Skip to content

Μια χρονιά με αβεβαιότητες και προκλήσεις, μια ευκαιρία για ένα καλύτερο μέλλον-ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ THE TOC

Η χώρα διάγει μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο με την κυβέρνηση να θριαμβολογεί για τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης  που , όμως,δε  διαχέεται στο μεγαλύτερο μέρος των Ελλήνων πολιτών.

Το 2023 είναι μια χρονιά γεμάτη προκλήσεις, αλλά και αβεβαιότητες. Η πιθανότητα αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων ναρκοθετεί την πολιτική σταθερότητα, η οποία συνδέεται με την οικονομική σταθερότητα.

Η ελληνική οικονομία δείχνει και πάλι τις χρόνιες παθογένειες που εμφανίζει σε συνθήκες κρίσης.

Ποιες είναι αυτές;

Το υψηλό κόστος δανεισμού, το υψηλό εμπορικό έλλειμμα, η έλλειψη επενδυτικής βαθμίδας, το υψηλό  δημόσιο χρέος που κάνει πάλι την εμφάνιση του σε μια περίοδο αστάθειας και με τα επιτόκια δανεισμού να κινούνται σε απαγορευτικά επίπεδα.

Στην πραγματική οικονομία τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα. Το ιδιωτικό χρέος αυξάνεται διαρκώς, χωρίς να υπάρχει ένα ρεαλιστικό πλαίσιο ρύθμισης οφειλών με αποτέλεσμα να μετατρέπεται σε ένα εκρηκτικό κοινωνικό πρόβλημα, οι συνέπειες του οποίου είναι απρόβλεπτες.

Η κυβέρνηση απέτυχε σε όλα: απέτυχε στον πτωχευτικό, απέτυχε στον εξωδικαστικό, απέτυχε στην προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών, απέτυχε στο φορέα επαναμίσθωσης ακινήτων, απέτυχε στις ρυθμίσεις οφειλών σε ΕΦΚΑ-εφορία.

Ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός, η ακρίβεια δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τα ανεπαρκή μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση που και αυτά έχουν προεκλογικό ορίζοντα.

Οι υψηλοί συντελεστές ΦΠΑ χρησιμοποιούνται για την αφαίμαξη των πολιτών και για να εμφανίζει η κυβέρνηση αυξημένα φορολογικά έσοδα.

Πλήττει, βέβαια, τα ευάλωτα νοικοκυριά και την μεσαία τάξη που πληρώνουν ακόμα και εγχώρια προϊόντα, όπως το γιαούρτι και τα αυγά, υψηλότερα από πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό, προφανώς, δεν είναι φυσιολογικό, ούτε οφείλεται στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Δυνατότητες για τη χώρα υπάρχουν, όπως και ευκαιρίες. Αρκεί να ιεραρχήσουμε τα προβλήματα και τις ανάγκες, να μιλήσουμε με προγραμματικές προτάσεις, να διασφαλίσουμε την κοινωνική συνοχή.

Να μιλήσουμε ανοιχτά για την ανάγκη αύξησης των μισθών ώστε να στηριχθεί η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, παράλληλα με τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής αλλά και των ειδικών φόρων στα καύσιμα.

Το έχουν ήδη κάνει πολλές χώρες της Ε.Ε μετά από σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Παράλληλα, θα πρέπει να επανέλθει το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας για τους πραγματικά αδύναμους δανειολήπτες και να εφαρμοστούν  αποτελεσματικές και κυρίως ρεαλιστικές πολιτικές ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους .

Προκύπτει, όμως, και η ανάγκη επανασχεδιασμού της αξιοποίησης  των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, ώστε να μην ωφελούνται μόνο λίγοι, ισχυροί και εξωγενείς παράγοντες, αλλά να διασφαλίσουμε την εγχώρια προστιθέμενη αξία και επενδύσεις που θα δώσουν σταθερές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας στη χώρα και θα δημιουργήσουν ένα νέο παραγωγικό πρότυπο.

Απαιτούνται μεταρρυθμίσεις σε όλα τα επίπεδα:στην οικονομία, στη λειτουργία των θεσμών, στο ίδιο το κράτος. Με αξιοκρατία και διαφάνεια, με έλεγχο και λογοδοσία παντού, με μετρήσιμους δείκτες και αποτελέσματα, με σεβασμό του κράτους δικαίου και των προσωπικών ελευθεριών.

Για όλους αυτούς τους λόγους, το 2023 είναι μια κρίσιμη χρονιά.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι οι πολίτες έχουν τη δύναμη να αλλάξουν τη ροή των πραγμάτων, να επιβάλλουν μια άλλη πολιτική.

Γιατί η Ελλάδα και οι Έλληνες αξίζουν το δικαίωμα στη ζωή, την ελπίδα, την πρόοδο και τη βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου. Και είναι στο χέρι τους το δικαίωμα αυτό να γίνει ευκαιρία για ένα καλύτερο μέλλον.

Back To Top