Skip to content

Μήπως η κυβέρνηση θέλει να πάρει τα κλειδιά όλων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μαζί με αυτών της εστίασης-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τα προβλήματα άμεσης ρευστότητας των μικρών, κυρίως, επιχειρήσεων και τις συνθήκες αποκλεισμού τους από την πρόσβαση στα περισσότερα εργαλεία ρευστότητας, φέρνει στην επιφάνεια επίκαιρη ερώτηση του  κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλη Κατρίνη, προς τον πουργό Οικονομικών, που κατέθεσε χθες στη Βουλή.

Ο κ.Κατρίνης επισημαίνει τον κίνδυνο  η απόφαση του υπουργείου για αύξηση του πλαφόν ενίσχυσης στην επιστρεπτέα προκαταβολή και στην επιδότηση παγίων δαπανών, να οδηγήσει, για άλλη μία φορά, σημαντικό μέρος των διαθεσίμων πόρων στις μεγάλες επιχειρήσεις και σε αυτές που έχουν ήδη αντλήσει ρευστότητα από όλα, σχεδόν, τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Ο κ Κατρίνης υπογραμμίζει επίσης ότι:

– η πρόθεση αποκλεισμού από την επιδότηση επαγγελματικών δανείων για όσες επιχειρήσεις είχαν οφειλές προ πανδημίας, είναι καταστροφική για τις επιχειρήσεις

– η διατήρηση των αυστηρών τραπεζικών κριτηρίων στα προγράμματα της Αναπτυξιακής Τράπεζας για της μικρές επιχειρήσεις, περιορίζει στην πραγματικότητα  τους δικαιούχους  σε μόνο 8.000.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και τομεάρχης Ανάπτυξης του Κινήματος Αλλαγής, θέτει τα ακόλουθα ερωτήματα στον Υπουργό Οικονομικών:

– Προτίθεται η κυβέρνηση να επιβάλλει συγκεκριμένη ποσόστωση, ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης στην επιδότηση παγίων δαπανών και τους νέους κύκλους επιστρεπτέας, προκειμένου να ενισχυθούν όλες οι κατηγορίες επιχειρήσεων και κυρίως οι μικρές επιχειρήσεις;

– θα τροποποιηθούν τα αυστηρά κριτήρια δανειοδότησης μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας

– θα ισχύσουν τα κριτήρια  της ‘’Γέφυρας 1’’ στο πρόγραμμα επιδότησης δανείων επιχειρήσεων ή θα αποκλειστούν όσες είχαν οφειλές προ πανδημίας;

Σε δήλωση του ο κ.Κατρίνης τονίζει:

‘’ Η κυβέρνηση νομοθετεί ερήμην των αναγκών επιβίωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Στην πραγματικότητα, με τις αποφάσεις της επιλέγει ποιες επιχειρήσεις θα βοηθηθούν, ποιες επιχειρήσεις θα επιζήσουν και  ποιες όχι.

΄΄Ο αποκλεισμός των μικρών επιχειρήσεων από τη ρευστότητα είναι ηθελημένος, γιατί η κυβέρνηση της δεξιάς τις θεωρεί εμπόδιο  για το μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης που θέλει να φτιάξει΄΄.

Back To Top