Skip to content

Θα αντιδράσουν η κυβέρνηση και η Επιτροπή Ανταγωνισμού στο καρτέλ που δημιουργείται στην αγορά οπτικών ειδών;

Το ζήτημα της διαφαινόμενης δημιουργίας ολιγοπωλιακής κατάστασης («καρτέλ») στην αγορά οπτικών ειδών θέτει ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης με σχετική ερώτησή του στη Βουλή, που απευθύνεται προς τον αρμόδιο Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων,  ζητώντας να πληροφορηθεί πώς σκέφτονται να αντιδράσουν η κυβέρνηση και η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Επικαλούμενος σχετικά δημοσιεύματα αναφέρει ότι δύο εταιρείες που ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της χονδρικής αγοράς οπτικών ειδών ενώθηκαν και επιχειρούν να εξαγοράσουν την μεγαλύτερη αλυσίδα λιανικών πωλήσεων στην Ελλάδα».  Προσθέτει, επίσης, ότι σύμφωνα με τις ίδιες καταγγελίες, πριν ολοκληρωθεί αυτή η εξαγορά, η μία εταιρεία μέσω των πρακτικών της και της επιλεκτικής της λειτουργίας απέναντι στους λιανεμπόρους, υπονομεύει τον ανταγωνισμό και εγκλωβίζει τους καταναλωτές σε τιμές που δεν είναι αποτέλεσμα ελεύθερης επιλογής και ανταγωνισμού. Παράλληλα, στα δημοσιεύματα που επικαλείται ο βουλευτής αναφέρεται ότι τα καταστήματα της μεγαλύτερης αλυσίδας λιανικών πωλήσεων, ενώ πραγματοποιούν τον μεγαλύτερο όγκο πωλήσεων, λειτουργούν με ζημία επί πολλά χρόνια, προφανώς για να πιέσουν τον ανταγωνισμό, ενόψει της εξαγοράς τους.

Όπως επισημαίνει ο κ. Κατρίνης, ενώ η ίδια η  Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Margrethe Vestager, που είναι αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού έχει απευθύνει προτροπή να αξιολογηθεί προσεκτικά κατά πόσο η προτεινόμενη συγκέντρωση θα οδηγήσει τόσο σε υψηλότερες τιμές, όσο και σε μειωμένες επιλογές για τους καταναλωτές, όταν επισκέπτονται τον οπτικό τους, η Επιτροπή Ανταγωνισμού στη χώρα μας δεν φαίνεται να έχει εξετάσει μέχρι στιγμής το ζήτημα.

 

Back To Top