Skip to content

Η συζήτηση για διπλές εκλογές είναι εκβιασμός και περιφρόνηση στον ψηφοφόρο-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ KONTRANEWS

Τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την ακρίβεια; Ποιες οι προτάσεις σας;

Δυστυχώς η κυβέρνηση δεν αναζητά λύσεις αλλά δικαιολογίες. Και κυρίως έχει εντάξει τη διαχείριση της ακρίβειας, του πιο μεγάλου προβλήματος που αντιμετωπίζει η κοινωνία, στον προεκλογικό της σχεδιασμό.

Η κυβέρνηση διατηρεί την υψηλή φορολογία στα καύσιμα που έχει εκτοξεύσει τις τιμές , αντί να την μειώσει όπως έχουν κάνει άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως η Ιταλία που προχώρησε σε μείωση των φόρων στα καύσιμα από τον Μάρτιο.

Διατηρεί και τον υψηλό ΦΠΑ στα είδη βασικής διατροφής, αντί να τον μειώσει στο 6% όπως προτείνουμε εμείς,  με αποτέλεσμα ο  πληθωρισμός στα τρόφιμα να είναι 45% υψηλότερος στην Ελλάδα σε σχέση με αυτόν της Ευρωζώνης. Οι αυξήσεις στο ψωμί, στα γαλακτοκομικά, στο κρέας είναι μεγαλύτερες στη χώρα μας συγκριτικά με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι έλεγχοι στην αγορά είναι ανύπαρκτοι, οι καταναλωτές είναι ανυπεράσπιστοι μπροστά σε φαινόμενα αισχροκέρδειας που παρατηρούνται.

Η κυβέρνηση, παρά τις πομπώδεις εξαγγελίες, δεν έχει λάβει αποτελεσματικά μέτρα για να μειωθούν οι λογαριασμοί ρεύματος, ώστε να ανακουφιστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Το ΠΑΣΟΚ πρότεινε την επιβολή πλαφόν στη λιανική τιμή του ρεύματος, ένα μέτρο άμεσης εφαρμογής. Για να μην μιλήσω για την απροθυμία της κυβέρνησης να φορολογήσει τα υπερκέρδη των παραγωγών ενέργειας και για τη μοναδική προσπάθεια που καταβάλλει να πληρώσουν ελάχιστα ή να μην πληρώσουν τίποτα.

2. Σας ανησυχεί η τουρκική προκλητικότητα; Πώς κρίνετε τους κυβερνητικούς χειρισμούς;

Η Τουρκία υλοποιεί την αναθεωρητική της ατζέντα , η οποία δεν άλλαξε ποτέ και είναι ψευδαίσθηση να νομίζουμε ότι άλλαξε. Αυτή την ψευδαίσθηση είχε ο κ.Μητσοτάκης καλλιεργώντας προσδοκίες για τα αποτελέσματα του διαλόγου του με τον κ.Ερντογάν. Βέβαια, μετά την εκδήλωση της τουρκικής επιθετικότητας το τελευταίο διάστημα, έκανε πίσω και δήλωσε ότι δεν συζητά με το παράλογο.

Πότε αντιλήφθηκε ο κ.Μητσοτάκης ότι η Τουρκία έχει παράλογες διεκδικήσεις; Όταν συναντήθηκε με τον κ.Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη-τρεις μήνες πριν- δεν το διαπίστωσε;

Όλα αυτά προκύπτουν από την εμμονή του πρωθυπουργού να αντιλαμβάνεται την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής ως προσωπική του υπόθεση. Από την καθυστέρηση μηνών στο να αντικρούσουμε ως χώρα την επιστολή της Τουρκίας στον ΟΗΕ με την οποία έθετε ζήτημα αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου αλλά και από την απροθυμία του κ. Μητσοτάκη να θέσει το ζήτημα στο ευρωπαϊκό επίπεδο, ζητώντας την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία. Και υπήρχε και υπάρχει η νομιμοποιητική βάση για να το ζητήσει.

3. Πολλοί θεωρούν δεδομένο ότι σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, θα συνεργαστείτε με το πρώτο κόμμα… Συμφωνείτε ή θα μπορούσατε να αφήσετε τη χώρα ακυβέρνητη για καιρό;

Το πραγματικό δίλημμα είναι τι είδους κυβέρνηση θέλουμε για τη χώρα. Θέλουμε μια κυβέρνηση που θα ωθεί στο περιθώριο τους πολλούς και θα διευρύνει τις ανισότητες ή μια κυβέρνηση με ισχυρό σοσιαλδημοκρατικό αποτύπωμα που θα εφαρμόσει νέες πολιτικές για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Σε αυτό το δίλημμα θα απαντήσουν οι πολίτες. Οι Έλληνες πολίτες είναι αυτοί που θα αποφασίσουν και θα δείξουν με την ψήφο τους, τι είδους κυβέρνηση θέλουν.

4. Ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και μήνες σας καλεί σε διάλογο με σκοπό τη δημιουργία μιας προοδευτικής κυβέρνησης… Υπάρχει ποτέ περίπτωση να κάτσετε στο ίδιο τραπέζι;

Η διαμόρφωση μιας νέας προοδευτικής πλειοψηφίας γίνεται μέσα στην κοινωνία και όχι με συμφωνίες  κορυφής. Και η απαίτηση μιας προοδευτικής πλειοψηφίας εκφράζεται με τη λαϊκή ψήφο και όχι με ευκαιριακές επικλήσεις και πολιτικούς τακτικισμούς.

Και βέβαια μια προοδευτική διακυβέρνηση πρέπει να έχει στόχους, προγραμματικές δεσμεύσεις, να εκφράζει τις νέες και σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες.

5.  Οι πολιτικοί σας αντίπαλοι, αλλά και ο κ. Καρανικόλας που αποχώρησε, σας κατηγορούν ότι κινείστε χωρίς ξεκάθαρο στίγμα και πολιτικό σχέδιο… Τι απαντάτε;

Γνωρίζαμε ότι για κάποιους δεν είναι αποδεκτή  η  αυτόνομη πορεία του ΠΑΣΟΚ, που ήταν και είναι η καθαρή και ισχυρή των πολιτών. Κάποιοι μας θέλουν συμπλήρωμα και κυβερνητικό εταίρο σε κυβερνήσεις που δεν έχουν καμία σχέση με τις αρχές και τις ιδέες μας.

Η αυτόνομη πορεία του ΠΑΣΟΚ συνδυάζεται με ξεκάθαρες προτάσεις. Ούτε η Νέα Δημοκρατία ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν καταθέσει τις προτάσεις που έχουμε καταθέσει εμείς για την ακρίβεια, για την ενεργειακή κρίση, για τη στεγαστική πολιτική, για τη αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους.

Αυτό που θα πρέπει να το πάρουν απόφαση όλοι είναι ότι η αυτόνομη πορεία του ΠΑΣΟΚ είναι αδιαπραγμάτευτη. Έχουμε δει αρκετούς  να εγκαταλείπουν τη δημοκρατική παράταξη και να αναζητούν καρέκλες και αξιώματα σε άλλους πολιτικούς χώρους. Η δημοκρατική παράταξη όμως, το ΠΑΣΟΚ έχει τεράστια δύναμη , ξεπέρασε αυτές τις συμπεριφορές, επέστρεψε με μεγαλύτερη δύναμη.

6. Ο Πρόεδρος σας ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει πει ότι μπορεί να προκύψει Κυριακή από την πρώτη Κυριακή και να μην απαιτηθούν δεύτερες εκλογές. Συμφωνείτε;

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε το αυτονόητο.

Η συζήτηση για διπλές εκλογές , που μπαίνει εκβιαστικά για να δημιουργήσει πλαστά διλήμματα και να εγκλωβίσει τους πολίτες, συνιστά μια περιφρόνηση απέναντι στο πολίτη αλλά και στην ίδια τη δημοκρατία.

Είναι σα να λέμε ότι θα πιέσει  και θα εκβιάσει κάποιος, μέχρι ο πολίτης να αλλάξει την ψήφο του σε διπλές ή τριπλές εκλογές για να βγει το αποτέλεσμα που θέλει.

Δεν λειτουργεί έτσι η κοινοβουλευτική δημοκρατία. Με αυτές τις λογικές κάποιοι επιβεβαιώνουν ότι δεδείχνουν σεβασμό στην ψήφο των πολιτών και στους κανόνες της δημοκρατίας. Το αποτέλεσμα των εκλογών θα περιέχει και το μήνυμα για το ποια κυβέρνηση επιθυμούν οι πολίτες. Όχι μόνο για το κόμμα που πρέπει να κυβερνήσει αλλά κυρίως για το περιεχόμενο που πρέπει να έχει αυτή η κυβέρνηση και την κατεύθυνση.

7. Πιστεύετε πως θα γίνουν πρόωρες εκλογές; Είστε έτοιμοι;

Η ίδια η κυβέρνηση έχει ήδη δημιουργήσει το κλίμα για μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Εμείς είμαστε έτοιμοι και το μήνυμα μας είναι ότι κάθε Έλληνας πολίτης έχει μπροστά του μια μοναδική ευκαιρία: να ανατρέψει με την ψήφο του αυτό τον σαθρό και ψευδεπίγραφο δικομματισμό. Να απορρίψει με την ψήφο του ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ που δοκιμάστηκαν και απέτυχαν.

Να δώσει δύναμη και να ενισχύσει τις νέες δυνάμεις της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας , να γίνει και πάλι ο πολίτης πρωταγωνιστής ενισχύοντας το ΠΑΣΟΚ.

Back To Top