Skip to content

Θέλει η κυβέρνηση την Ηλεία στον ακαδημαικό χάρτη; ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με θολές εξαγγελίες και αόριστες υποσχέσεις απάντησε ο Υφυπουργός Παιδείας Β. Διγαλάκης στην ερώτηση του βουλευτή Ηλείας Μιχάλη Κατρίνη σχετικά με την ενίσχυση του Τμήματος Μουσειολογίας στον Πύργο.

Ο Ηλείος βουλευτής υπογράμμισε ότι η παρέμβαση του δε γίνεται σε ένα πολιτικά και χρονικά ουδέτερο περιβάλλον για το υπουργείο Παιδείας, αφού έχει ήδη προηγηθεί η απόφαση για αναστολή της λειτουργίας του τμήματος ΤΕΦΑΑ στον Πύργο και το επόμενο διάστημα θα δοθεί η έκθεση αξιολόγησης των πανεπιστημιακών τμημάτων από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης. Στην προσπάθεια του κ. Διγαλάκη να απαξιώσει το τμήμα Μουσειολογίας με το επιχείρημα της χαμηλής βάσης εισαγωγής, ο κ. Κατρίνης απάντησε με το δεδομένο του μεγάλου ποσοστού ενεργών φοιτητών κατά την πρώτη χρονιά λειτουργίας του αλλά και τις ευοίωνες προοπτικές επαγγελματικής απορρόφησης που διαμορφώνονται με βάση τα σύγχρονα δεδομένα.

Ο Ηλείος βουλευτής σημείωσε, μάλιστα, ότι η εύρυθμη λειτουργία του τμήματος Μουσειολογίας σε συνδυασμό με ένα τμήμα ΤΕΦΑΑ κοντά σε μια περιοχή με παγκόσμια αναγνώριση και ισχυρό συμβολισμό όπως η Αρχαία Ολυμπία αλλά και σημαντικά πολιτιστικά μνημεία (Αρχαία Ήλιδα, Ναός του Επικούριου Απόλλωνα, Κάστρο Χλεμούτσι), θα μπορούσε να ενισχύσει την αναπτυξιακή προοπτική του νομού. Αναρωτήθηκε για το γεγονός ότι το υπουργείο Παιδείας δεν αξιολογεί αυτή τη διάσταση αλλά και για  τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης για τη θέση της Ηλείας στον εκπαιδευτικό χάρτη της χώρας.

 

Ο υφυπουργός Παιδείας απαντώντας στα συγκεκριμένα ερωτήματα του κ. Κατρίνη, ανακοίνωσε 12 επιπλέον θέσεις μελών ΔΕΠ και 5 διοικητικών υπαλλήλων στο Πανεπιστήμιο Πατρών καθώς και την πρόθεση για πρόσληψη έκτακτου διδακτικού προσωπικού.

 

Ο κ. Κατρίνης δήλωσε:

‘’Το Υπουργείο Παιδείας δεν ξεκαθάρισε τις προθέσεις του σχετικά με το τμήμα Μουσειολογίας. Μετά τις σημερινές ανακοινώσεις, η βιωσιμότητα του τμήματος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις επιλογές της διοίκησης του Πανεπιστημίου Πατρών. Το τμήμα πρέπει να ενισχυθεί κατ’ελαχιστον με 2 μέλη ΔΕΠ και 1 διοικητικό υπάλληλο, αλλά και επαρκή αριθμό έκτακτου διδακτικού προσωπικού, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στον ακαδημαικό του ρόλο και να επιτελέσει με επάρκεια το διδακτικό και ερευνητικό έργο.’’

 

Back To Top