Skip to content

Να μειωθούν άμεσα οι φόροι στα καύσιμα- ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ”ΒΡΑΔΥΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ”

1)Κύριε Κατρίνη ο πόλεμος στην Ουκρανία προκαλεί νέα πλέον δεδομένα παγκοσμίως. Συνέπειες ακόμη μεγαλύτερες σε Ευρώπη αλλά και σε Ελλάδα. Πως βλέπετε να εξελίσσεται το επόμενο χρονικό διάστημα έχοντας άλλη μια κρίση που είναι εκτός από στρατιωτική και προσφυγική ;

Θα πρέπει να προσθέσω ότι ο πόλεμος ανατροφοδοτεί και την κρίση στο πεδίο της οικονομίας και των ανατιμήσεων που προϋπήρχε εδώ και μήνες , γιατί η κυβέρνηση προσπαθεί να μας πείσει ότι για όλα φταίει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Η Ευρωπαϊκή οικογένεια, στην οποία ανήκει και η χώρα μας, θα πρέπει να πάψει να είναι εξαρτημένη και υπό διαρκή (ενεργειακό και όχι μόνο) εκβιασμό. Οφείλει να αναπτύξει μια ενιαία, ισχυρή και με αυξημένο κύρος εξωτερική και  αμυντική πολιτική, καθώς και πολιτικές για την ενεργειακή αυτάρκεια. Όποιος παραβιάζει το διεθνές δίκαιο να γνωρίζει ότι θα βρει απέναντι του μια μεγάλη γεωπολιτική και οικονομική δύναμη, όπως πρέπει να είναι η Ευρώπη.

2) Οι πάντες προειδοποιούν για νέα οικονομική κρίση στη χώρα. Ακρίβεια, ανατιμήσεις , φυσικό αέριο πετρέλαιο ρεύμα όλα στα ύψη. Ποια είναι η θωράκιση για τους Έλληνες πολίτες κατά τη γνώμη σας ;

Δυστυχώς η ελληνική οικονομία αλλά και η κοινωνία είναι ανοχύρωτες, με ευθύνη της κυβέρνησης που εδώ και μήνες δεν έχει πάρει ουσιαστικά μέτρα για τον έλεγχο των τιμών στην αγορά και τον μετριασμό των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι κ. Μητσοτάκης ανακάλυψε και αναγνώρισε με καθυστέρηση μηνών την ανάγκη επιβολής πλαφόν για να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση. Με τη διαφορά, όμως, ότι ο κ. Μητσοτάκης προτείνει την επιβολή πλαφόν μόνο στο φυσικό αέριο, αφήνοντας εκτός τα καύσιμα.

Όλα αυτά την ώρα που οι Έλληνες πολίτες σε λίγο θα πληρώνουν τη βενζίνη στην ασύλληπτη τιμή των 2,50 ευρώ το λίτρο και την ώρα που οι αυξήσεις στα βασικά είδη διατροφής είναι καθημερινές.

3) Οι προτάσεις του κόμματος σας για τον περιορισμό των συνεπειών του πολέμου στον οικονομικό αντίκτυπο ποιες είναι ;

Έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες και ξεκάθαρες προτάσεις, όσο όμως δεν εφαρμόζονται η κρίση θα  βαθαίνει και η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών θα οδηγείται στο απόλυτο αδιέξοδο.

Είναι δεδομένο ότι υπάρχουν λύσεις και προτάσεις, όπως:

-Η μείωση των φόρων στα καύσιμα και στην ενέργεια. Η Ελλάδα έχει την δεύτερη υψηλότερη φορολογία στην Ε.Ε, έχουμε τους υψηλότερους φόρους στα καύσιμα και στην ενέργεια που αντιστοιχούν στο 2,9% του ΑΕΠ έναντι 1,9% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος.

– Το πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής και η μείωση των λοιπών χρεώσεων στους λογαριασμούς ρεύματος, χρεώσεις οι οποίες -εν μέσω κρίσης- δεν μπορεί να υπερβαίνουν την αξία του κόστους ρεύματος.

-Η μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής και διαβίωσης αφού η Ελλάδα έχει από τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ στα τρόφιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν μπορεί ο ΦΠΑ στο ψωμί και στο γάλα να είναι στο 13% όταν στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες κυμαίνεται από 4% έως 7% ενώ κάποιες από αυτές τις χώρες προσανατολίζονται σε περαιτέρω μείωση.

4) Κύριε Κατρίνη εξηγήστε μας, γιατί τόσο η Ν.Δ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούν το Κίνημα Αλλαγής ότι κρατά ίσες αποστάσεις  από τα δύο  αυτά κόμματα;

Τους ενοχλεί ο αυτόνομος λόγος και η αυτοδύναμη στρατηγική του Κινήματος Αλλαγής, η επιστροφή του ΠΑΣΟΚ. Θα έλεγα ότι τους χαλάει την εικόνα της ομοιομορφίας, γιατί Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ έχουν πολλές ομοιότητες. Όχι μόνο σε πολιτικές, αλλά και σε πρακτικές άσκησης και διαχείρισης της εξουσίας.

Αμφότεροι αδυνατούν να παρουσιάσουν μια νέα και ελκυστική πρόταση για τη χώρα και τους πολίτες. Φυσικό είναι να τους ενοχλεί όταν το Κίνημα Αλλαγής καταθέτει προτάσεις που το διαφοροποιούν από το σημερινό σκηνικό. Ο κ.Μητσοτάκης ενοχλείται γιατί έχει, πλέον, απέναντι του μια πραγματική αντιπολίτευση και όχι τον ΣΥΡΙΖΑ , ενώ από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ ενοχλείται γιατί οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι αντιπολίτευση δεν σημαίνει κραυγές αλλά προτάσεις.

5) Λέτε αυτόνομη πορεία. Πως τεκμηριώνεται αυτό αν στις εκλογές-όποτε και αν γίνουν-οι αριθμοί σας ευνοήσουν και χρειαστεί να λάβετε απόφαση έτσι ώστε να μην γίνουν εκλογές ξανά; Με ποιο κριτήριο αν συνεργαστείτε θα συνεργαστείτε και με ποιον;

Όπως έχω πει πολλές φορές , αυτοί που μας πιέζουν να δηλώσουμε με ποιον θα συνεργαστούμε , δεν έχουν δώσει καλά δείγματα γραφής ούτε διαθέτουν κουλτούρα συνεργασίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να συνεργαστεί με τους ΑΝΕΛ που όλοι ξέρουμε τι αντιπροσώπευαν, ενώ ο σημερινός πρωθυπουργός δηλώνει εκ των προτέρων ότι δεν συνεργάζεται με κανέναν και θα επιδιώκει συνεχώς εκλογές μέχρι να βγει αυτοδύναμος. Σε αυτό να προσθέσω και την αποστροφή του , στην τελευταία του τηλεοπτική συνέντευξη, σύμφωνα με την οποία τις σημαντικές αποφάσεις για τη χώρα τις παίρνει μόνος του.

Αντιλαμβάνεστε συνεπώς πως εννοούν τη συνεργασία τα δύο κόμματα.

Η αυτόνομη πορεία και στρατηγική του Κινήματος Αλλαγής είναι εντολή των πολιτών και μας δεσμεύει όλους. Η ανατροπή του σημερινού παρακμιακού και χρεοκοπημένου πολιτικού σκηνικού περνάει μέσα από την ψήφο στο Κίνημα Αλλαγής, την εκλογική και πολιτική του ενδυνάμωση.

6) Με τι έχει να αναμετρηθεί το Κίνημα Αλλαγής σήμερα υπό τη  νέα ηγεσία του κ. Νίκου Ανδρουλάκη;

Είναι μια αναμέτρηση με το χρόνο που δεν είναι σύμμαχος για τη χώρα. Η Ελλάδα δίνει την εικόνα μιας χώρας που δεν ξέρει που πηγαίνει, δεν έχει διαμορφώσει ένα αναπτυξιακό και παραγωγικό πρότυπο που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες συνθήκες, δεν δίνει ελπίδα και προοπτική σε όλα τα παιδιά της, δεν έχει σταθερή στρατηγική για την εξωτερική και αμυντική πολιτική.

Για εμάς, η μεγάλη πρόκληση είναι να διαμορφώσουμε ένα ολοκληρωμένο και εναλλακτικό κυβερνητικό πρόγραμμα που θα δίνει ελπίδα και διέξοδο στους Έλληνες πολίτες και θα κινητοποιεί τις πιο ζωντανές και δημιουργικές δυνάμεις της χώρας. Το χρειάζεται ο τόπος και πάνω σε αυτό δουλεύουμε με όλες μας τις δυνάμεις.

7)Τι θα λέγατε  ως επικεφαλής της Κ.Ο του ΚΙΝΑΛ στον Κυριάκο Μητσοτάκη  και τον Αλέξη Τσίπρα να πράξουν στη κρίση που διανύει η χώρα μας;    

Στον κ.Μητσοτάκη θα έλεγα ότι όσο αρνείται να αντιληφθεί ότι η κοινωνία χρειάζεται άμεσα μέτρα στήριξης τόσο θα επιδεινώνεται η κατάσταση λόγω της ακρίβειας και θα οδηγούνται στο αδιέξοδο χιλιάδες πολίτες.

Και στον κ.Τσίπρα ότι η χώρα έχει ανάγκη από αξιόπιστες και ρεαλιστικές προτάσεις, αλλά και από αξιόπιστα πρόσωπα που θα μετατρέψουν αυτές τις προτάσεις σε εφαρμοσμένες πολιτικές.

Back To Top