Skip to content

Κυβέρνηση νικητών, κυβέρνηση ηττημένων ή κυβέρνηση για την Ελλάδα;ΑΡΘΡΟ ΣΤΗΝ ΑΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος -με ευθύνη της κυβέρνησης- αντί να γίνει μια ευκαιρία για ουσιαστικό διάλογο και δημοκρατική αντιπαράθεση ανάμεσα σε ιδέες, σχέδια και προγράμματα των κομμάτων, για αναζήτηση λύσεων στα μεγάλα προβλήματα της χώρας και της καθημερινότητας των πολιτών, για επιδίωξη των ευρύτερων δυνατών συναινέσεων, έγινε πεδίο μάχης και τοξικής σύγκρουσης μεταξύ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και των συστημάτων που τους υποστηρίζουν.

Τελευταίο επεισόδιο σε αυτό το σπιράλ των αδιέξοδων συγκρούσεων και διχαστικών λογικών, συνιστά η αντιπαράθεση για την κυβέρνηση νικητών ή κυβέρνηση ηττημένων, λες και η κάθε ψήφος έχει άλλη πολιτική αξία και βαρύτητα, αναλόγως του κόμματος κατεύθυνσης.

Και αυτό, όταν όλοι γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα τα αμέσως επόμενα χρόνια έχει να αντιμετωπίσει θέματα που ξεπερνούν κατά πολύ τις δυνατότητες και το πολιτικό κεφάλαιο του κάθε κόμματος μεμονωμένα. Όταν όλοι γνωρίζουμε, επίσης, ότι απαιτούνται μεγάλες πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες και ευρεία λαϊκή στήριξη για μέτρα και αλλαγές σε θέματα όπως ο εκσυγχρονισμός του δημοσίου διαλόγου, η υγεία, η παιδεία, η θωράκιση των θεσμών και του κράτους δικαίου, η εθνική άμυνα και κυρίως οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την οικονομική πολιτική.

Η δημοσιονομική ανοχή λόγω πανδημίας και πολέμου στην Ουκρανία τελειώνει αυτήν την χρονιά. Τα ήδη συμφωνημένα πρωτογενή πλεονάσματα και οι προβλέψεις για το ασφαλιστικό θα μας ξαναχτυπήσουν την πόρτα στον προϋπολογισμό του 2024.

Μετά τις εκλογές στην Τουρκία και την Ελλάδα όλοι αναμένουν έντονη πολιτική και διαπραγματευτική κινητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο με ιδιαιτέρως ενεργοποιημένο το τρίγωνο Ελλάδας – Κύπρου- Τουρκίας στην αναζήτηση νέων διεθνών ισορροπιών.

Παρόλα αυτά σήμερα, η συνεννόηση προεκλογικά είναι απαγορευμένη λέξη στην προσχηματική σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης νικητών και κυβέρνησης ηττημένων, με κάποιους σκόπιμα να προσπαθούν να διαστρεβλώσουν καθαρές θέσεις, όπως αυτή του ΠΑΣΟΚ.

Η υπονόμευση της συναίνεσης προσπαθεί να δυναμιτίσει εκ των προτέρων τα περισσότερα από τα λογικά πιθανά αποτελέσματα των εκλογών στις 21 Μαΐου και να οδηγήσει στο αδιέξοδο για δεύτερες εκλογές παρακάμπτοντας και υπονομεύοντας, ουσιαστικά, την ίδια την λαϊκή  εντολή.

Το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει εδώ και αρκετό καιρό πλήρες κυβερνητικό πρόγραμμα, μέσα από διάλογο με τους πολίτες και τους φορείς. Έχουμε καταγράψει τις πρωτοβουλίες και τις αλλαγές που κατά την άποψή μας χρειάζεται ο τόπος και έχουμε δεσμευτεί ότι θα επιδιώξουμε να υπάρξει κυβερνητική λύση μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Ζητάμε την στήριξη των πολιτών, ώστε να ενισχυθεί η κουλτούρα πραγματικού διαλόγου στην προεκλογική περίοδο και η προοπτική της κυβερνητικής προγραμματικής σύγκλισης μετά τις εκλογές.

Για να υπάρχει αλλαγή πολιτικής και σταθερότητα στη χώρα, όπου νέα πρόσωπα θα υπηρετούν τις πολιτικές και όχι η πολιτική τις φιλοδοξίες των προσώπων.

Στο ερώτημα, λοιπόν, ‘’κυβέρνηση νικητών ή κυβέρνηση ηττημένων’’, το ΠΑΣΟΚ απαντά: κυβέρνηση για την Ελλάδα και τους πολίτες της.

 

Back To Top