Skip to content

Να προστατευθεί η τιμή των αγροτικών προϊόντων, όπως έγινε στην Ισπανία – ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Τη δημιουργία νέων θεσμικών εργαλείων στη χώρα μας, όπως η ρήτρα κόστους παραγωγής για την προστασία της τιμής των αγροτικών προϊόντων, ζητούν με ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μ. Βορίδη οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης και Απόστολος Πάνας.

Πιο συγκεκριμένα, στην ερώτησή τους οι δύο βουλευτές αναφέρουν:

«Κύριε Υπουργέ, τα συνεχώς επαναλαμβανόμενα φαινόμενα της υπερβολικά χαμηλής τιμής των αγροτικών προϊόντων, που ειδικά στην περίπτωση του ελαιολάδου ήταν πολύ έντονα κατά τη φετινή χρονιά, δημιουργούν την ανάγκη για νέα θεσμικά εργαλεία προστασίας της πρωτογενούς παραγωγής στη χώρα μας.

Αυτό είναι αναγκαίο, γιατί εάν συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση με την πώληση αγροτικών προϊόντων από τους παραγωγούς στους εμπόρους ή τους μεταποιητές σε τιμές που δεν αντιστοιχούν στην ποιότητα των προϊόντων ή, ακόμα χειρότερα, βρίσκονται κάτω από το κόστος παραγωγής, τότε αυτό θέτει σε κίνδυνο την ίδια τη βιωσιμότητα του αγροτικού επαγγέλματος στη χώρα, για πολλούς κλάδους παραγωγών.

Με δεδομένο ότι η διαπραγματευτική ισχύς των παραγωγών είναι κατά κανόνα μικρότερη από εκείνη των εμπόρων ή των μεταποιητών, ενώ η απουσία ρευστότητας δεν τους επιτρέπει να αποθεματοποιήσουν για να διαπραγματευτούν καλύτερα, αναγκάζονται συχνά να υποκύπτουν στις απαιτήσεις που τους τίθενται στις συναλλαγές αυτές και να διαθέτουν τα προϊόντα τους σε εξευτελιστικές τιμές. Στις τιμές αυτές, συχνά, δεν είναι ενσωματωμένο ούτε το κόστος εργασίας, ούτε το κόστος των αγροτικών εφοδίων, ούτε το ενεργειακό κόστος της παραγωγής.

Προκειμένου να αντιμετωπιστούν τέτοια φαινόμενα, η χώρα μας θα μπορούσε να μιμηθεί καλές νομοθετικές πρακτικές άλλων χωρών, όπως η Ισπανία, όπου προβλέπεται ρήτρα εισαγωγής του κόστους παραγωγής στις συμβάσεις μεταξύ αγρότη και μεταποιητή ή εμπόρου, με τεράστια πρόστιμα σε περίπτωση παραβιάσεων του νόμου.

Σε αυτό το πλαίσιο, ερωτάσθε:

Προτίθεσθε να αναλάβετε ανάλογη νομοθετική πρωτοβουλία και στη χώρα μας, για την προστασία των τιμών των αγροτικών προϊόντων και την αποφυγή της πώλησής τους από τους παραγωγούς στους εμπόρους ή τους μεταποιητές σε επίπεδα κάτω του κόστους;»

 

Back To Top