τις ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό, τις καθυστερήσεις στις φορτώσεις των προϊόντων που προορίζονται για το εξωτερικό, αλλά και την πίεση για πρώιμη συγκομιδή από τους πιστωτές τους, να συμπιέζουν ακόμα περισσότερο τους καλλιεργητές».

Σε αυτό το πλαίσιο και δεδομένου ότι όταν σε λίγες ημέρες μαζευτεί ο μεγάλος όγκος πατάτας, η τιμή της αναμένεται να «κατρακυλήσει» ακόμη περισσότερο, ο βουλευτής Ηλείας ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό:

  • Με ποια στοχευμένα μέτρα – και με ποιο χρονοδιάγραμμα – σκοπεύει να αντιμετωπίσει τις στρεβλώσεις στην εγχώρια αγορά πατάτας, προκειμένου να βοηθηθούν οι καλλιεργητές της Ηλείας;
  • Πως απαντά στις καταγγελίες τους για πλημμέλειες στους ελέγχους του ΕΛΓΑ, κατά την πρότερη χειμερινή περίοδο;
  • Τι θα γίνει με το χρονίζον πλέον ζήτημα της επίσπορης πατάτας, καθώς οι διαβεβαιώσεις των αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης περί έγκαιρου ανοίγματος της σχετικής πλατφόρμας για δηλώσεις στο ΟΣΔΕ, εξακολουθούν να βρίσκονται στο κενό;

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Γεώργιο Γεωργαντά

 

Θέμα: «Άμεση η ανάγκη στοχευμένων μέτρων στήριξης για τους πατατοπαραγωγούς της Ηλείας»

Βαθύς προβληματισμός που φτάνει μέχρι την απόγνωση διακατέχει τους παραγωγούς πατάτας στην  Ηλεία, αφού η τιμή του προϊόντος τους δέχεται ισχυρές πιέσεις ακόμη και πριν την συγκομιδή, εξαιτίας σειράς αρνητικών εξελίξεων στην αγορά, αλλά και λόγω της καθυστέρησης λήψης και εφαρμογής συγκεκριμένων μέτρων στήριξης από πλευράς του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Οι εν λόγω παραγωγοί – και ιδίως οι έχοντες μικρές καλλιέργειες – υποστηρίζουν πως η τιμή πώλησης της ανοιξιάτικης πατάτας στο χωράφι δεν επαρκεί για να καλύψει το κόστος παραγωγής της, με την  τιμή να μην ξεπερνά αυτό το διάστημα τα 35 λεπτά  και το κόστος παραγωγής να κυμαίνεται στα 30-32 λεπτά.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως εντύπωση προκαλεί στους παραγωγούς το γεγονός ότι φέτος οι αποδόσεις για το προϊόν είναι μειωμένες, παρότι δεν υπάρχει επάρκεια προϊόντος την ίδια στιγμή που η αιγυπτιακή πατάτα, που συνήθως κατακλύζει την αγορά, κινείται για πρώτη φορά σε πολύ υψηλότερες τιμές από το αντίστοιχο ελληνικό προϊόν.

Επιπλέον, οι Ηλείοι παραγωγοί πατάτας διαμαρτύρονται και για την πλημμελή αντιμετώπισή τους από τον ΕΛΓΑ κατά την  χειμερινή περίοδο που προηγήθηκε, όταν και υπέστησαν σημαντικές ζημιές από τους παγετούς και τις χαμηλές θερμοκρασίες, καθώς ο οργανισμός δε μερίμνησε για την έγκαιρη καταγραφή των ζημιών.

Σε μια περίοδο όπου η διατροφική αυτάρκεια της χώρας παραμένει ζητούμενο, χιλιάδες παραγωγοί οδηγούνται μαθηματικά στην καταστροφή και την απόσυρση από την γεωργία, λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής, με τις ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό, τις καθυστερήσεις στις φορτώσεις των προϊόντων που προορίζονται για το εξωτερικό, αλλά και την πίεση για πρώιμη συγκομιδή από τους πιστωτές τους, να συμπιέζουν ακόμα περισσότερο τους παραγωγούς.

Δεδομένου ότι όταν μαζευτεί ο μεγάλος όγκος πατάτας, η τιμή αναμένεται να «κατρακυλήσει» ακόμη περισσότερο,

Δεδομένου ότι όπως καταγγέλλουν οι παραγωγοί, πολλές φορές, η αγορά πέφτει θύμα παράνομων ελληνοποιήσεων ποσοτήτων αιγυπτιακής πατάτας,

Δεδομένου ότι οι παραγωγοί πατάτας στην Ηλεία, εξαιτίας των παραπάνω στρεβλώσεων, δεν εισπράττουν ικανοποιητική τιμή για το προϊόν τους

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:

  1. Με ποια στοχευμένα μέτρα – και με ποιο χρονοδιάγραμμα – σκοπεύει να αντιμετωπίσει τις στρεβλώσεις στην εγχώρια αγορά πατάτας, προκειμένου να βοηθηθούν οι καλλιεργητές της Ηλείας;
  2. Πως απαντά στις καταγγελίες τους για πλημμέλειες στους ελέγχους του ΕΛΓΑ, κατά την πρότερη χειμερινή περίοδο;
  3. Τι θα γίνει με το χρονίζον πλέον ζήτημα της επίσπορης πατάτας, καθώς οι διαβεβαιώσεις των αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου σας περί έγκαιρου ανοίγματος της σχετικής πλατφόρμας για δηλώσεις στο ΟΣΔΕ, εξακολουθούν να βρίσκονται στο κενό;

 

Ο ερωτών βουλευτής

Μιχάλης Κατρίνης

Back To Top