Skip to content

Η ελπίδα που γεννήθηκε μεγαλώνει καθημερινά-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ”ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ”

  1. Κύριε Κατρίνη τι σηματοδοτεί η εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ; Πολλοί σχολιάζουν ότι ίσως είναι η τελευταία ευκαιρία του κόμματος. Ποια στρατηγική πρέπει να ακολουθηθεί;

 

Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι ο νέος πρόεδρος της παράταξης με την πιο ισχυρή εντολή ανανέωσης και ενότητας, δεσμεύοντας μας όλους και όλες στην προοπτική μιας νέας ημέρας και ενός νέου ξεκινήματος για την παράταξη.

O στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα νέο «πολιτικό και κοινωνικό συμβόλαιο» με όλους όσους σήμερα αισθάνονται ότι δεν εκπροσωπούνται και είναι στο περιθώριο. Τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες,  επαγγελματίες, τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα, τον κόσμο της εργασίας, τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, τους χαμηλοσυνταξιούχους  και τους νέους ανθρώπους.

Ένα νέο πολιτικό συμβόλαιο με αληθινή και πραγματική ελπίδα.

 

  1. Ο νέος πρόεδρος στις πρώτες του δηλώσεις έκλεισε λέγοντας «Το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε και είναι εδώ, ενωμένο, δυνατό». ΠΑΣΟΚ ή ΚΙΝΑΛ τελικά; Πότε και με ποιον τρόπο θα κλείσει η συζήτηση για το όνομα και την… μαρκίζα;

 

Η επιλογή αυτή δεν μπορεί να είναι «τεχνική», είναι καθαρά πολιτική. Το ζήτημα αυτό θα αντιμετωπιστεί θεσμικά και στο χρόνο που πρέπει.

 

Το ΠΑΣΟΚ ήταν η ψυχή του Κινήματος Αλλαγής, κυρίως όμως ήταν και είναι η ψυχή μας, η ιστορία μας, οι ιδέες μας. Με το ΠΑΣΟΚ συνδέθηκαν πολλές διαφορετικές γενιές, έχει δημιουργηθεί μια πολιτική μυθολογία που προσελκύει πλέον και νέους ανθρώπους. Κατά κανόνα, ορισμένοι άνθρωποι που απομακρύνθηκαν τα τελευταία χρόνια από το ΠΑΣΟΚ, αρχίζουν να αναθεωρούν την στάση τους, έχοντας πλέον μέτρο σύγκρισης και πιο καθαρή ματιά πάνω στα πράγματα.

 

Το ΠΑΣΟΚ έχει επιστρέψει και δεν μας αφορούν ο φόβος και η ανησυχία που προκαλεί σε κάποιους αυτό. Εμάς μας αφορά η ελπίδα που γεννήθηκε και μεγαλώνει καθημερινά.

 

  1. Πως αξιολογείτε τα πρώτα δείγματα γραφής του νέου προέδρου;

 

Νομίζω ότι στις τάσεις και στις μετρήσεις της κοινής γνώμης διαφαίνεται ξεκάθαρα η θετική αποτίμηση για το νέο Πρόεδρο αλλά και για την προοπτική της παράταξης. Δεν εφησυχάζουμε όμως. Θέλουμε αυτή η θετική αποτίμηση να αποκτήσει μόνιμα και περισσότερο δυναμικά χαρακτηριστικά.

 

Είναι στο χέρι μας να διαμορφώσουμε ένα πρόγραμμα, μια συνολική πολιτική πρόταση που θα αποκτήσει ξεχωριστή δυναμική και θα αλλάξει το σημερινό παρακμιακό και παρωχημένο πολιτικό σκηνικό, δίνοντας ελπίδα και διέξοδο στον κόσμο της δημοκρατικής παράταξης, στους νέους ανθρώπους, στις δημιουργικές δυνάμεις της χώρας.

 

  1. Με πρόταση του κ. Ανδρουλάκη και την ομόφωνη ψήφο των συναδέλφων σας ψηφιστήκατε για την θέση του Προέδρου της ΚΟ του κόμματος, δεδομένης της κοινοβουλευτικής απουσίας του κ. Ανδρουλάκη. Είστε δηλαδή ο άνθρωπος που θα δίνετε (πήρατε το βάπτισμα του πυρός στην πρόσφατη συζήτηση στην Βουλή για τον προϋπολογισμό) την μάχη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα στην προσπάθεια να αυξήσετε την εκλογική επιρροή του κόμματός σας. Πως αντιλαμβάνεστε αυτή την ευθύνη; Σας αγχώνει;

Δεν είναι ζήτημα άγχους. Είναι ζήτημα ευθύνης, όπως είπατε και εσείς. Και έχω κάθε λόγο να αισθάνομαι ευθύνη, όχι μόνο απέναντι στον Πρόεδρό μας, το Νίκο Ανδρουλάκη που με πρότεινε, ούτε μόνο απέναντι στους συναδέλφους μου βουλευτές που με τίμησαν, ομόφωνα, με την εμπιστοσύνη τους, αλλά κυρίως απέναντι στον κόσμο της δημοκρατικής παράταξης που περιμένει από ολόκληρη την κοινοβουλευτική ομάδα του Κινήματος μια ισχυρή και δυναμική παρουσία στη Βουλή.

Πρέπει να αποδείξουμε ότι οι Έλληνες πολίτες αξίζουν κάτι καλύτερο από την επιλογή που τους προσφέρεται ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και στο Σύριζα.

 

  1. Πως θα λειτουργεί στην πράξη δηλαδή αυτή η… διαρχία;

 

Δεν υπάρχει διαρχία. Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι ο νέος ηγέτης της παράταξης, σε πολιτικό επίπεδο και στη δημόσια σφαίρα αυτός δίνει τον τόνο. Ως επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας στη Βουλή, είμαι σε διαρκή συνεννόηση και συνεργασία μαζί του. Υπάρχουν διακριτοί ρόλοι, αλλά υπάρχει πέρα και πάνω από όλα κάτι που μας δεσμεύει όλους: η εντολή των πολιτών για αλλαγή, ανανέωση και διεύρυνση της επιρροής της παράταξης μέσα στην κοινωνία.

 

 

  1. Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις και το «κλείδωμα» της τρίτης θέσης με διψήφια ποσοστά, προφανώς σας γεμίζει χαμόγελα. Πως μεταφράζετε εσείς αυτές τις μετρήσεις και με ποιον τρόπο θα αποτυπωθούν και στην κάλπη; Ποιος είναι ο πολιτικός και εκλογικός στόχος του ΚΙΝΑΛ;

Η διαφαινόμενη δυναμική της παράταξης μας καθιστά αισιόδοξους, αλλά δεν εφησυχάζουμε.

Θέλουμε να δώσουμε ουσιαστικό περιεχόμενο σε αυτή τη δυναμική, για να γίνει καταλύτης για την ανατροπή του σημερινού παρηκμασμένου πολιτικού σκηνικού.

Θέλουμε να εκφράσουμε τη μεγάλη πλειοψηφία των προοδευτικών πολιτών, ασκώντας πραγματική και ουσιαστική αντιπολίτευση στη συντηρητική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αφού ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον τρόπο που λειτουργεί και με την κυβερνητική του θητεία, αποτελεί τον εύκολο αντίπαλο του κ.Μητσοτάκη.

 

  1. Πρόσφατα, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε την παραίτηση του πρωθυπουργού και την προκήρυξη εκλογών. Πως «βλέπετε» αυτό το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Το ΚΙΝΑΛ είναι έτοιμο για εκλογές;

 

Το ΚΙΝΑΛ θα είναι έτοιμο όποτε και αν προκηρυχθούν οι εκλογές. Πιστεύω όμως, εκφράζοντας και την κοινή λογική, ότι στην κορύφωση της πανδημίας δεν μπορούν να γίνουν εκλογές. Με 100 νεκρούς την ημέρα, χιλιάδες κρούσματα και με μια γενικευμένη εικόνα ανασφάλειας, δεν υπάρχει λογική σε ένα αίτημα για να γίνουν τώρα εκλογές.

Προφανώς ο κ. Τσίπρας οδηγήθηκε σε αυτό το αίτημα, λόγω της πίεσης που αισθάνεται από τη δυναμική που αναπτύσσει το Κίνημα Αλλαγής.

Το αίτημα αυτό μπορεί να διατυπωθεί, όταν θα έχουμε αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την πανδημία, όταν θα μπορούν να γίνουν εκλογές μέσα σε ελεύθερες και δημοκρατικές συνθήκες, που θα δώσουν τη δυνατότητα στους πολίτες να συμμετέχουν και να τοποθετηθούν ενεργά.

 

  1. Με άριστα το δέκα τι βαθμό βάζετε στην κυβέρνηση στην διαχείριση της πανδημίας και γιατί;

 

Η δουλειά μας δεν είναι να βαθμολογήσουμε την κυβέρνηση. Τον βαθμό τον βάζουν καθημερινά οι πολίτες που έχουν αντίληψη και κρίση.

Τι βαθμό μπορεί να βάλει κανείς σε μια κυβέρνηση, που κουνάει το δάχτυλο στους πολίτες, αλλά δεν παίρνει μέτρα εκεί που πρέπει, δηλαδή στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, σε πεδία που έπρεπε να εξεταστεί η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, στην τηλεργασία, στα γήπεδα, στις εκκλησίες; Τι βαθμό μπορεί να βάλει κανείς σε μια κυβέρνηση, η οποία ενώ είχε όλο το χρόνο να ενισχύσει το ΕΣΥ, δεν έκανε καμία ουσιαστική προσπάθεια σε αυτήν την κατεύθυνση;

 

  1. Μεγάλη συζήτηση γίνεται για την στάση που θα κρατήσετε την επομένη των εθνικών εκλογών. Όταν λέμε πως θα διατηρήσετε την πολιτική αυτονομία του κόμματος, σημαίνει πως δεν θα συνεργαστείτε ούτε με την ΝΔ, ούτε με το ΣΥΡΙΖΑ;

«Το με ποιους θα πάτε;» είναι μια μεγάλη συζήτηση που αφορά όλους τους άλλους, εκτός από εμάς. Δεν θα αποτελέσουμε ούτε το βολικό «συντηρητικό» συμπλήρωμα του κ. Μητσοτάκη, ούτε το θολό «προοδευτικό» συμπλήρωμα του κ. Τσίπρα.

Διεκδικούμε ισχυρό διψήφιο ποσοστό, αυτόνομη πορεία και πρωταγωνιστικό ρόλο.

Η μεγάλη δημοκρατική παράταξη ποτέ δεν ήταν κομπάρσος. Αυτή τη στιγμή προέχει η ανατροπή του πολιτικού σκηνικού και αυτή περνάει μόνο μέσα από την ενίσχυση του Κινήματος Αλλαγής.

 

 

Back To Top