Skip to content

Η ανανέωση σε ιδέες και πρόσωπα θα προσδώσει νέα δυναμική στο ΠΑΣΟΚ- ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ FLASH.GR

Μιλώντας στο flash.gr, και την Αγγελική Γιαννακού ο βουλευτής Ηλείας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος ΑλλαγήςΜιχάλης Κατρίνης, επισημαίνει πως στην τελική ευθεία για τις εσωκομματικές εκλογές, το διακύβευμα για την παράταξη είναι η ανανέωση, η ενότητα και μια νέα, ισχυρή δυναμική.

Ερωτηθείς για τις πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες του Κινήματος, ο κ. Κατρίνης είναι σαφής: «Δεν εκλέγουμε τον πρόεδρο για να μας πάει είτε στον ΣΥΡΙΖΑ ή στη Νέα Δημοκρατία. Εκλέγουμε το νέο ηγέτη της δημοκρατικής παράταξης». Εξάλλου, όπως υπογραμμίζει «Το ΠΑΣΟΚ, στο DNA του, δεν μπορεί να συμβιβαστεί ούτε με το ρόλο του «δεύτερου» ούτε με το ρόλο του «συμπληρωματικού».

Όσον αφορά την ενότητα της παράταξης και κατά πόσο αυτή μπορεί να θεωρείται βέβαιη την επομένη της εκλογής νέας ηγεσίας, ο βουλευτής Ηλείας στέλνει μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις: «Σε αυτή τη διαδικασία δε χωρούν προσωπικές πολιτικές που θα θίξουν την παράταξη». Για να υπογραμμίσει πως βασική δέσμευση και των έξι υποψηφίων θα πρέπει να είναι η συντεταγμένη πορεία του Κινήματος Αλλαγής και η διασφάλιση της συνοχής της παράταξης.

Ο κ. Κατρίνης χαρακτηρίζει την εκλογική διαδικασία της 5ης Δεκεμβρίου ως μια ευκαιρία επαναπροσδιορισμού της σχέσης με το ΠΑΣΟΚ. Κάνει λόγο για την ανάγκη σύναψης ενός νέου «πολιτικού και κοινωνικού συμβολαίου», με πρώτιστο μέλημα την προσέγγιση των νέων ανθρώπων. Διατυπώνει, επίσης, τη βεβαιότητα πως οι αρχές της σοσιαλδημοκρατίας επιστρέφουν σε παγκόσμιο επίπεδο, με το ερώτημα περί «προσώπων» ή «πολιτικών» να φαντάζει, όπως λέει ο ίδιος, εικονικό.

 

 

1.Στην τελική ευθεία για τις εσωκομματικές εκλογές, ποιο πιστεύετε πως είναι τελικά το διακύβευμα, αλλά και αυτό που θα κρίνει το ποιος θα ηγηθεί του Κινήματος Αλλαγής;

Το διακύβευμα για το Κίνημα Αλλαγής είναι η ανανέωση, μια νέα και ισχυρή δυναμική, η ενότητα και η προοπτική της παράταξης. Και προφανώς κανένα εκ των τριών δεν μπορεί να λειτουργήσει από μόνο του και αυτόνομα. Η ανανέωση σε ιδέες και πρόσωπα είναι αυτή που θα προσδώσει μια νέα και ισχυρή δυναμική και η ενότητα είναι αυτή που θα εγγυηθεί το πέρασμα στην επόμενη μέρα και την προοπτική του χώρου να πρωταγωνιστήσει στις πολιτικές εξελίξεις.

Ο τρόπος με τον οποίο θα εκφραστούν τα στοιχεία αυτά από τον κάθε υποψήφιο, είναι και αυτός που θα κρίνει το ποιος θα ηγηθεί της παράταξης.

  1. Συζητήθηκε πολύ αυτή την εβδομάδα και θα ήθελα την άποψή σας για το πώς θα έπρεπε να γίνουν τα debates ανάμεσα στους υποψήφιους αρχηγούς.

Θεωρώ πως για τη διεξαγωγή τέτοιων διαδικασιών, όπως τα debates που προηγούνται των αρχαιρεσιών, θα πρέπει να υιοθετηθεί το κεκτημένο του 2017, με σεβασμό στις αποφάσεις των θεσμικών οργάνων, αλλά και την επιθυμία των πολιτών να ακούσουν τους υποψηφίους και να κρίνουν τις ατζέντες τους για το μέλλον της παράταξης και της χώρας. Φοβάμαι ότι οι διαφωνίες που προκύπτουν για τον τρόπο  οργάνωσης ενός δημόσιου διαλόγου μεταξύ των υποψηφίων, θέτουν σε κίνδυνο το πολύ καλό κλίμα που έχει διαμορφωθεί και προοιωνίζει τη μαζική συμμετοχή χιλιάδων πολιτών στις εκλογές της 5ης Δεκεμβρίου. Θέλω να πιστεύω, ωστόσο, ότι το επόμενο διάστημα θα πρυτανεύσουν η λογική και η ευθύνη, προκειμένου να μην τραυματιστεί η ενότητα και η συνοχή της παράταξης και να μη «θολώσει» το μήνυμά μας απέναντι στους πολίτες.

  1. Οι πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες του Κινήματος Αλλαγής είτε με τη ΝΔ είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι ζήτημα που βρίσκεται στο επίκεντρο των θέσεων των έξι υποψηφίων. Μήπως αυτός είναι ένας ετεροπροσδιορισμός για το κόμμα;

Στο δικό μου μυαλό και τη δική μου λογική, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: δεν εκλέγουμε τον πρόεδρο ενός μικρού κόμματος, δεν εκλέγουμε τον πρόεδρο για να μας πάει είτε στον ΣΥΡΙΖΑ ή στη Νέα Δημοκρατία,. Εκλέγουμε το νέο ηγέτη της δημοκρατικής παράταξης, τον άνθρωπο που θα δημιουργήσει και θα εκφράσει όλες εκείνες τις προσδοκίες, προκειμένου το Κίνημά μας να ξαναβρεί το φυσικό του ρόλο, αυτόν του πρωταγωνιστή των πολιτικών εξελίξεων.

Όσοι είναι πρόθυμοι να αποτελέσουν το βολικό συμπλήρωμα είτε του κ. Μητσοτάκη είτε του κ. Τσίπρα με αντάλλαγμα την «ενίσχυση» του πολιτικού τους βιογραφικού με κυβερνητικές καρέκλες, δεν ταιριάζουν στο αφήγημα της νέας αποχής του Κινήματος Αλλαγής. Το ΠΑΣΟΚ, στο DNA του, δεν μπορεί να συμβιβαστεί ούτε με το ρόλο του «δεύτερου», ούτε με το ρόλο του «συμπληρωματικού». Διεκδικεί αυτόνομη πορεία και πρωταγωνιστικό ρόλο, τόσο γιατί αρμόζει στην ιστορία και τη διαδρομή του, όσο και γιατί εκφράζει τις αγωνίες και τις ελπίδες όλων, ανεξαιρέτως,  των δημοκρατικών πολιτών.

  1. Τι θα σηματοδοτήσει η αλλαγή ηγεσίας για την ενότητα του Κινήματος; Θεωρείτε βέβαιο ότι θα συνεχίσετε όλοι μαζί;

Αυτό που θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν όλοι είναι ότι στην πορεία μέχρι τις εκλογές, αλλά και την επομένη ημέρα, υπάρχουν δεσμεύσεις. Σε αυτή τη διαδικασία δε χωρούν προσωπικές πολιτικές που θα θίξουν την παράταξη. Και θεωρώ πως από τη στιγμή που έξι υποψήφιοι συμμετέχουν σε αυτήν τη διαδικασία η πρώτη και βασική δέσμευσή τους, αυτονόητα, θα πρέπει να είναι η συντεταγμένη πορεία του Κινήματος Αλλαγής, η διασφάλιση της ενότητας και της συνοχής της παράταξης στην κοινωνία, στο δημόσιο λόγο, στη Βουλή, τόσο σήμερα, όσο και αύριο. Ο σεβασμός όλων σε αυτή τη δέσμευση, θεωρώ πως αυτομάτως εγγυάται την ενότητα για την επόμενη μέρα. Ενότητα που θα διασφαλιστεί και από τη συμμετοχή χιλιάδων πολιτών.

  1. Θεωρείτε ότι οι εκλογές μπορούν να διεξαχθούν κανονικά στις 5 και στις 12 Δεκεμβρίου ανεξαρτήτως των επιδημιολογικών στοιχείων (διασωληνωμένοι, νεκροί);

Ελπίζω κι αισιοδοξώ ότι μέχρι τότε θα έχει βελτιωθεί η σημερινή επιδημιολογική εικόνα. Σε κάθε περίπτωση η εκλογική διαδικασία θα γίνει με σεβασμό και προσήλωση στα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, ακολουθώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Εμείς οι ίδιοι, άλλωστε, οφείλουμε δια του παραδείγματος, να προστατεύσουμε τη διαδικασία και να εγγυηθούμε την απρόσκοπτη και μαζική συμμετοχή των πολιτών, που αποτελεί βέβαια και το μεγάλο στοίχημα της όλης διαδικασίας.

  1. Με ποιο τρόπο πιστεύετε πως το Κίνημα Αλλαγής θα ανακτήσει τη μεγάλη μάζα των κεντρώων ψηφοφόρων; Μπορεί να γίνει η παράταξη ξανά κεντρικός πόλος της Κεντροαριστεράς; Είναι θέμα προσώπων ή πολιτικών;

Η παράταξη οφείλει να εμπνεύσει και να κινητοποιήσει αυτούς του διαχρονικά πίστεψαν και στήριξαν τη δημοκρατική παράταξη, αρχής γενομένης της εκλογικής διαδικασίας της 5ης Δεκεμβρίου ως μια ευκαιρία επαναπροσδιορισμού της σχέσης με το ΠΑΣΟΚ. Το μεγάλο στοίχημα είναι πως οι ‘’ψηφοφόροι της 5ης Δεκεμβρίου’’ συμμετέχουν-μετά τις 12             Δεκέμβρη-ενεργά στην παράταξη, αγκαλιάζουν την προσπάθεια που θα συνεχιστεί και συνδιαμορφώνουν την πολιτική του Κινήματος ώστε να καταστεί κυρίαρχη πολιτική δύναμη.

Και αναφέρομαι σε ένα νέο «πολιτικό και κοινωνικό συμβόλαιο» με τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα, τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες, τον κόσμο της εργασίας, τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Πρώτιστο μέλημά του, ωστόσο, είναι να συνομιλήσει ξανά με τους νέους ανθρώπους, που απορρίπτουν το πολιτικό σύστημα στο σύνολο του, δίνοντάς τους όραμα, αλλά και βήμα έκφρασης. Γιατί επείγει το πιο ζωντανό τμήμα της ελληνικής κοινωνίας, οι νέοι και οι νέες της Ελλάδας, να αποκτήσουν πολιτική έκφραση και ελπίδα, βγαίνοντας από το περιθώριο. Να διεκδικήσουν και να πρωταγωνιστήσουν στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική ζωή της χώρας.

Η παράταξη μπορεί να γίνει ξανά κεντρικός πόλος της κεντροαριστεράς, ειδικά τώρα που η σοσιαλδημοκρατία και οι αρχές της επιστρέφουν σε παγκόσμιο επίπεδο. Πρόκειται για μια  διαδικασία που ξεκίνησε από την άλλη όχθη του Ατλαντικού, με την εκλογή του Προέδρου Μπάιντεν, δημιουργώντας σιγά-σιγά σημαντικότατο «προγεφύρωμα» και στην Ένωση, με πρώτο και καλύτερο παράδειγμα την πρόσφατη εκλογική νίκη του SPD, μετά από πολλά χρόνια, στη Γερμανία.

Το δε ερώτημα περί «προσώπων» ή «πολιτικών» φαντάζει εικονικό . Τα πρόσωπα είναι εκφραστές πολιτικών και οι πολιτικές χρειάζονται πρόσωπα. Και σίγουρα η κοινωνία σήμερα απαιτεί τόσο ξεκάθαρες πολιτικές όσο και καθαρά πρόσωπα.

https://www.flash.gr/politiki/1878847/mixalis-katrinis-sto-flash-gr-i-ananeosi-se-idees-kai-prosopa-tha-prosdosei-nea-dynamiki-sto-pasok

Back To Top