Skip to content

Καθυστερήσεις και περικοπές στις ενισχύσεις των επιχειρήσεων από το πρόγραμμα της περιφέρειας-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ερώτηση κατέθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής κ. Μιχάλης Κατρίνης αναφορικά με τις καθυστερήσεις και τις περικοπές στις ενισχύσεις εκατοντάδων χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τις περιφέρειες τη στιγμή που αντιμετωπίζουν ζητήματα επιβίωσης.

Πληθαίνουν, λοιπόν, οι φωνές δικαιούχων που ενώ ειδοποιήθηκαν για έγκριση της ενίσχυσης των επιχειρήσεων τους, οδηγούνται σε  αποκλεισμό από τα προγράμματα ενίσχυσης της περιφέρειας ή και αντιμετωπίζουν δυσκολία απορρόφησης των πόρων λόγω υποχρεώσεων του παρελθόντος, γεγονός που επιδεινώνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς το ποσοστό που παρακρατείται δεν μπορεί να υπερβαίνει το 30%.

Καθώς οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις :

– αντιμετωπίζουν συσσωρευμένα προβλήματα από τη δεκαετή κρίση και τις επιπτώσεις της πανδημίας

– η πρόσβαση στη ρευστότητα είναι απαγορευμένη για το 90% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

– το συντριπτικό ποσοστό των επιχειρήσεων αποκλείστηκαν στην 1η φάση των προγραμμάτων ενίσχυσης

Ο κ. Κατρίνης, με την εν λόγω ερώτηση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ζητά να διευκρινιστεί εάν η Κυβέρνηση προτίθεται να διευκολύνει τις επιχειρήσεις, χωρίς περαιτέρω γραφειοκρατικά εμπόδια ή καθυστερήσεις, να εκταμιεύσουν τα ποσά που έχουν ήδη εγκριθεί από την 1η φάση των προγραμμάτων αλλά και να μειώσει το ποσοστό 30% που παρακρατείται, λόγω οφειλών παρελθόντων ετών.

Τέλος, ο Ηλείος βουλευτής αν υπάρχει προοπτική να προκηρυχθεί νέο πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων μέσω των περιφερειών, ώστε να διευρυνθεί ο αριθμός των δικαιούχων, αφού στην πρώτη φάση έμειναν εκτός χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις.

 

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Προς τον Yπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη

Θέμα: Καθυστερήσεις και περικοπές στις ενισχύσεις των επιχειρήσεων από τις περιφέρειες

 

Έντονο κλίμα δυσαρέσκειας έχει προκληθεί στους δικαιούχους των προγραμμάτων για την «Ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19» μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ των Περιφερειών.

Τη στιγμή που εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν ζητήματα επιβίωσης, με τους τζίρους τους να μειώνονται και τις οφειλές τους να αυξάνονται διαρκώς, χωρίς να έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, ο αποκλεισμός από τα προγράμματα ενίσχυσης της περιφέρειας ή και η δυσκολία απορρόφησης των πόρων λόγω υποχρεώσεων του παρελθόντος, επιδεινώνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Η βιαστική εφαρμογή των προγραμμάτων ενίσχυσης των περιφερειών είχε ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό χιλιάδων επιχειρήσεων, σε μια περίοδο που είχαν απόλυτη ανάγκη τη ρευστότητα, δημιουργώντας, εύλογα, αίσθημα αδικίας και απογοήτευσης.

Ακόμα , όμως, και όσοι εγκρίθηκαν των ενισχύσεων του προγράμματος της περιφέρειας, αντιμετωπίζουν πρακτικά προβλήματα που εμποδίζουν την εκταμίευση των ποσών που δικαιούνται, ένα χρόνο μετά την έναρξη του προγράμματος.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας πληθαίνουν οι φωνές δικαιούχων, οι οποίοι ενώ ειδοποιήθηκαν για έγκριση της ενίσχυσης των επιχειρήσεων τους, διαπίστωσαν έκπληκτοι ότι λόγω βεβαιωμένων οφειλών τους -ακόμη και σε περιπτώσεις που έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση- το ποσοστό που παρακρατείται είναι μεγαλύτερο του 30% που προβλέπεται στον Ν.4712/2020 (ΦΕΚ 146/Α/29.7.2020), σύμφωνα με το οποίο «Το συνολικό ποσό που κατάσχεται, παρακρατείται ή συμψηφίζεται δεν μπορεί να υπερβαίνει το 30% του ποσού της τελικής πληρωμής.»

Επειδή οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν συσσωρευμένα προβλήματα από τη δεκαετή κρίση και τις επιπτώσεις της πανδημίας

Επειδή η πρόσβαση στη ρευστότητα είναι απαγορευμένη για το 90% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Επειδή το συντριπτικό ποσοστό των επιχειρήσεων αποκλείστηκαν στην 1η φάση των προγραμμάτων ενίσχυσης

Επειδή τα προγράμματα ενίσχυσης των περιφερειών είναι οι μοναδικές άμεσες ενισχύσεις που προβλέπονται εντός του 2021, σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής

 

Ερωτάται ο κ. υπουργός :

  1. Προτίθεται να προκηρύξει νέο πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων μέσω των περιφερειών, διευρύνοντας τον αριθμό των δικαιούχων ώστε να ενισχυθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι;
  2. Θα διευκολύνει τις επιχειρήσεις να εκταμιεύσουν τα ποσά που έχουν ήδη εγκριθεί από την 1η φάση των προγραμμάτων, χωρίς περαιτέρω γραφειοκρατικά εμπόδια ή καθυστερήσεις;
  3. Θα μειώσει το ποσοστό 30% που παρακρατείται από τις επιχειρήσεις, λόγω οφειλών παρελθόντων ετών;
Back To Top