Skip to content

Η ενεργειακή κρίση πλήττει τις κοινωνικές δομές που στηρίζουν τους αδύναμους συμπολίτες μας-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σε συνολική παρέμβαση προς την κυβέρνηση προχώρησε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ερώτηση την οποία συνυπέγραψε ο επικεφαλής της Μιχάλης Κατρίνης, σε σχέση με την ανάγκη εκπόνησης ολοκληρωμένου σχεδίου ανάσχεσης της ενεργειακής κρίσης για μια σειρά κοινωνικών δομών που στηρίζουν, κυρίως, αδύναμους συμπολίτες μας.

 

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επισημαίνουν ότι εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης έντονος είναι ο προβληματισμός για το τι μέλλει γενέσθαι στις δομές κοινωνικής φροντίδας, καθώς φιλοξενούν και εξυπηρετούν ευάλωτα άτομα, δομές όπως:

  • ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ,
  • Δομές φιλοξενίας παιδιών, εφήβων, ατόμων τρίτης ηλικίας και κακοποιημένων γυναικών,
  • Νοσοκομεία,
  • Μονάδες ψυχικής υγείας,
  • Ξενώνες φιλοξενίας αστέγων,
  • Δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών,
  • Σχολικές μονάδες, καθώς και παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς.

 

Όπως τονίζεται στην ερώτηση: «Η αύξηση του ενεργειακού κόστους στις δομές είναι δραματική, αφενός μεν λόγω του μεγάλου αριθμού εξυπηρετούμενων πολιτών, αφετέρου δε εξαιτίας των εξειδικευμένων αναγκών τους, που δεν αφήνει περιθώρια για οποιαδήποτε υποβάθμιση στην ποιότητα της καθημερινής τους διαβίωσης».

 

Σε αυτό το πλαίσιο ωστόσο, ερωτηματικά γεννά η οριζόντια στάση της Κυβέρνησης σε σχέση με την πρόθεση εξοικονόμησης ενέργειας στις δομές που ανήκουν στους φορείς Γενικής Κυβέρνησης, αφού δεν τίθενται ρητώς ασφαλιστικές δικλείδες, ώστε η εφαρμογή των γενικών μέτρων, να μην οδηγήσει σε επιδείνωση της ποιότητας παρεχόμενων υπηρεσιών στα παιδιά, στα άτομα τρίτης ηλικίας, στα ΑμεΑ, σε ασθενείς και γενικότερα στους ευάλωτους και εξαρτημένους πολίτες.

 

Υπενθυμίζεται ότι, ειδικά για τις δομές που ανήκουν ή λειτουργούν υπό την ευθύνη των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού, η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής έχει εγκαίρως «κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου», αφού η δημοσιονομική εικόνα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εξαιτίας της αύξησης του ενεργειακού κόστους, είναι άκρως ανησυχητική, όπως άλλωστε αποτυπώνεται και στο προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2023, που κατατέθηκε πριν λίγες ημέρες στη Βουλή.

 

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ηλείος βουλευτής, μεταξύ άλλων, ρωτά τους συναρμόδιους Υπουργούς:

  • Αν υπάρχει σχέδιο της κυβέρνησης για τη θωράκιση των δομών που φέρουν ιδιαίτερη κοινωνική σημασία.
  • Σε ποιες πρόσθετες ενέργειες θα προβούν άμεσα, για να ενισχύσουν τους δήμους, τις περιφέρειες και τα νομικά τους πρόσωπα, δηλαδή τον κοινωνικό πυλώνα στήριξης των τοπικών κοινωνιών.
Back To Top