Skip to content

Μιχάλης Κατρίνης για τον αγωγό EastMed: η χώρα να δρομολογεί τις εξελίξεις στην περιοχή κι όχι να τις παρακολουθεί – ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΥΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ EASTMED

  • Η συμφωνία για τον αγωγό Eastmed έρχεται για κύρωση σε περίοδο που η πανδημία έχει επηρεάσει δραματικά και τον ενεργειακό τομέα (πετρέλαιο).
  • Πριν από τον κορωνοϊό:
  • Ήταν σε εξέλιξη αντιπαράθεση Ρωσίας – Σαουδικής Αραβίας,
  • Επί Ευρωπαϊκού εδάφους ήταν έτοιμος να ξεσπάσει ενεργειακός οικονομικός πόλεμος των ΗΠΑ με Ρωσία-Κίνα.
  • Στο πλαίσιο της τουρκικής στρατηγικής να ελέγξει τις ενεργειακές πηγές και τα ενεργειακά περάσματα στην περιοχή, αμφισβητώντας την κυριαρχία των γειτόνων της, γίναμε μάρτυρες επεισοδίου υψηλής κλιμάκωσης στον Έβρο, που έληξε με απόσυρση της Τουρκίας λόγω σθεναρής αντίστασης των ελληνικών δυνάμεων και ξεσπάσματος της πανδημίας.
  • Η Τουρκία δεν έχει εσωστρεφή συμπεριφορά, όταν αντιμετωπίζει εσωτερικά προβλήματα, όπως τώρα που τα καθαρά συναλλαγματικά της διαθέσιμα είναι αρνητικά και ο κ. Ερντογάν αρχίζει να αμφισβητείται. Εντείνονται οι παραβιάσεις στο Αιγαίο, ο κ. Τσαβούσογλου εγείρει νέες αμφισβητήσεις της ελληνικής κυριαρχίας και απειλεί με νέα επεισόδια εργαλειακής αξιοποίησης του προσφυγικού-μεταναστευτικού. Η Τουρκία συνεχίζει να αξιώνει εκμετάλλευση θαλάσσιων ζωνών που δεν της ανήκουν, δημιουργώντας παράνομα προγεφυρώματα όπως στη Λιβύη και ψευδείς εντυπώσεις για σχετική συμφωνία με το Ισραήλ.
  • Απάντηση είναι ένα ενιαίο εθνικό μέτωπο στο εσωτερικό και αξιόπιστες διεθνείς συμμαχίες στη νοτιανατολική Μεσόγειο που αφαιρούν από την Τουρκία την δυνατότητα να μονοπωλήσει τις ενεργειακές πηγές και τη διέλευση των αγωγών.
  • Άγνωστες οι οικονομικές και γεωπολιτικές επιπτώσεις της πανδημίας. Σε περιόδους τόσο μεγάλων παγκόσμιων αναταράξεων, εμφανίζονται μεγάλες αναδιατάξεις στην οικονομία, αλλαγές σε γεωπολιτικές ισορροπίες, αναθεωρήσεις σε διεθνείς συμμαχίες και συνεργασίες. Κάποιοι θα σπεύσουν να επωφεληθούν, να αποκτήσουν προβάδισμα εκεί που δεν είχαν ή να ενισχύσουν τη θέση τους σε διάφορους τομείς.
  • Το ζητούμενο δεν είναι να τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις, όταν πλέον έχει σχηματοποιηθεί και παγιωθεί ένα νέο τοπίο, αλλά να τις δρομολογούμε. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ πάντα προσανατόλιζαν την εξωτερική πολιτική της χώρας μας στο μέλλον, προς κατευθύνσεις που εξυπηρετούσαν τα γεωπολιτικά μας συμφέροντα και κατοχύρωναν το ρόλο της Ελλάδας ως δύναμης ειρήνης, σταθερότητας και ανάπτυξης στην περιοχή, με ορατά αποτελέσματα από τα οποία ακόμα και σήμερα επωφελείται η χώρα. Ήταν μια εξωτερική πολιτική που είχε πάντοτε όραμα, σχεδιασμούς με χρονικό βάθος και πολυδιάστατο χαρακτήρα.
  • Αυτή είναι και η περίπτωση της συμφωνίας για τον EastMed, της οποίας οι βάσεις τέθηκαν από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2010 με πρωθυπουργό το Γιώργο Παπανδρέου, όταν άλλες πολιτικές δυνάμεις μας κατηγορούσαν τότε για “κοντόφθαλμη πολιτική” που δημιουργεί κινδύνους για τη χώρα και την περιοχή.
  • Η συγκεκριμένη συμφωνία, για την οποία δούλεψαν πολλές διαδοχικές κυβερνήσεις, δεν γνωρίζουμε πότε θα φτάσει μέχρι την πλήρη υλοποίησή της. Το διεθνές περιβάλλον χαρακτηρίζεται από ρευστότητα. Σε περίοδο που ανασυντάσσεται και αναδιατάσσεται η παγκόσμια οικονομία, λόγω του κορωνοϊού, δεν υπάρχουν βεβαιότητες
  • Η μόνη βεβαιότητα είναι ότι, όταν δημιουργείς δίκτυα συνεργασίας χωρών σε μια περιοχή, δημιουργείς ταυτόχρονα άξονες ασφάλειας και σταθερότητας. Κι αυτή είναι η περίπτωση για την οποία μιλάμε σήμερα στην ανατολική Μεσόγειο, που δημιουργεί μια άλλη δυναμική, στέλνοντας πολλαπλά μηνύματα σε πολλές κατευθύνσεις και με πολλούς αποδέκτες.
  • Σημαντικό βήμα η κύρωση, αλλά χρειάζονται και άλλα βήματα και δράσεις. Τέτοια περίπτωση είναι η διασφάλιση της βιωσιμότητας του αγωγού, μέσα από τη ενίσχυση της συνεργασίας της ΔΕΠΑ με εταιρεία που πρωταγωνιστεί στο ενεργειακό τοπίο της χώρας εδώ και πολλά χρόνια και παίζει κομβικό ρόλο στο εγχείρημα εξόρυξης υδρογονανθράκων στη χώρα. Κι αυτό, γιατί, όπως όλες οι πετρελαϊκές εταιρείες, υφίσταται κλυδωνισμούς σήμερα με την κρίση στο πετρέλαιο και χρειάζεται στήριξη προκειμένου να διασφαλιστεί με αυτόν τον τρόπο και η προοπτική του αγωγού και ο σχεδιασμός για τις εξορύξεις, τη στιγμή που παγκόσμιοι ενεργειακοί κολοσσοί αποσύρονται σταδιακά από την ευρύτερη περιοχή, δημιουργώντας ανησυχία.
  • Δεν επιτρέπεται να είμαστε ουραγοί των εξελίξεων, να περιμένουμε να εκδηλωθεί το επόμενο βήμα της τουρκικής επιθετικότητας για να αντιδράσουμε, να απεμπολούμε σημαντικά διπλωματικά εργαλεία, όπως οι κυρώσεις, και να μένουμε έξω από τα τραπέζια των συνομιλιών, όπως έγινε στην περίπτωση των διεθνών διαδικασιών για τη Λιβύη.
  • Η συμφωνία για τον αγωγό Eastmed από μόνη της δεν μπορεί να αποτρέψει την τουρκική επιθετικότητα στην περιοχή, είναι όμως μια σημαντική συμφωνία με ευρύτερες διαστάσεις, συμφωνία την οποία και πιστεύουμε και υπερψηφίζουμε
Back To Top