Skip to content

Η άλλη όψη του ίδιο νομίσματος-ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ IEIDISEIS.GR

Στα ποδοσφαιρικά γήπεδα, λένε χιουμοριστικά για τους ανεπαρκείς τερματοφύλακες «ότι περνάει γράφει από τον τροχονόμο». Η κυβέρνηση πλέον, ειδικότερα στον τομέα της πραγματικής οικονομίας, μετά από δυο και πλέον χρόνια είναι ακριβώς αυτό… ένας κακός τερματοφύλακας-τροχονόμος.

Κόκκινα δάνεια, κατασχέσεις, μισθολογική καθίζηση, εκθετική αύξηση ενοικίων, αδικαιολόγητη αύξηση τιμής πώλησης κατοικιών και πλέον ανατιμήσεις σε βασικά καταναλωτικά αγαθά. Για όλα αυτά τα ζητήματα η κυβέρνηση κάνει το εξής ένα… απλά ενημερώνει.

Μάλιστα, ο υπουργός Ανάπτυξης, με δηλώσεις που έκανε παραδέχεται ότι όχι απλά θα γίνουν κάποιες ανατιμήσεις, αλλά ότι επίκειται έκρηξη στις τιμές σε πολλά προϊόντα το επόμενο διάστημα. Μια δήλωση που κάλλιστα θα μπορούσε να γίνει από τον πρόεδρου κάποιου εμπορικού συλλόγου ή ενός ανεξάρτητου οικονομικού αναλυτή.

Laissez faire laissez passer λοιπόν από την κυβέρνηση, στη χειρότερη μορφή του, τόσο που θα έκανε ακόμα και τον Vincent de Gournay ή τον Adam Smith να ντραπούν για τη χρήση της έκφρασης! Καμία προστασία των πολίτων, κανένας έλεγχος, καμία προσπάθεια για στοχευμένα μέτρα. Τίποτε απολύτως…

Και βέβαια, όλα αυτά από μια κυβέρνηση η οποία έκανε σημαία της τον παρεμβατισμό στις προσωπικές ελευθερίες των πολιτών, στο όνομα της δημόσιας υγείας, μιας κυβέρνησης που έγινε συνώνυμο της αστυνομικής κατάχρησης και η οποία εδώ και δυο χρόνια νομοθετεί μόνο εις βάρος των ίδιων των πολιτών της.

Η ίδια λοιπόν παρεμβατική κυβέρνηση, αρνείται να παρέμβει στην «ελεύθερη οικονομία», εις το όνομα κάποιων ιδεολογικών χαρακτηριστικών ή πολύ απλά παραδέχεται την απόλυτη αδυναμία της να πράξει τα αυτονόητα!

Έτσι, οι συνεχιζόμενες αυξήσεις σε βασικά είδη διατροφής, στα καύσιμα και στο κόστος ενέργειας ροκανίζουν το οικογενειακό εισόδημα, αλλά για την κυβέρνηση…υπάρχει ακόμα περιθώριο για να κάνει παρέμβαση…πότε άραγε;

Η οικονομία δεν θα κλείσει λόγω της πανδημίας, ορκίζονται στην κυβέρνηση, αλλά για την πανδημία αυξήσεων που απειλεί τη μεσαία τάξη δεν ακούμε τίποτα, δε βλέπουμε τίποτα.

Απαιτούνται άμεσες δράσεις και πρωτοβουλίες όπως η μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής, αλλά και η μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης που πλήττουν κυρίως τη μεσαία τάξη. Ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών, εντατικοποίηση των ελέγχων και καταλογισμός γενναίων προστίμων εκεί όπου η αισχροκέρδεια ζει και βασιλεύσει.

Με θωράκιση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για να καταπολεμηθούν οι εναρμονισμένες πρακτικές που καταπιέζουν τον καταναλωτή. Λύσεις υπάρχουν, βούληση χρειάζεται και αποφασιστικότητα, αλλά μάλλον και τα δύο αυτά χαρακτηριστικά βρίσκονται στο πνεύμα της εποχής, αν κρίνουμε από τον ανασχηματισμό.

Κύριοι και κυρίες της Νέας Δημοκρατίας, δεν είστε τροχονόμοι, δεν είστε εκπρόσωποι τύπου εμπορικών συλλόγων, δεν είστε managers κάποιων πολυεθνικών… Είστε η εκλεγμένη Ελληνική κυβέρνηση και έχετε καθήκον την προστασία των πολιτών και των εισοδημάτων τους.

Τους πολίτες που  ψήφισαν Μητσοτάκη λόγω της φοροεπιδρομής του ΣΥΡΙΖΑ που μείωνε τα εισοδήματά τους. Τους πολίτες που διαπιστώνουν ότι και με τη Νέα Δημοκρατία η αγοραστική τους δύναμη  μειώνονται. Τη μεσαία τάξη, δηλαδή, που καθορίζει τις εξελίξεις και εκλέγει ή ρίχνει τις κυβερνήσεις…

https://www.ieidiseis.gr/opinions/108464/mixalis-katrinis-i-alli-opsi-tou-idiou-nomismatos?fbclid=IwAR2MnhGIsRX9BlueheS7gvi_A9f2zUux66yvoQ4oNekmGGtONbZEryjKgmo

 

 

Back To Top