Skip to content

Ναρκωτικά. Μια πανδημία χωρίς εμβόλιο!Μήνυμα για την Παγκόσμια κατά των ναρκωτικών

Η παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών δεν προσφέρεται για εξαγγελίες, προθέσεις και ευχολόγια. Ως κοινωνία έχουμε προοδεύσει αρκετά, ώστε να ξεφύγουμε από τα επιφανειακά slogan του τύπου «Just say no» της εποχής Ρήγκαν!

Η πανδημία αύξησε δραματικά την χρήση ουσιών και τους κινδύνους που συνδέονται με την παράνομη διακίνηση ναρκωτικών, αναδεικνύοντας την ανάγκη να δράσουμε άμεσα και συλλογικά.

Η Ευρώπη σήμερα είναι πρώτη στην παραγωγή διεγερτικών ουσιών, κυρίως συνθετικών, ενώ στην Ελλάδα καταγράφηκε αύξηση-ρεκόρ δεκαετίας στη χρήση κοκαΐνης σύμφωνα με τις μετρήσεις ερευνητών του ΕΚΠΑ στα αστικά λύματα της Αττικής, κατά την περίοδο των δύο lockdown.

Η Πολιτεία οφείλει με ισχυρή πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα να καταρτίσει ένα αποτελεσματικό πλάνο που θα περιλαμβάνει τη συστράτευση των ειδικών, την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, την έγκαιρη διαπαιδαγώγηση μέσα στο σχολείο για την αποφυγή των εξαρτήσεων, τη θεραπεία και την επανένταξη, αλλά και την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος που συνδέεται με την παράνομη διακίνηση.

Τώρα πρέπει να ληφθεί η απόφαση για την αποκλειστική διάθεση των χρημάτων που κατάσχονται από τις εγκληματικές ενέργειες για την ενίσχυση των φορέων που ασχολούνται με την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων.

Μέχρι στιγμής, η μόνη “επιχείρηση” της κυβέρνησης στην μάχη κατά των ναρκωτικών ήταν οι συνεχείς παρεμβάσεις στο ΚΕΘΕΑ και οι ημιτελείς προσπάθειες για τη λειτουργία εποπτευόμενων σταθμών, τη στιγμή που αυτό αποτελεί ήδη πραγματικότητα σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.

Πρέπει όλοι να κατανοήσουμε πως το πρόβλημα δε λύνεται με τη στοχοποίηση ή την περιθωριοποίηση των εξαρτημένων, αλλά με έγκαιρη ενημέρωση, σωστή (ιατρική-ολιστική) προσέγγιση, ουσιαστική βοήθεια από τη Πολιτεία, αλληλεγγύη και στήριξη της προσπάθειας των παιδιών και των οικογενειών τους για θεραπεία και επανένταξη.

Οι εργαζόμενοι στις μονάδες του ΟΚΑΝΑ και του ΚΕΘΕΑ (που πλέον λειτουργούν και στην Ηλεία), τα Κέντρα Πρόληψης και το ‘’18 Άνω’’ δίνουν καθημερινά τη μάχη για μια ‘’καθαρή’’ ζωή, σε αντίξοες συνθήκες και με περιορισμένα μέσα. Αξίζει να τους πιστέψουμε και να τους  στηρίξουμε.

Back To Top