Skip to content

Η ολιγωρία της κυβέρνησης για τους εργάτες γης κοστίζει ακριβά στους ελαιοπαραγωγούς-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με μονότονη απαρίθμηση μέτρων που έχουν ληφθεί κατά το παρελθόν, έχουν ωστόσο αποδειχθεί αναποτελεσματικά, όπως και την καταγραφή «καλών προθέσεων», που …θα πραγματοποιηθούν στο μέλλον, απάντησε ο αρμόδιος Υπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου, Ν. Μηταράκης στην ερώτηση του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής Μιχάλη Κατρίνη, για τα προβλήματα που δημιουργεί η συνεχιζόμενη έλλειψη εργατών γης κατά την ελαιοκομική περίοδο, αλλά και ενόψει της συγκομιδής άλλων εποχικών, αγροτικών προϊόντων.

 

Δυστυχώς, τα μέτρα στα οποία αναφέρεται ο κ. Μηταράκης και είχαν ως στόχο την ταχεία και ευέλικτη εισδοχή εργατών γης, όπως και τη διευκόλυνση των εργοδοτών-παραγωγών, διαψεύδονται από την ίδια την πραγματικότητα, καθώς οι τελευταίοι εξακολουθούν να ταλαιπωρούνται, από τη στιγμή που οι εργάτες γης παραμένουν δυσεύρετοι και τα προϊόντα κινδυνεύουν να μείνουν ασυγκόμιστα στα κτήματα και τα χωράφια.

 

Επιπλέον, όλοι όσοι ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα, γνωρίζουν πως εκτός από την έλλειψη εργατικών χεριών, μεγάλες αγκυλώσεις εξακολουθεί να προκαλεί η έντονη γραφειοκρατία που επικρατεί στις διαδικασίες πρόσληψης των υπαρχόντων αλλοδαπών και ημεδαπών εργατών γης, ζήτημα για το οποίο η κυβέρνηση αδυνατεί να δώσει λύση.

 

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ηλείος βουλευτής τονίζει πως «παρότι σε σχέση με την παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων από τους αγρότες για την απασχόληση παρατύπως διαμενόντων στη χώρα μας εργατών γης τρίτων χωρών, αλλά και την πρόσκληση εργατών τρίτων χωρών που έληγε στις 30 Σεπτεμβρίου 2022, το αρμόδιο Υπουργείο δίνει μια παράταση μέχρι την 31η Μαρτίου του 2023, το πρόβλημα της έλλειψης ‘’χεριών’’ για τη συγκομιδή τόσο της ελιάς, όσο και των άλλων προϊόντων παραμένει. Και παραμένει από τη στιγμή που απαιτείται  συνολικός σχεδιασμός, κάτι που επανειλημμένα η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι αδυνατεί να κάνει. Όσο για τη μετάθεση των κυβερνητικών πρωτοβουλιών για το …μέλλον, τα λόγια είναι περιττά, αφού δεν δίνονται απαντήσεις στα προβλήματα των Ηλείων παραγωγών, που εξακολουθούν να υφίστανται στο σήμερα. Οι ανάγκες είναι πολύ μεγάλες για τη συγκομιδή της ελιάς και η κυβέρνηση απλώς ολιγωρεί και υπεκφεύγει».

 

 

 

Back To Top