Skip to content

Να δοθεί εκ νέου δυνατότητα αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες στην Ηλεία-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αρκετά θέματα που απασχολούν τους κατοίκους της Ηλείας και έχουν σχέση με τους δασικούς χάρτες ήταν το αντικείμενο της συνάντησης του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Κατρίνη με τον δασάρχη Πύργου κ. Παναγιώτη Λάττα.

Ο Ηλείος βουλευτής ενημερώθηκε για την πορεία εξέτασης των αντιρρήσεων των πολιτών κατά των δασικών χαρτών από τις επιτροπές που έχουν συσταθεί στην Ηλεία, διαδικασία που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο 2023, παρά τον μεγάλο αριθμό (περί τις 12.000) των αρχικών αιτήσεων.

Με δεδομένο ότι η Ηλεία ήταν από τους πρώτους νομούς στους οποίους κυρώθηκαν και αναρτήθηκαν οι δασικοί χάρτες και επλήγη από τις πυρκαγιές το 2021, ο κ. Κατρίνης θα καταθέσει μια σειρά προτάσεων-νομοθετικών ρυθμίσεων στον αρμόδιο υπουργό, ώστε:

  • Να δοθεί εκ νέου η δυνατότητα υποβολής αντιρρήσεων, δεδομένου ότι αρκετές περιουσίες (υπολογίζεται σε 30% του συνόλου των ιδιοκτησιών στο νομό) θα κινδυνεύσουν να χαρακτηριστούν δασικές, χωρίς να δοθεί η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να υπερασπιστούν τις περιουσίες τους.
  • Να ενταχθεί η Ηλεία στους νομούς όπου μπορούν να υποβληθούν αιτήσεις για ‘’πρόδηλο σφάλμα’’, ώστε να εξεταστούν από τις επιτροπές των δασαρχείων οι σχετικές αιτήσεις που ήδη υποβάλλονται
  • Να αναρτώνται αυτόματα οι αποφάσεις των επιτροπών των δασαρχείων που εξετάζουν τις αντιρρήσεις, για να μη χάνεται πολύτιμος χρόνιος για τους ιδιοκτήτες που θέλουν να εκμεταλλευτούν τις περιουσίες τους και περιμένουν για μήνες την ανάρτηση
  • Να δοθεί παράταση στην προθεσμία νομιμοποίησης των στάβλων που κάηκαν το 2021, αφού οι πυρόπληκτες περιοχές που είναι εγκατεστημένοι οι στάβλοι έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες, η τελευταία προθεσμία έληξε στις 31/12/2022 και οι πυρόπληκτοι ιδιοκτήτες των στάβλων (ιδιαίτερα στο δήμο Αρχαίας Ολυμπίας) είναι εγκλωβισμένοι, αφού ούτε να νομιμοποιήσουν μπορούν σε αναδασωτέα περιοχή, ούτε χρονικό περιθώριο έχουν.
  • Να ενταχθεί και η κτηνοτροφία και η μελισσοκομία στις γεωργικές δράσεις που επιτρέπονται στις εξαγορές εκχερσωμένων δασικών εκτάσεων, με τη δημιουργία ανάλογων εγκαταστάσεων, αφού σήμερα περιορίζεται η δυνατότητα αυτή μόνο για καθαρά αγροτική δράση

Ο κ. Κατρίνης αναφέρθηκε στην ανάγκη να διατηρηθεί η γεωργική χρήση για τις εκχερσωμένες εκτάσεις για τις οποίες οι παραγωγοί λαμβάνουν ενιαία ενίσχυση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, κάτι για το οποίο αναμένεται νομοθετική ρύθμιση.

Επίσης, τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης των δασαρχείων με προσωπικό-η σχετική προκήρυξη πρέπει να επισπευστεί-και με πόρους, αφού τα διαθέσιμα ποσά δεν επαρκούν για αποτελεσματικές δράσεις πυροπροστασίας, ενώ τα κόστη έχουν ανέβει υπέρμετρα.

Back To Top