Skip to content

Θα βάλουμε τέλος στο σύστημα «του ενάμισι κόμματος» ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ”Liberal”

  1. Κύριε Κατρίνη πως θα καταφέρει το Κίνημα Αλλαγής να μετατρέψει τον δημοσκοπικό «αέρα» που έχει αποκτήσει, σύμφωνα με τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, σε πραγματικά ποσοστό για τις επόμενες εκλογές;

Οι δημοσκοπήσεις δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση εκλογικό αποτέλεσμα. Ωστόσο, είναι ορατή σε όλους η δυναμική που αναπτύσσεται. Δεν χρειάζεται να δει κανείς τις δημοσκοπήσεις για να το επιβεβαιώσει.

Η χώρα χρειάζεται μια νέα, ισχυρή και πλειοψηφική δημοκρατική παράταξη, γιατί το σημερινό πολιτικό σκηνικό παραπέμπει περισσότερο, όχι σε ένα δικομματικό σύστημα, αλλά σε ένα σύστημα «του ενάμιση κόμματος». Υπάρχει δηλαδή ένα μεγάλο κόμμα, η ΝΔ που εκπροσωπεί τη συντηρητική παράταξη και απέναντι της έχει μια αναιμική, ανίσχυρη και αναξιόπιστη αξιωματική αντιπολίτευση που βρίσκεται σε κατάσταση φθοράς.

Το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε όμως. Η δημοκρατική παράταξη επιστρέφει. Και επιστρέφει, για να ανατρέψει το σημερινό παρακμιακό πολιτικό σκηνικό, να αποτελέσει την επιλογή όσων το απορρίπτουν, όσων πιστεύουν ότι η χώρα χρειάζεται μια νέα πολιτική πρόταση.

  1. Εκτιμάτε πως είναι αρκετός ο αριθμός αυτών που ψήφισαν στις εκλογές για την ανάδειξη αρχηγού, για να αποτελέσει μια βάση για μια διαφορετική πορεία;

Η μεγάλη συμμετοχή των πολιτών ήταν η πρώτη νίκη, το πρώτο μήνυμα. Αυτήν την ελπίδα που γεννήθηκε, δεν θα την αφήσουμε να σβήσει. Οι 270.000 πολίτες ήταν μόνη η αρχή. Από εδώ και πέρα, καθημερινά, θα συνομιλούμε και θα διαμορφώνουμε μια ισχυρή σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία, τις δημιουργικές της δυνάμεις και τους ανθρώπους της.

Θα καταστήσουμε ξεκάθαρο το  ‘’με ποιους’’ και ‘’για ποιους’’, όπως είπα και στην ομιλία μου κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή. Θα είμαστε με τους νέους ανθρώπους, με τους πολίτες που βιώνουν τον οικονομικό και κοινωνικό αποκλεισμό, με τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες και επαγγελματίες. Αυτούς θα εκφράζει η προγραμματική μας πρόταση.

  1. Η πόλωση που ήδη επιχειρείται, εκτιμάτε πως δεν θα λειτουργήσει σε βάρος της προσπάθειας για διπλασιασμό, τουλάχιστον, των ποσοστών του κόμματος σας; Είθισται, σημειωτέον, να συνεργεί προς τη συσπείρωση γύρω από τα λεγόμενα κόμματα εξουσίας.

Αλίμονο αν η επιλογή που θα έχει ο Έλληνας πολίτης είναι να διαλέξει ανάμεσα στη ΝΔ και στο ΣΥΡΙΖΑ. Τα δύο αυτά κόμματα δεν έχουν μια πειστική και ελκυστική πρόταση για την επόμενη μέρα. Αυτό φαίνεται μόνο και μόνο από τον τρόπο με τον οποίο τοποθετούνται απέναντι στην πανδημία. Έχουμε, πλέον, μια ξεκάθαρη αποτυχία της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας, με ατολμίες, παλινωδίες και υποβάθμιση των επιστημόνων. Και από την άλλη πλευρά, αντί για προτάσεις έχουμε κραυγές και ακρότητες.

Είναι δυνατόν να επιλέξουν οι πολίτες είτε τη ΝΔ είτε το ΣΥΡΙΖΑ; Στο όνομα ποιας πόλωσης και ποιας συσπείρωσης θα το κάνουν, όταν μετράμε 100 νεκρούς την ημέρα, όταν απουσιάζουν η αξιοπιστία και η λογική και από τα δύο αυτά κόμματα;

Ας συγκρίνουν οι πολίτες αυτή την ανεύθυνη και αντικοινωνική στάση με τις προτάσεις, τα μέτρα και την θέση ευθύνης της δικής μας παράταξης.

  1. Δεν θα παρασυρθεί το Κίνημα Αλλαγής από μια τέτοια εξέλιξη σε πλειοδοτικές λογικές, τόσο στους αντιπολιτευτικούς τόνους όσο και σε υποσχέσεις προς τους πολίτες;

Θα σας επαναλάβω αυτό που είπα, απευθυνόμενος και στον Πρωθυπουργό, στη Βουλή: η ΝΔ θα πρέπει να αντιληφθεί ότι απέναντι της δεν έχει τον εύκολο αντίπαλο που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ. Απέναντι της έχει πλέον τη δημοκρατική παράταξη που ξέρει να κάνει αντιπολίτευση με επιχειρήματα και προτάσεις. Και είναι βέβαιο, πως αυτό δεν θα αρέσει στην κυβέρνηση.

Κάθε φορά θα απευθυνόμαστε στους πολίτες με τεκμήρια, στοιχεία και επιχειρήματα. Ό,τι λέμε και ό,τι προτείνουμε θα είναι μελετημένο και ρεαλιστικό. Ο λαϊκισμός μιας άλλης εποχής ‘’φούσκωσε‘’ τον ΣΥΡΙΖΑ, συκοφάντησε και λεηλάτησε εκλογικά το ΠΑΣΟΚ. Τώρα τα πράγματα αλλάζουν. Το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε και αυτό προκαλεί φόβο και ανησυχία. Γιατί επιστρέφει σύγχρονο, δυνατό και με μια νέα και άφθαρτη ηγεσία.

5.Πότε θα δούμε το πρόγραμμα του κόμματος;

Η διαμόρφωση μιας προοδευτικής προγραμματικής πρότασης δεν γίνεται μέσα σε κλειστά γραφεία από επαγγελματίες της πολιτικής επικοινωνίας. Γίνεται μαζί με την κοινωνία, τους κοινωνικούς εταίρους, τους πολίτες. Το επόμενο διάστημα ο ίδιος ο Πρόεδρος, ο Νίκος Ανδρουλάκης θα σηματοδοτήσει αυτή τη διαδικασία. Το πρόγραμμα μας θα είναι προϊόν διαβούλευσης με την κοινωνία, θα διαμορφωθεί με τη συμμετοχή των πολιτών. Και θα είναι μια προοδευτική, εναλλακτική κυβερνητική πρόταση.

  1. Πως θα πετύχετε τον επαναπατρισμό αυτών που έφυγαν είτε προς τα αριστερά, είτε προς τα δεξιά;

Μας ενδιαφέρει να συνομιλήσουμε με τους πολίτες που έκαναν άλλες επιλογές και όχι με πολιτικά στελέχη που εγκατέλειψαν το ΠΑΣΟΚ, αναζητώντας καρέκλες είτε στη ΝΔ, είτε στο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοί ας μείνουν με τις επιλογές τους.

Η δική μας επιλογή είναι να φέρουμε κοντά μας ανθρώπους, που διαχρονικά στήριζαν τη δημοκρατική παράταξη, τις πιο δημιουργικές και ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας. Και θα το πετύχουμε με την αλήθεια, τις ιδέες μας και την αξιοπιστία των προτάσεων μας.

  1. Είναι εφικτό να απευθυνθείτε με επιτυχία και στα δύο αυτά τμήματα των ψηφοφόρων σας;

Το ΠΑΣΟΚ έχει δημιουργήσει μια συλλογική ιστορική μνήμη. Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι οι επίορκοι, αυτοί που το έφεραν στα δικά τους μέτρα. Το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα που συνδέθηκε με τις μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, βελτιώνοντας τις συνθήκες ζωής των πολιτών.

Ήρθε η ώρα το ΠΑΣΟΚ να εκφράσει τη νέα εποχή, τα νέα προτάγματα. Αυτοί που πήγαν στη ΝΔ  για να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ και αυτοί που πήγαν στο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί τους υποσχόταν τα πάντα με ένα νόμο και με ένα άρθρο, έχουν πλέον επιλογή, έχουν διέξοδο.

Είναι η νέα δημοκρατική παράταξη που αλλάζει, γίνεται πιο ισχυρή με την ανανέωση, την ενότητα και τη διαμόρφωση μιας νέας πολιτικής πρότασης για τη χώρα και τους πολίτες.

  1. Σοβαρή αντιπολίτευση. Με ποιόν τρόπο;

Με επιχειρήματα και τεκμηριωμένες προτάσεις. Αυτές ποτέ δεν έλειψαν από το Κίνημα Αλλαγής την περίοδο που ήταν Πρόεδρος η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά.

Μόνο που αυτή τη φορά, με τη δυναμική που προσδίδει η εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη και με τους πολίτες να εμπιστεύονται τις ελπίδες και τις προσδοκίες τους σε αυτό το νέο ξεκίνημα, η φωνή μας θα ακούγεται πιο δυνατά και καθαρά.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν θα παίζει πλέον μόνος του, δεν θα έχει απέναντι του έναν εύκολο αντίπαλο. Θα έχει απέναντι του μια πραγματική αντιπολίτευση, χωρίς κραυγές και αδυναμίες.

Γιατί αντιπολίτευση σημαίνει στοιχεία, τεκμηριωμένα επιχειρήματα, προτάσεις. Σοβαρή και συγκροτημένη παρουσία στη Βουλή και στην κοινωνία. Αντιπολίτευση σημαίνει πρόσωπα καθαρά και άφθαρτα.

  1. Τι απαντάτε στα κελεύσματα για προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα; Υπάρχει κοινός τόπος;

Να υπενθυμίσω ότι ο Σύριζα κυβερνούσε για 4 χρόνια με ένα ακροδεξιό μόρφωμα τους ΑΝΕΛ – αυτό δεν το λες προοδευτική διακυβέρνηση.

Θα πρέπει επίσης να υπενθυμίσω ότι η δημοκρατική παράταξη και ο Ανδρέας Παπανδρέου συνδέθηκαν πάντα με επιλογές ευθύνης, με πατριωτικές θέσεις στα εθνικά θέματα, με μεγάλες και ουσιαστικές θεσμικές αλλαγές.  Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία σχέση με όλα αυτά.

Η επιλογή και η προοπτική για μια προοδευτική διακυβέρνηση θα χτιστεί μέσα στην κοινωνία και όχι με συμφωνίες κορυφής χωρίς ουσιαστικό πολιτικό περιεχόμενο. Και βέβαια την αλλαγή των συσχετισμών για μια προοδευτική διακυβέρνηση θα την επιβάλλουν με την ψήφο τους οι πολίτες.

Γιατί αυτή τη στιγμή, απέναντι σε μια κυβέρνηση που βαρύνεται με τεράστια λάθη και παραλείψεις, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει μεγαλύτερη φθορά από τη ΝΔ, αποτελώντας τον εύκολο αντίπαλο του κ. Μητσοτάκη.

Η προοδευτική διακυβέρνηση προϋποθέτει την ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ, την ανατροπή του σημερινού παρακμιακού πολιτικού σκηνικού.

  1. Κίνημα Αλλαγής ή ΠΑΣΟΚ;

Η συζήτηση και αυτό το δίλημμα τίθεται με τεχνικούς όρους ενώ η απάντηση είναι καθαρά πολιτική. Το ΠΑΣΟΚ είναι η ψυχή μας, ήταν και είναι η ψυχή και η καρδιά του Κινήματος Αλλαγής. Ποτέ δεν έπαψε να χτυπά αυτή η καρδιά και εδώ και λίγο καιρό χτυπάει πολύ πιο δυνατά.

Έχουμε παλμό, έχουμε σφυγμό αλλά έχουμε και μεγάλη δύναμη, αισιοδοξία, αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα για να χτίσουμε μια νέα και μεγάλη δημοκρατική παράταξη.

https://www.liberal.gr/apopsi/michalis-katrinis-sto-liberal-tha-baloume-telos-sto-sustima-tou-enamisi-kommatos-/422220

Back To Top