Skip to content

Η αυτόνομη πορεία του Κινήματος Αλλαγής είναι αδιαπραγμάτευτη-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ

Η ΝΔ περίμενε σαφή καταδίκη του πρόσφατου σόου Πολάκη στη Βουλή και ο ΣΥΡΙΖΑ περιμένει από εσάς σαφέστερη αντικυβερνητική στάση. Την ίδια ώρα στελέχη σας σαν την κ. Καϊλή και τον κ. Καρανικόλα, στέλνουν μήνυμα ότι η πολιτική των ίσων αποστάσεων δεν έχει σαφές πολιτικό στίγμα, Τι απαντάτε;

Θα επαναλάβω αυτό που είπα στη Βουλή: το  Κίνημα Αλλαγής δεν κρατά ίσες αποστάσεις. Στην πραγματικότητα ,θέλουμε και είναι επιλογή μας και τηρούμε μεγάλες αποστάσεις τόσο από τη Νέα Δημοκρατία όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί δεν μας αρέσουν , γιατί μας απωθούν οι πρακτικές τους.

Δεν έχουμε και δεν θέλουμε να έχουμε καμία σχέση με την τεχνητή πόλωση, την οξύτητα, τις ακρότητες , το λαϊκισμό, τις νεοσυντηρητικές, αυταρχικές και αντικοινωνικές αντιλήψεις, το διχαστικό  λόγο και ‘’εποποιίες’’ όπως αυτές που κάποιοι μοιράζουν 3χίλιαρα και 2χίλιαρα για να κλείσουν στόματα, να εκμαυλίσουν συνειδήσεις ή για να μείνουν λίγο ακόμα στην εξουσία.

 

Ο κ. Ανδρουλάκης ξέκοψε οποιοδήποτε ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΝΔ. Σκέπτεστε θετικά ενδεχόμενη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον το επιτρέψουν τα ποσοστά σας στις επόμενες εκλογές; 

Η αυτόνομη πορεία του Κινήματος Αλλαγής έχει τρία βασικά χαρακτηριστικά: πρώτον  είναι αδιαπραγμάτευτη , δεύτερον είναι στρατηγική μας επιλογή και τρίτον είναι εντολή των πολιτών.

 

Αντιδράσατε άμεσα και έντονα στις πρόσφατες δηλώσεις Δούκα, που είχαν αποτέλεσμα και την καρατόμηση του κ. Λιβανού. Οι δηλώσεις αυτές αφορούσαν μία περίοδο πριν 15 χρόνια. Περιμένατε διαφορετική αντίδραση από τον πρωθυπουργό;

Το συγκεκριμένο περιστατικό είναι αποκαλυπτικό. Δύο υπουργοί διαφορετικών περιόδων και διαφορετικών κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας , αποτύπωσαν ανάγλυφα αυτή τη νοοτροπία.

Την ώρα που η Ηλεία είχε υποστεί τη μεγαλύτερη οικολογική και περιβαλλοντική καταστροφή, με πληγές που ακόμα και σήμερα παραμένουν ανοιχτές. Την ώρα που θρηνούσαμε ανθρώπινες ζωές. Την ώρα που οι πολίτες ζητούσαν στήριξη και η Ηλεία ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης, κάποιοι έστηναν μια ‘’εποποιία’’ με τριχίλιαρα, βλέποντας μόνο τις επόμενες εκλογές.

Και είναι βέβαιο ότι η Νέα Δημοκρατία του χθες και του σήμερα, έχει στο μυαλό της ανάλογες ‘’εποποιίες’’.

Ο κ.πρωθυπουργός αναφέρεται σε ένα αξιακό κώδικα συνεχώς, που τον παραβίασε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Το τελευταίο διάστημα, όμως, υπάρχουν αρκετοί υπουργοί που έχουν καταστήσει διάτρητο αυτό τον αξιακό κώδικα. Και παραμένουν, παρ’ όλα αυτά, στις θέσεις τους.

 

Η συζήτηση για την περίφημη “λίστα Πέτσα”, επανήλθε αυτήν την εβδομάδα στο προσκήνιο. Κατηγορείτε την κυβέρνηση για κάτι συγκεκριμένο; Υιοθετείτε τα όσα λέει η αξιωματική αντιπολίτευση;

Στη Βουλή τοποθετηθήκαμε ξεκάθαρα. Tόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν μια αντίληψη και νοοτροπία ελέγχου στα μέσα ενημέρωσης. Αυτή η  η  νοοτροπία  πηγάζει από την αδυναμία παραγωγής  πολιτικής και από τη δυσανεξία στη διαφορετική άποψη, λογική και πρακτική που γίνονται πλέον αντιληπτή  από τους πολίτες.

Τα πραγματικά προβλήματα , και με αυτά δεν θέλουν να ασχοληθούν Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ , είναι η αυτονομία της πολιτικής, η έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στα ΜΜΕ, η αμφισβήτηση της αξιοπιστίας των δημοσκοπήσεων, η ελευθερία του τύπου.

Για όλα αυτά εμείς καταθέσαμε προτάσεις, με βάση και βέλτιστες διεθνείς πρακτικές αλλά και την ανάγκη ουσιαστικής ενίσχυσης των αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ. Η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ θέλησαν να εγκλωβίσουν τη συζήτηση στην εξεταστική επιτροπή, που ξέρουμε όλοι βέβαια ότι δεν οδηγεί πουθενά, με κάθε κόμμα να βγάζει το δικό του πόρισμα. Η πραγματικότητα είναι ότι τα δύο αυτά κόμματα δεν έχουν προτάσεις για αυτά τα ζητήματα που συνδέονται με την ποιότητα της δημοκρατίας μας.

 

Την περασμένη Τρίτη, η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα μέτρα στήριξης για την ακρίβεια. Το θέμα είναι μείζον. Έχετε διαφορετική πρόταση; 

Τα μέτρα είναι ανεπαρκή και δεν καλύπτουν πλέον ούτε το υψηλό κόστος ζωής ούτε τους διαρκείς ανατιμήσεις. Η αμόλυβδη έφτασε στην υψηλότερη τιμή όλων των εποχών στην Ελλάδα, οι αυξήσεις είναι συνεχείς σε βασικά είδη διατροφής και προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, οι λογαριασμοί έρχονται φουσκωμένοι και μένουν απλήρωτοι, αφού η επιδότηση που εξαγγέλθηκε από την κυβέρνηση παραμένει μια ανεκπλήρωτη υπόσχεση.

Η κυβέρνηση επιδεικνύει πρωτοφανή ανικανότητα, αφού πέρασαν 40 ημέρες και δεν έχει εκδώσει ακόμα την απαραίτητη υπουργική απόφαση για να πάει η επιδότηση ρεύματος. Και αυτό αφορά σε 4,2 εκατ. σπίτια!

Η κυβέρνηση αδρανεί, προσπαθεί να καθησυχάσει τους πολίτες  και αρνείται να στηρίξει τους κοινωνικά και οικονομικά αδύναμους συνανθρώπους μας, έστω για το κρίσιμο πρώτο εξάμηνο που η ακρίβεια θα ταλαιπωρήσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Εμείς προτείναμε τη μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής και διαβίωσης , ένα αίτημα που διατυπώνεται πλέον από πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Ένα αίτημα που έχει μεγάλη σημασία για τους πολίτες και ιδιαίτερα τη μεσαία τάξη, στο όνομα της οποίας ορκιζόταν ο κ.Μητσοτάκης πριν τις εκλογές του 2019. Ένα μέτρο που πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα, γιατί μόνο έτσι μπορεί να λειτουργήσει ανασχετικά στην αύξηση των τιμών.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση αποφεύγει τους ελέγχους στην αγορά, αφού το υπουργείο Ανάπτυξης έχει πραγματοποιήσει μία έρευνα, χωρίς να καταλογίσει κάποιο πρόστιμο. Προφανώς, δε θεωρούν ότι έχουν αυξηθεί υπερβολικά οι τιμές σε κάποια προϊόντα…

Καμία ενέργεια, τέλος, από την κυβέρνηση για τη μείωση του κόστους στις επιχειρήσεις και στον πρωτογενή τομέα, για να μην μετακυλίονται οι αυξήσεις στους καταναλωτές.

Με αφορμή των αγορά των Rafale, θέσατε το θέμα της ενίσχυσης της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.

Η Ελλάδα πρέπει κάποια στιγμή να πάψει να είναι μόνο κράτος-πελάτης που ‘’ψωνίζει’’ οπλικά συστήματα.

Κάθε προμήθεια οπλικών συστημάτων πρέπει να συνδυάζεται και με μια παράλληλη συμφωνία εκτέλεσης συγκεκριμένου έργου από την ελληνική αμυντική και ναυπηγική βιομηχανία.

Η Γαλλία μέσα από την προμήθεια των νέων φρεγατών που έγινε από τη χώρα μας, διασφάλισε 2.200 θέσεις εργασίας στη Γαλλία σε ορίζοντα πενταετίας στα Γαλλικά Ναυπηγεία. Εμείς τι κάναμε;

Και σας τα λέει αυτά ένας άνθρωπος που έχει ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της ενίσχυσης του Πολεμικού μας Ναυτικού με τις φρεγάτες Belhara.

Η Ελλάδα πρέπει να αναπτύξει την δική της αμυντική βιομηχανία, να στηρίξει μέσα από τα εξοπλιστικά προγράμματα την ανάπτυξη της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας.

Back To Top