Skip to content

Οι αγρότες της Ηλείας σε αδιέξοδο, η κυβέρνηση στη δική της εικονική πραγματικότητα-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η αδυναμία αλλά και η απροθυμία της κυβέρνησης να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις με σαφές χρονοδιάγραμμα  για την καταβολή αποζημιώσεων στους αγρότες της Ηλείας, επιβεβαιώθηκε στη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης που είχε καταθέσει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής κ.Μιχάλης Κατρίνης.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης απέφυγε να δώσει κάποιο χρονοδιάγραμμα για την καταβολή αποζημιώσεων στους αγρότες της Ηλείας που υπέστησαν ζημιές από τον παγετό τον Απρίλιο και την πρόσφατη χαλαζόπτωση.

Παρά την δέσμευση του κ. Λιβανού για οριστική εκτίμηση της ζημιάς του παγετού μέχρι τέλος Μαϊου, ο υπουργός δεν έδωσε ούτε καν ενδεικτικές ημερομηνίες για την καταβολή των αποζημιώσεων, οι οποίες, όπως επισήμανε ο κ.Κατρίνης υπερβαίνουν τον συνολικό φετινό προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ και θα απαιτήσουν πρόσθετη χρηματοδότηση, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις θα προκληθούν αδικίες λόγω της εφαρμογής του πλαφόν.

Ο Βουλευτής Ηλείας του Κινήματος Αλλαγής πρότεινε να τεθεί το θέμα στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε, προκειμένου να υπάρξει  ενισχυμένη χρηματοδότηση και οριοθέτησε τα 4 άμεσα βήματα που πρέπει να γίνουν:

-Άμεση καταγραφή των ζημιών

-Προκαταβολή αποζημίωσης

-Απαλλαγή των τελών εκτίμησης

-Συμψηφισμός ασφαλιστικών υποχρεώσεων με τις αποζημιώσεις.

Η κυβέρνηση για μία ακόμα φορά, παρά την επιμονή του κ.Κατρίνη που έχει φέρει το θέμα τέσσερις φορές στη Βουλή, δεν έδωσε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τις αποζημιώσεις λόγω κορωνοϊού στις καλλιέργειες όψιμου καρπουζιού, φθινοπωρινής πατάτας και θερμοκηπιακών προϊόντων. Η σχετική έγκριση για τις αποζημιώσεις  έχει δοθεί από τις 5 Μαρτίου, η κυβέρνηση ανακοίνωσε στις 5 Απριλίου ότι θα καταβάλει τις αποζημιώσεις και μετά από δύο μήνες δεν έχει προχωρήσει τίποτα.

Στο ερώτημα του κ.Κατρίνη  για ποιο λόγο δεν έχουν συμπεριληφθεί τα εσπεριδοειδή και τα κηπευτικά-σαλατικά στις αποζημιώσεις , παρά την μεγάλη ζημιά που υπέστησαν, ο κ. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επικαλέστηκε  ότι δεν υπάρχει επαρκής τεκμηρίωση για την αναγκαιότητα αποζημίωσης αυτών των προϊόντων, ενώ σχετικά αιτήματα έχουν σταλεί από ομάδες παραγωγών και αγροτικούς συνεταιρισμούς της περιοχής μας.

‘’ Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση κινείται στη σφαίρα της δικής της εικονικής πραγματικότητας, αρνούμενη να συνειδητοποιήσει το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται οι αγρότες της Ηλείας.

Αντί να επιταχύνει και να διευρύνει την καταβολή των αποζημιώσεων, για να ανακουφίσει από τις μεγάλες ζημιές και την απώλεια εισοδήματος λόγω της πανδημίας και των ακραίων καιρικών φαινομένων, έχει επιδοθεί σε ένα παιχνίδι καθυστερήσεων και υποσχέσεων χωρίς αντίκρισμα.’’

Back To Top