Skip to content

Η αλήθεια στο matrix της κυβέρνησης-ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «ΕΠΙΚΑΙΡΑ»

Σύμφωνα με την ψυχολογία, δεν υπάρχει αντικειμενική αλήθεια, αλλά όλα έχουν να κάνουν με την προοπτική. Στην Ελλάδα του 2021 υπάρχει η αλήθεια της κυβέρνησης και οι αλήθεια όλων των υπολοίπων.

Γιατί η Νέα Δημοκρατία, ακόμη και σήμερα, με το Εθνικό Σύστημα Υγείας στα όριά του και τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων, διασωληνωμένων και νεκρών να χαρακτηρίζουν το τρίτο κύμα της πανδημίας στη χώρα, εξακολουθεί να πανηγυρίζει και να παρουσιάζει στατιστικές περί χαμηλού αριθμού νεκρών και κρουσμάτων.

Λέει όμως ψέματα η κυβέρνηση; Παρουσιάζει ψευδή στοιχεία; Η απάντηση είναι πως όχι.

Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ένα απλό τρικ. Αναφέρεται στα στοιχεία από την αρχή της πανδημίας, δηλαδή από το Μάρτιο του 2020. Όταν στην Ιταλία, μέσα σε λίγες εβδομάδες από την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων, είχαν χιλιάδες κρούσματα και εκατοντάδες νεκρούς, η Ελλάδα δεν είχε καν το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Όταν ηγέτες χωρών όπως ο Μπόρις Τζόνσον και ο Ντόναλντ Τραμπ μιλούσαν για ανοσία της αγέλης ή για μια γρίπη που θα περάσει, αφήνοντας τον κορωνοϊό να καλπάσει στις χώρες τους, η Ελλάδα είχε μπει σε καραντίνα, εξαιτίας των προειδοποιήσεων των ειδικών ότι το ΕΣΥ δεν θα αντέξει την πίεση.

Οι εικόνες του Μπέργκαμο σόκαραν την Ελληνική κοινωνία που τήρησε το αυστηρό lockdown από τα πρώτα κιόλας κρούσματα, με αποτέλεσμα την εξαιρετική επιδημιολογική εικόνα της περασμένης άνοιξης. Κάτι που αναγνωρίστηκε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις και την ελληνική κοινωνία.

Άρα, τους πρώτους αυτούς μήνες της πανδημίας πολλές χώρες του δυτικού κόσμου μετρούσαν εκατοντάδες και κάποιες χιλιάδες νεκρούς, ενώ στην Ελλάδα η μακάβρια αυτή καταγραφή ήταν σχεδόν σε μηδενικά επίπεδα, αφού το καθολικό lockdown εφαρμόστηκε έγκαιρα και τηρήθηκε απόλυτα.

Το δεύτερο και το τρίτο κύμα της πανδημίας, όμως, είναι μια τελείως διαφορετική ιστορία. Και αυτό γιατί η σύγκριση με βάση και τα στατιστικά από το πρώτο κύμα δημιουργεί μια στρεβλή εικόνα, την οποία η κυβέρνηση χρησιμοποιεί για να δικαιολογήσει επικοινωνιακά τα αμέτρητα ατοπήματα της.

Πλέον, διεθνείς οργανισμοί που μετρούν τις συνολικές επιπτώσεις της πανδημίας στην υγεία, την οικονομία και την κοινωνία, καθώς και τη διαχείρισή της πανδημίας από τις κυβερνήσεις σε εβδομαδιαία και μηνιαία βάση, κατατάσσουν την Ελλάδα στις χαμηλότερες θέσεις.

Μετά από 5 μήνες συνεχούς lockdown, η Ελλάδα εφαρμόζει το μεγαλύτερο σε χρονική διάρκεια lockdown στον κόσμο! Με μέτρα αμφίβολης αποτελεσματικότητας, η χώρα μας είναι πολύ πιο κάτω από το μέσο όρο σε εμβολιασμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι πάνω από το μέσο όρο σε θανάτους, ενώ στην αξιολόγηση του Bloomberg για την αντιμετώπιση της πανδημίας, πλέον βρίσκεται στην 40η θέση μεταξύ 53 χωρών.

Παρά τις θριαμβολογίες της Νέας Δημοκρατίας, οι αριθμοί είναι αμείλικτοι σε επίπεδο υγείας, πρώτα και πάνω απ’όλα, αλλά και σε επίπεδο οικονομίας εν συνεχεία. Η πολιτική ολιγωρία και οι παλινωδίες της κυβέρνησης, μας έχουν φέρει στο «παρά ένα», να προσπαθούμε να σώσουμε την τουριστική περίοδο η οποία είναι ζωτικής σημασίας.

Και αυτό είναι απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης, διότι:

Η κυβέρνηση ήταν αυτή που ενώ απαγόρευε τις πιο απλές μετακινήσεις, επέτρεψε τις εκατοντάδες πορείες στα αστικά κέντρα.

Η κυβέρνηση ήταν αυτή που ενώ κούναγε το δάχτυλο στους πολίτες για ανευθυνότητα, συγκάλυπτε τον πρωθυπουργό και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη να παραβιάζουν επιδεικτικά τα μέτρα.

Η κυβέρνηση ήταν αυτή που θεωρούσε τα μικρά τοπικά καταστήματα εστίες υπερμετάδοσης, αλλά προώθησε μια πολιτική συνωστισμού στα super market, με την απόφαση της για μειωμένο ωράριο.

Η κυβέρνηση ήταν αυτή που θεώρησε ως εχθρό το εμπόριο, αλλά δεν έκανε απολύτως τίποτα για τους εργασιακούς χώρους και το συνωστισμό στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Η κυβέρνηση είναι αυτή που επιτρέπει την είσοδο εμβολιασμένων (και μη) τουριστών στη χώρα, την ίδια στιγμή που απαγορεύει τη μετακίνηση εμβολιασμένων πολιτών από νομό σε νομό, εντός Ελλάδας!

Και φυσικά να μην ξεχνάμε τον «αγώνα» που έδωσαν πολλά στελέχη της κυβέρνησης, προ πανδημίας, ενάντια στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και τους ίδιους τους γιατρούς, τους οποίους αργότερα έσπευσαν να ενισχύσουν… με χειροκροτήματα! Αλλά μέχρι εκεί, αφού ακόμα και το πόρισμα της επιτροπής Μπεχράκη για ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά παραμένει στο ράφι των ανεκπλήρωτων υποσχέσεων.

Από τους κατά παράβαση εμβολιασμούς «φίλων και γνωστών των αρίστων» και τις αδικίες στα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων,  μέχρι την εγκληματική αργοπορία στην ενίσχυση του ΕΣΥ, την ανάπτυξη και στελέχωση των κλινών ΜΕΘ, η διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση, μετά το πρώτο lockdown, είναι γεμάτη παραλείψεις, προχειρότητες, αναποφασιστικότητα και ανεξήγητη εμμονή στη θριαμβολογία.

Θριαμβολογία που με βάση την υιοθετούμενη κυβερνητική στατιστική αλήθεια, δικαιολογείται. Δυστυχώς για το Μαξίμου, η αλήθεια των υπολοίπων ημών είναι λίγο διαφορετική.

 

Back To Top