Skip to content

Να μην μείνει ‘’ουραγός’’ η Ηλεία στις ευκαιρίες της νέας ΚΑΠ-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τις εργασίες της 10ης Συνδιάσκεψης για την Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), που πραγματοποιήθηκαν στην Πάτρα, σε σχέση με τους νομούς της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας,  παρακολούθησε ο βουλευτής Ηλείας του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης.

Κατά την τοποθέτησή του, αναγνώρισε τις νέες δυναμικές που γεννά το νέο υπό διαπραγμάτευση πλαίσιο, όπως βέβαια και τις προκλήσεις που το συνοδεύουν, τονίζοντας πως η νέα ΚΑΠ οφείλει να αξιοποιηθεί κατά τρόπο τέτοιο, ώστε να δώσει λύσεις στην ανάπτυξη της υπαίθρου, η οποία χτυπήθηκε πολλαπλά κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Παράλληλα, ο βουλευτής υπογράμμισε πως θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τις υπηρεσίες του ο παράγοντας της κλιματικής αλλαγής και της συνεπακόλουθης κλιματικής κρίσης, από την στιγμή που υπολογίζεται πλέον πως κάθε έτος τουλάχιστον το 20% των παραγωγών, χάνει περίπου το 30% και πλέον των εσόδων του, σε μία περίοδο μάλιστα, όπου το κόστος της αγροτικής παραγωγής ανεβαίνει με ρυθμούς δυσθεώρητους, μοιραία μειώνοντας ακόμη περισσότερο το εισόδημα των αγροτών.

Σε σχέση με τα ειδικότερα ζητήματα που αφορούν την Ηλεία, ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, υπογράμμισε την ανάγκη αναπροσαρμογής των υπαρχουσών τριών αγρονομικών περιφερειών και τον επανασχεδιασμό τους πλέον σε τέσσερεις, με διαχωρισμό αυτής που περιλαμβάνει τις μόνιμες καλλιέργειες (δενδρώνες και αμπελώνες), σε μία ακόμη, που να αφορά αποκλειστικά την ελαιοκαλλιέργεια, από τη στιγμή που στο νομό η καλλιέργεια της ελιάς καταλαμβάνει σημαντικό τμήμα της πρωτογενούς παραγωγής.

Παράλληλα, ο Μιχάλης Κατρίνης ζήτησε από τον κ. Λιβανό να διαψεύσει άμεσα πληροφορίες που θέλουν το ΥΠΑΑΤ να εξαιρεί τόσο τη βιομηχανική ντομάτα, όσο και τη σταφίδα, προϊόντων κομβικής σημασίας για την αγροτική παραγωγή της Ηλείας, από τις συνδεδεμένες ενισχύσεις.

Τέλος, ο βουλευτής κάλεσε την κυβέρνηση να αξιοποιήσει κονδύλια που έχει στη διάθεσή της, στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης των σοβαρών λειτουργικών προβλημάτων του εγγειοβελτιωτικού δικτύου της Ηλείας, όπου ο κίνδυνος κατάρρευσης είναι πλέον ορατός, λόγω της υποτυπώδους συντήρησης και των ελλείψεων σε ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό.

 

Back To Top