Skip to content

Ζήτημα νόμιμης λειτουργίας του Συνηγόρου του Καταναλωτή – ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Ερώτηση προς τον υπουργό Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γεωργιάδη σχετικά με την Ανεξάρτητη Αρχή «Συνήγορος του Καταναλωτή», κατέθεσαν τρεις βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, μεταξύ των οποίων και ο Μιχάλης Κατρίνης, στην οποία επισημαίνουν ότι η θητεία του κ. Ζαγορίτη έχει λήξει πριν από 20 μήνες και δεν έχει ορισθεί νέος Συνήγορος, ενώ η Αρχή, σύμφωνα με δημοσιεύματα, υπολειτουργεί.

Στην ερώτησή τους οι βουλευτές αναφέρουν:

Με την υπ’ αριθ. Ζ 5-1769/15.9.2015 (ΥΟΔΔ 561) απόφαση, διορίσθηκε ο κ. Ελευθέριος Ζαγορίτης, πρώην Βουλευτής, αλλά και Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, ως Συνήγορος του Καταναλωτή με θητεία τεσσάρων (4) ετών.

Η θητεία του έχει λήξει ήδη από 16 Σεπτεμβρίου 2018 δηλαδή για πάνω από 20 μήνες και με ευθύνη σας αλλά και με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ (για το διάστημα μέχρι τον Ιούλιου 2019) παραμένει στη θέση του κατά παράβαση κάθε έννοιας νομιμότητας και ανεξαρτησίας.

Το να διορίζεται και να παραμένει ένα επιφανές κομματικό στέλεχος ως επικεφαλής μιας ανεξάρτητης αρχής, αποτελεί καταπάτηση κάθε αρχής ανεξαρτησίας. Πριν λίγους μήνες με ειδική ρύθμιση που φέρατε στη Βουλή λήξατε πρόωρα τη θητεία της κας Θάνου από τη θέση της προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, χωρίς στο πρόσωπο της να συντρέχουν τα επί της ουσίας ασυμβίβαστα όπως στην περίπτωση του κ. Ζαγορίτη. Επίσης οι αρχές του δήθεν επιτελικού κράτους που επικαλεστήκατε με το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης σας με τέτοιες επιλογές ακυρώνονται στην πράξη και παραμένουν γράμμα κενό.

Εκτός του θεσμικού ασυμβίβαστου, πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας Παραπολιτικά, 25/4/2020, καταγγέλλει πλήρη αδράνεια του Συνηγόρου του Καταναλωτή και αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ο κ. Ζαγορίτης ακόμα και σε αυτή τη δύσκολη περίοδο για τους καταναλωτές «τα φόρτωσε στον κόκορα».

Περαιτέρω, από 19 Νοεμβρίου 2019 έχετε κάνει αποδεκτή την παραίτηση της αναπληρώτριας ΣτΚ κας Κοντογιάννη (ΥΟΔΔ 973 2019), ενώ και η άλλη βοηθός ΣτΚ υπηρετεί στην ίδια Ανεξάρτητη Αρχή για πάνω από 15 συναπτά έτη κατά παράβαση κάθε αρχής ανεξαρτησίας του θεσμού.

Η μόνη εξήγηση για τη στάση αυτή που από τη μια παρατείνει σιωπηρά τη θητεία ενός προσώπου που δεν πληροί τα εχέγγυα ανεξαρτησίας που απαιτούνται και από την άλλη θέτει σε ομηρία μια ευαίσθητη για τη λειτουργία της αγοράς Ανεξάρτητη Αρχή, είναι η παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού κ. Καραμανλή και μελών του περιβάλλοντός του που μετείχαν και στην προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ (όσον αφορά την σιωπηρή παράταση της θητείας του επί ΣΥΡΙΖΑ).

Δυστυχώς τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση όσο και η παρούσα έχουν επιδείξει αδικαιολόγητη ολιγωρία ως προς τον διορισμό νέου Συνηγόρου του Καταναλωτή, γεγονός που δημιουργεί υπόνοιες καθιέρωσης ενός καθεστώτος ιδιότυπης ομηρίας της Ανεξάρτητης Αρχής από τις πολιτικές ηγεσίες του εποπτεύοντος Υπουργείου.

Επειδή, η λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών αποτελεί σημαντικό ζήτημα τόσο ως προς το πεδίο αρμοδιότητας του θεσμού που είναι η προστασία του Καταναλωτή όσο και γενικότερα στο ελληνικό διοικητικό σύστημα.

Επειδή, η λήξη της θητείας ενός διοικητικού οργάνου για πάνω από 20 μήνες παραβιάζει κατάφωρα την αρχή της νόμιμης λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών και πλήττει ανεπανόρθωτα το κύρος μιας Ανεξάρτητης Αρχής.

Επειδή, τόσο στο προσωπικό της Ανεξάρτητης Αρχής όσο και στους συναλλασσόμενους καταναλωτές και προμηθευτές έχει δημιουργηθεί κλίμα σοβαρής αμφισβήτησης της νομιμότητας λειτουργίας του θεσμού.

Επειδή, δεν υπάρχει κανείς λόγος που να δικαιολογεί την ολιγωρία της Κυβέρνησης στο να προβεί σε επιλογή νέου Συνηγόρου του Καταναλωτή με νόμιμη θητεία.

Επειδή οι Ανεξάρτητες Αρχές πρέπει να στελεχώνονται από πρόσωπα που πληρούν τα εχέγγυα της ανεξαρτησίας και δεν διαθέτουν προφανείς κομματικούς δεσμούς και εξαρτήσεις.

Ερωτάσθε κύριε υπουργέ,

  1. Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε ώστε να επιλυθεί το σοβαρό πρόβλημα νόμιμης και πραγματικά ανεξάρτητης λειτουργίας της Ανεξάρτητης Αρχής «Συνήγορος του Καταναλωτή» που προκύπτει από τη λήξη της θητείας του επικεφαλής της Αρχής εδώ και 20 μήνες;
  2. Πότε προτίθεστε να προβείτε στο διορισμό νέου Συνηγόρου του Καταναλωτή και Βοηθών Συνηγόρων οι οποίοι να πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις ανεξαρτησίας ώστε να λειτουργήσει νόμιμα και ανεξάρτητα ο θεσμός;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Βασίλειος Κεγκέρογλου

Μιχάλης Κατρίνης

Χαράλαμπος Καστανίδης

 

Back To Top