Skip to content

Η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων πρέπει να είναι το βασικό κριτήριο για τα δάνεια με εγγύηση δημοσίου – ΔΗΛΩΣΗ

Είναι γνωστή η απροθυμία των τραπεζών να προβούν σε ρυθμίσεις των πυρόπληκτων δανείων, παρά τη σχετική εγκύκλιο της Τράπεζας της Ελλάδος. Η στάση αυτή των τραπεζών, σε συνδυασμό με τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, είχε ως αποτέλεσμα μεγάλο μέρος των δανείων αυτών να μην αποπληρωθούν, να μη ρυθμιστούν και να καταστούν ληξιπρόθεσμα.

Σήμερα, εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού, η κυβέρνηση υιοθετεί πλήρως τις απαιτήσεις των τραπεζών και αποκλείει χιλιάδες μικρομεσαίες και πολύ μικρές επιχειρήσεις από την αναγκαία ρευστότητα μέσω χαμηλότοκου δανεισμού από την Αναπτυξιακή Τράπεζα με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

Το κριτήριο της τραπεζικής ενημερότητας την 31/12/2019, τη στιγμή που πάνω από το 50% των επιχειρηματικών δανείων είναι μη εξυπηρετούμενα, οδηγεί σε οικονομική ασφυξία τους επαγγελματίες και θέτει αυτόματα εκτός τις επιχειρήσεις της Ηλείας που δεν μπόρεσαν να ρυθμίσουν τα δάνειά τους.

Από τη στιγμή που το κράτος εγγυάται το 80% του δανείου που θα δοθεί, θα πρέπει και η πολιτεία να θέσει κριτήρια στους όρους και τις προϋποθέσεις που θα δοθούν τα δάνεια. Και το βασικό κριτήριο δεν μπορεί να είναι άλλο από τη βιωσιμότητα της επιχείρησης.

 

Back To Top