Skip to content

Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ συμπεριφέρονται ως ιδιοκτήτες της εξουσίας-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ pontiki.gr

Ποιοι είχαν ευθύνη για τον Ανδρέα Πάτση; Μπορεί η Βουλή ως θεσμός της Δημοκρατίας να αποτρέψει τέτοια φαινόμενα;

Αυτή η Βουλή , με τον τρόπο που την μεταχειρίζεται η κυβέρνηση δηλαδή ως όργανο συγκάλυψης και συσκότισης, σίγουρα δεν μπορεί. Η συγκεκριμένη υπόθεση αποπνέει την αντίληψη της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, που συνοψίζεται στα ‘’δικά’’ της παιδιά αλλά και στο κράτος που αποτελεί λάφυρο στα χέρια των κομματικών στελεχών. Ένας βουλευτής που υπερασπίζεται την πολιτική της ΝΔ για τα ‘’κόκκινα’’ δάνεια, την ίδια στιγμή συμμετέχει σε fund που αγοράζει δάνεια πολιτών σε εξευτελιστική τιμή και μετά ζητά την αποπληρωμή στο 100% της αξίας τους, απειλώντας τους πολίτες με πλειστηριασμούς, ακόμα και πρώτης κατοικίας. Ταυτόχρονα παίρνει δουλειές από το κράτος και χρηματοδοτείται επιλεκτικά και αδρά από τα ΕΛΤΑ. Η κυβέρνηση  υποστηρίζει ότι δεν γνώριζε τίποτα για όλα αυτά. Υπάρχει κανείς που να τους πιστεύει; Επίσης κάποιοι μας είπαν ότι ο πρωθυπουργός δεν γνωρίζει τον κ.Πάτση και τις δραστηριότητές του. Προφανώς ο κ.Πάτσης βρέθηκε από μόνος του στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, ενώ είναι ‘’τυχαίο’’ που ο γραμματέας του τομέα ‘’κόκκινων δανείων’’ της ΝΔ λέγόταν Πάτσης και συμμετείχε σε fund! Όλα αυτά είναι ντροπιαστικά, αλλά φαίνεται ότι το αίσθημα της ντροπής είναι άγνωστο σε κάποιους.

Είστε από τους βουλευτές που ασκούν έντονη κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Πιστεύετε ότι το 2023 η Ελλάδα κινδυνεύει με ύφεση;

Εγώ θα μιλήσω μόνο με στοιχεία. Η Ελλάδα έχει υποχωρήσει στο δείκτη της ανταγωνιστικότητας, βρίσκεται στην 51η  θέση ανάμεσα σε 63 χώρες σε ό,τι αφορά στις επιδόσεις της οικονομίας. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις είναι μικρότερες σε σύγκριση με άλλες χώρες όπως η Πορτογαλία και η Τουρκία ενώ το δεύτερο τρίμηνο  μειώθηκαν κατά 43%. Ταυτόχρονα υπάρχει ένα δυσθεώρητο ιδιωτικό χρέος πάνω από 240 δις ευρώ, έχουμε υψηλό δημόσιο χρέος, τα επιτόκια δανεισμού είναι πλέον απαγορευτικά, ενώ η αύξηση των τραπεζικών επιτοκίων  μειώνει την κατανάλωση. Τρεις ξένοι οίκοι και εταιρείες μέχρι στιγμής, διαβλέπουν κίνδυνο ύφεσης για την Ελλάδα το 2023, τη στιγμή που η κυβέρνηση προβλέπει αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης και υψηλά έσοδα από τον τουρισμό, παρά τις εκτιμήσεις σχεδόν όλων για ύφεση στην Ευρωζώνη το 2023, με προφανείς επιπτώσεις για τα έσοδα από τον τουρισμό και την κατανάλωση. Ταυτόχρονα, σε δημοσιονομικό επίπεδο η κυβέρνηση αποκρύπτει την πραγματικότητα αλλά δεν θα μπορεί να το κάνει για πολύ καιρό ακόμα. Έχουμε ζητήσει ενημέρωση για το ύψος των κρατικών εγγυήσεων, ενώ είναι σοβαρός ο κίνδυνος να εγγραφούν 15-18 δις χρέους λόγω του ‘’Ηρακλή’’.

Τι προτείνει το ΠΑΣΟΚ για την καταπολέμηση της ακρίβειας;

Το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής, για τη μείωση του ειδικού φόρου και της φορολογίας στα καύσιμα αλλά και για την επιβολή πλαφόν στη λιανική αγορά του ηλεκτρικού ρεύματος για να ελεγχθούν οι τιμές και να δει ορατό αποτέλεσμα ο καταναλωτής. Η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συστήσει στα κράτη-μέλη της να υιοθετήσουν αυτά τα μέτρα, πολλές χώρες το έχουν ήδη κάνει.  Έχει επίσης προτείνει την φορολόγηση των υπερκερδών των προμηθευτών ενέργειας και των εταιρειών καυσίμων. Εδώ όμως, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει στόχο να προστατεύσει με κάθε τρόπο την αισχροκέρδεια, να καθυστερήσει και να απομειώσει τη  φορολόγηση των υπερκερδών. Ακόμα δεν έχει εισπράξει φόρους από τα υπερκέρδη του 1ου εξαμήνου του 2022. Και φυσικά όταν δεν υπάρχουν έλεγχοι στην αγορά, η αισχροκέρδεια καλπάζει. Με βάση την τελευταία έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ, το πετρέλαιο κίνησης έχει αυξηθεί σε ένα χρόνο 38% στην Ελλάδα και 9% στην Ε.Ε. Στη δε αγορά τροφίμων, έχουν επιβληθεί μόλις 3 πρόστιμα, 7 μήνες μετά την ψήφιση της τροπολογίας για την πάταξη της αισχροκέρδειας.

Στην υπόθεση των υποκλοπών έχετε εναποθέσει τις ελπίδες σας στην Δικαιοσύνη και στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς; Θα μάθει ο ελληνικός λαός ποιοι είναι πίσω από το Predator και τις παρακολουθήσεις;

Ο κ.Μητσοτάκης πιστεύει ότι «καθάρισε» με το «θάψιμο» της υπόθεσης στην εξεταστική επιτροπή και την προστασία των προσώπων που εμπλέκονται . Θα διαπιστώσει ότι έχει κάνει λάθος. Μια συγκυριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η οποία δεν θα υπάρχει για πάντα, δεν μπορεί να καλύψει ή και να εξαφανίσει ένα υπαρκτό σκάνδαλο. Κάθε πολίτης σε αυτή τη χώρα αισθάνεται πλέον ανασφαλής και απειλούμενος, οι δημοκρατικές ελευθερίες είναι πλέον υπό αμφισβήτηση. Η αλήθεια θα αποκαλυφθεί όμως, το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει να αγωνίζεται για αυτό. Κυρίως πρέπει να αποκαλυφθούν οι πρωταγωνιστές και τα  «εργαλεία» αυτού του παρακρατικού μηχανισμού που στήθηκε από το επιτελικό κράτος της σημερινής κυβέρνησης.

Πότε πιστεύετε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει εκλογές;

Ο κ.Μητσοτάκης είχε στο μυαλό του τις εκλογές εδώ και πολύ καιρό, ό,τι κάνει και ό,τι λέει εντάσσεται σε ένα καθαρά προεκλογικό σχεδιασμό. Ουσιαστικά η κυβέρνηση έχει πάψει να κυβερνά εδώ και καιρό. Όλη της η δραστηριότητα επικεντρώνεται στην κατασκευή μιας εικονικής πραγματικότητας, σε μια επιδοματική πολιτική προεκλογικού χαρακτήρα, σε υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα και στο να κρύβει , επιμελώς, τα προβλήματα. Η χώρα βρίσκεται ήδη σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο που μόνο αρνητικές επιπτώσεις θα έχει.  Είναι δεδομένο ότι ο κ.Μητσοτάκης αναζητά τον κατάλληλο χρόνο , τις κατάλληλες για τον ίδιο συνθήκες για να προκηρύξει τις εκλογές.

Και εσείς αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ πανηγυρίσατε τη νίκη του Λούλα στη Βραζιλία. Μήπως δεν είναι πολλά αυτά που σας χωρίζουν;

Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών , ακόμα και κάποιοι που ανήκουν στη συντηρητική παράταξη, δεν θέλουν την παλινόρθωση και ισχυροποίηση της ακροδεξιάς.  Το γεγονός αυτό δεν συνιστά ταύτιση. Ο Πρόεδρος Λούλα έχει ένα πρόγραμμα με κοινωνική ατζέντα, διαβλέπει τους κινδύνους από τη διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής, από την υποδαύλιση παθών και συγκρούσεων. Όλο αυτό το πλαίσιο πολιτικής έχει ένα θετικό πρόσημο. Δεν μπορούν, όμως, να γίνουν σε καμία περίπτωση συσχετισμοί με την ελληνική πολιτική σκηνή. Σας θυμίζω ότι η αυτόνομη πορεία του ΠΑΣΟΚ είναι αδιαπραγμάτευτη, αποτελεί εντολή των πολιτών που συμμετείχαν στις εκλογές για την ανάδειξη του νέου Προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Ποιος είναι ο πολιτικός στόχος του ΠΑΣΟΚ για τις εκλογές;

Αυτός ο σαθρός και αδύναμος δικομματισμός πρέπει να τελειώσει. Διαφορετικά θα τραβήξει μαζί του τη χώρα στο πάτο. Και ο μόνος τρόπος για να τελειώσει είναι η ισχυροποίηση και ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ, οι Έλληνες πολίτες να αναδείξουν το ΠΑΣΟΚ σε ισχυρό πόλο, πρωταγωνιστή των εξελίξεων που θα εγγυηθεί ένα άλλο, ένα διαφορετικό περιεχόμενο διακυβέρνησης. Μια νέα κυβέρνηση για τη χώρα πρέπει να δώσει ξανά ελπίδα σε αυτούς που σήμερα ωθούνται στο περιθώριο, πρέπει να είναι κυβέρνηση των πολλών και όχι των λίγων και των ισχυρών. Πρέπει να διαμορφώσει ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο, να φέρει στο προσκήνιο τις δημιουργικές δυνάμεις αυτής της χώρας, να δώσει ευκαιρίες στους νέους ανθρώπους που απελπίζονται και εγκαταλείπουν τη χώρα.Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ συμπεριφέρονται ως ιδιοκτήτες της εξουσίας, θεωρούν ότι είναι οι μόνοι που έχουν δικαίωμα να κυβερνούν τη χώρα, παρά το γεγονός ότι και οι δύο δοκιμάστηκαν και απέτυχαν. Αλίμονο αν η μόνη επιλογή που έχουν οι Έλληνες πολίτες είναι να διαλέξουν ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία ή το ΣΥΡΙΖΑ.

Σχεδόν ένας χρόνος από την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Εδώ και ένα χρόνο είστε επικεφαλής της Κ.Ο του κόμματος. Τι άλλαξε από τότε; Ποια βήματα πρέπει ακόμα να γίνουν;

Η εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη χάλασε τα σχέδια πολλών και ανησύχησε ακόμα περισσότερους. Υπάρχει μια σταθερή δυναμική για το ΠΑΣΟΚ μέσα στην κοινωνία που πρέπει να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο. Όπως έχω πει το ΠΑΣΟΚ πρέπει να συνομιλήσει και πάλι με τις κοινωνικές ομάδες που το στήριζαν διαχρονικά, να εκφράσει και να εκπροσωπήσει τους πολίτες που νιώθουν τις ανισότητες και τις αδικίες, να δώσει ελπίδα και προσδοκία στις παραγωγικές δυνάμεις, να αποκαταστήσει τη θέση της χώρας. Το επόμενο διάστημα , το πρόγραμμα μας θα πάει σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, ώστε να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης με κάθε πολίτη. Σε ό,τι με αφορά, δίνω διαρκώς μάχες σε κοινοβουλευτικό επίπεδο και στο δημόσιο διάλογο με καθαρές θέσεις, με πίστη στις αρχές και στις αξίες μας και με το βλέμμα πάντα στους δημοκρατικούς πολίτες που περιμένουν πολλά από εμάς.     

https://www.topontiki.gr/2022/11/05/katrinis-sto-topontiki-gr-nea-dimokratia-ke-siriza-simperiferonte-os-idioktites-tis-exousias/

 

Back To Top