Skip to content

Η εγκατάλειψη του πρωτογενούς τομέα οδηγεί σε υποβάθμιση και πληθυσμιακή συρρίκνωση την Ηλεία-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τα ιδιαίτερα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης του Μιχάλη Κατρίνη σε πολλά χωριά της Ηλείας με αγρότες, κτηνοτρόφους και ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα.

Ο κ.Κατρίνης επισήμανε ότι ‘’ η επιβίωση της χώρας, οικονομικά και δημογραφικά, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την προοπτική και την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και την ανασυγκρότηση της υπαίθρου’’

Έκανε ειδική αναφορά στους παράγοντες που αποτρέπουν τους νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα, όπως η έλλειψη κινήτρων και υποδομών, ενώ τόνισε ότι ο αριθμός όσων ασχολούνται με τον αγροτικό τομέα συρρικνώνεται διαρκώς τα τελευταία χρόνια, λόγω της μείωσης του εισοδήματος αγροτών και κτηνοτρόφων και της κατακόρυφης αύξησης του κόστους παραγωγής.

Ειδικά για την Ηλεία, ο κ.Κατρίνης , επισήμανε ότι η αισθητή μείωση που κατέγραψε ο πληθυσμός της Ηλείας στην πρόσφατη απογραφή της ΕΛΣΤΑΤ, οφείλεται, κατά ένα μεγάλο μέρος, στην εγκατάλειψη αγροτικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων στο νομό μας, αλλά και συνολικά στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είναι αποκαλυπτικά. Στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας η αποκλειστική γεωργική απασχόληση, σε σχέση με το 2009, παρουσιάζει πτώση της τάξης 23,7%, ενώ έχει μειωθεί σημαντικά και ο αριθμός όσων έχουν τη γεωργία ως δεύτερη απασχόληση κατά 30,1%. Επίσης, ενώ ο αριθμός των γεωργικών εκμεταλλεύσεων το 2009 ήταν 87.560, το 2020 έφτασε τις 67.816, καταγράφοντας μείωση 22,5%.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την κτηνοτροφία είναι ακόμα πιο απογοητευτικά. Οι εκμεταλλεύσεις ανά ζώο παρουσιάζουν μείωση μέχρι και 69,9% στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας! Συγκεκριμένα, τα βοοειδή καταγράφουν μείωση 25,4%, τα προβατοειδή μείωση 37,3%, τα αιγοειδή μείωση 52,8%, τα πουλερικά μείωση 61,4% και οι χοίροι μείωση 69,9%.

Παράλληλα, το καθεστώς που προβλέπει η νέα ΚΑΠ, σύμφωνα με το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση, θέτει τις συνδεδεμένες ενισχύσεις σε κίνδυνο για βασικά αγροτικά προϊόντα της Ηλείας όπως η βιομηχανική τομάτα, η κορινθιακή σταφίδα και το καλαμπόκι, ενώ οι κτηνοτρόφοι χάνουν το «πρασίνισμα» και μαζί με αυτό περίπου το 40% των επιδοτήσεων.

Ο Μιχάλης Κατρίνης αναφέρθηκε στις προγραμματικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ που περιλαμβάνουν:

-Χρηματοδοτικό πρόγραμμα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των αγροτικών επιχειρήσεων και νέα φορολογικά και χρηματοδοτικά κίνητρα για τις ομάδες παραγωγών και τα συνεταιριστικά σχήματα.

–Μηδενισμό του  Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο.

–Προστασία της αγροτικής γης από πλειστηριασμούς και κατασχέσεις και νέο πλαίσιο ρυθμίσεων για τις οφειλές των αγροτών σε δημόσιο και τράπεζες.

–Αλλαγή του  Κανονισμού Ασφάλισης του ΕΛΓΑ με διεύρυνση και επέκταση της κάλυψης καταστροφών στο φυτικό, ζωικό και μελισσοκομικό κεφάλαιο που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή.

-Σχέδια βελτίωσης και προγράμματα νέων αγροτών που θα καλύψουν όλους τους ενδιαφερόμενους, ώστε να έχουν κίνητρο οι νέοι να ασχοληθούν με τη γη και να συμβάλλουν στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και την διατροφική αυτάρκεια της χώρας ( και όχι να χαρακτηρίζονται επιλαχόντες, ενώ ήδη έχουν επενδύσει)

Ο Μιχάλης Κατρίνης αναφέρθηκε επίσης στις αποζημιώσεις των πυρόπληκτων αγροτών της Ηλείας, που εκκρεμούν από τον Αύγουστο του 2021 στο δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και από τον Αύγουστο του 2022 στον δήμο Ανδρίτσαινας- Κρεστένων, αλλά και στις ζημιές που υπέστησαν πολλοί παραγωγοί της Ηλείας από την χαλαζόπτωση την Δευτέρα του Πάσχα σε πολλές περιοχές του δήμου Ήλιδας και όχι μόνο.

 

‘’Είναι σαφές ότι ο ΕΛΓΑ χρειάζεται ολική αναμόρφωση σε ότι αφορά στον κανονισμό του αλλά και στο πλαίσιο λειτουργίας του, να επιταχυνθεί και να αυτοματοποιηθεί ο μηχανισμός καταβολής των αποζημιώσεων στους αγρότες. Πέρα από τις υποσχέσεις των κυβερνητικών παραγόντων για γρήγορες και δίκαιες αποζημιώσεις, οι αγρότες της Ηλείας δεν έχουν δει τίποτα’’ τόνισε ο κ.Κατρίνης.

Back To Top