Skip to content

Να σταματήσει η ταλαιπωρία και η επιβάρυνση χιλιάδων συνταξιούχων από την εκκαθάριση των αναδρομικών τους – ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί σε χιλιάδες συνταξιούχους με την υπέρμετρη για τα εισοδήματά τους επιβάρυνση με φόρους και πρόστιμα και να διευκολύνει την καταβολή τους για όσους πραγματικά τους αναλογούν, καλούν την κυβέρνηση και πιο συγκεκριμένα τα υπουργείο Οικονομικών, με την κατάθεση γραπτής ερώτησής τους στη Βουλή, ο Μιχάλης Κατρίνης και οι βουλευτές Κ. Σκανδαλίδης, Β. Κεγκέρογλου και Γ. Μουλκιώτης του Κινήματος Αλλαγής.

Όπως αναφέρουν, το Κίνημα Αλλαγής επισήμανε έγκαιρα, από τις 19/12/2019, ότι ήταν ιδιαίτερα προβληματική και απόδειξη της προχειρότητας και της απουσίας σχεδιασμού από το υπουργείο Οικονομικών, η αιφνίδια απόφαση της ΑΑΔΕ να αποστείλει προς τις ΔΥΟ όλης της Ελλάδας 200.000 περίπου εκκρεμείς υποθέσεις αναδρομικών αποδοχών του οικονομικού έτους 2014, μόλις 8 εργάσιμες ημέρες πριν την παραγραφή τους στις 31/12/2019.

Η απόφαση αυτή, με την εντολή της «οίκοθεν» εκκαθάρισης και χωρίς να κληθούν νόμιμα οι φορολογούμενοι να υποβάλλουν συμπληρωματικές δηλώσεις, δημιουργεί πολλά ερωτηματικά τόσο για τη νομιμότητα όσο και για τη σκοπιμότητά της, καθώς σε μια ευνομούμενη πολιτεία δεν μπορεί η Διοίκηση να αποφασίζει μονομερώς και μετά να τρέχει ο πολίτης να βρει το δίκιο του, ούτε είναι δυνατόν οι ευθύνες της ηγεσίας να μετατίθενται στους υπαλλήλους, που λόγω του τεράστιου όγκου των χιλιάδων υποθέσεων, δεν ήταν δυνατόν να τις διεκπεραιώσουν σε ελάχιστες ημέρες.

Οι τέσσερις βουλευτές προσθέτουν ότι, σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, εξετάστηκαν περισσότερες από 159.000 υποθέσεις φορολογουμένων, από τις 190.000 συνολικά, που είχαν λάβει αναδρομικά και εκδόθηκαν χρεωστικά σημειώματα για 71.000.

Όπως τονίζουν, μάλιστα, στο κείμενο της ερώτησής τους προς τον υπουργό Οικονομικών, οι καταγγελίες των συνταξιούχων και των οργανώσεών τους επιβεβαίωσαν, δυστυχώς, τις επισημάνσεις του Κινήματος Αλλαγής για τον προβληματικό χαρακτήρα της απόφασης που έλαβε η ΑΑΔΕ στις 17/12/2019.

Οι συνταξιούχοι καταγγέλλουν συγκεκριμένα ότι δεν έλαβαν εκκαθαριστικά με τα αναδρομικά από τα ταμεία τους, ούτε αυτά αναρτήθηκαν στο TAXIS, ώστε να προβούν σε συμπληρωματικές δηλώσεις για το έτος αναφοράς τους, πολύ περισσότερο, δεν ειδοποιήθηκαν από τις αρμόδιες φορολογικές αρχές, όπως ο νόμος επιτάσσει.

Ως αποτέλεσμα δε της «οίκοθεν» συμπληρωματικής δήλωσης, με άγνοιά τους, εκδόθηκαν τα χιλιάδες εκκαθαριστικά σημειώματα με φόρους και πρόστιμα που κρίνονται υπερβολικά και άδικα από τους συνταξιούχους.

Κατόπιν όλων αυτών, ο Μιχάλης Κατρίνης και οι υπόλοιποι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής ζητούν από τον υπουργό Οικονομικών να απαντήσει εάν προτίθεται η κυβέρνηση, είτε με νομοθετική πρωτοβουλία, είτε με την πλέον πρόσφορη διαδικασία, να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

 

 

Back To Top