Skip to content

Οι ανοικτές πληγές της πυρόπληκτης Ηλείας δεν συγκινούν την κυβέρνηση-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δεν έδωσε απαντήσεις η κυβέρνηση στα ερωτήματα που έθεσε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης στον αρμόδιο υφυπουργό κ. Τριαντόπουλο, σχετικά με την αποζημίωση των πυρόπληκτων ελαιοπαραγωγών των δήμων Αρχαίας Ολυμπίας και Πύργου οι οποίοι δεν πληρώθηκαν πριν τα Χριστούγεννα ή έλαβαν πολύ λιγότερα από αυτά που δικαιούνταν.

Ο Ηλείος βουλευτής ρώτησε την κυβέρνηση:

  • Αν έχει να παρουσιάσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την καταβολή του συνόλου των χρημάτων που δικαιούνται ως αποζημίωση όλες οικατηγορίες αγροτών (επαγγελματίες, ειδικού καθεστώτος, μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες) που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2021, αφού υπάρχουν πορίσματα από τους ελεγκτές του ΕΛΓΑ που πιστοποιούν το πραγματικό μέγεθος της ζημιάς, πολύ μεγαλύτερο από αυτό που αποτυπώνεται μέσω του ευρωπαϊκού δορυφορικού συστήματος ‘’Κοπέρνικος’’
  • Αν θα επιτρέψει στους παραγωγούς να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις, ώστε να εμφανιστεί το εισόδημα από αγροτική εκμετάλλευση, το οποίο συνιστά προϋπόθεση για την αποζημίωση από την κρατική αρωγή.
  • Αν προτίθεται να αλλάξει τις προϋποθέσεις, ώστε να ενταχθούν στο καθεστώς αποζημίωσης όλοι όσοι υπέστησαν καταστροφή από τις πυρκαγιές του 2021.
  • Αν θα ενισχύσει τους πυρόπληκτους παραγωγούς για την απώλεια εισοδήματος που έχουν υποστεί και θα υποστούν για τουλάχιστον 5 χρόνια συνολικά, κάτι που γίνεται εμφανές φέτος που η τιμή του λαδιού είναι ικανοποιητική, αλλά οι πυρόπληκτοι ελαιοπαραγωγοί έχουν μηδενικό εισόδημα.

Ο αρμόδιος υφυπουργός έκανε γενικόλογες αναφορές για το πλαίσιο αποζημιώσεων, τις βελτιώσεις που έχουν γίνει (πχ δυνατότητα εγγραφής στο μητρώο αγροτών) και τις αποζημιώσεις που έχουν δοθεί ως σήμερα (9 εκατ. ευρώ σε 965 δικαιούχους) , αλλά απέφυγε να απαντήσει για το πότε ακριβώς θα αποζημιωθούν οι παραγωγοί βάσει των πορισμάτων του ΕΛΓΑ και αν θα αποζημιωθούν οι δεκάδες παραγωγοί που δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ ως σήμερα.

Επιπλέον, δεν δεσμεύτηκε για τις αναγκαίες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο πλαίσιο αποζημιώσεων, ώστε να αποζημιωθούν όλοι όσοι υπέστησαν ζημιές το καλοκαίρι του 2021 (πχ όσοι δεν είχαν δηλώσει αγροτικό εισόδημα), ούτε για το αν θα επιτραπεί να κάνουν τροποποιητική δήλωση.

‘’ 17 μήνες μετά τις καταστροφές, δεκάδες παραγωγοί δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ, ενώ πάνω από 1000 ελαιοπαραγωγοί στην Αρχαία Ολυμπία και τον Πύργο αντιμετωπίζουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, λόγω της απώλειας εισοδήματος που θα υποστούν για 5 τουλάχιστον χρόνια. Οι ανοικτές πληγές της πυρόπληκτης Ηλείας δεν συγκινούν την κυβέρνηση που υπόσχεται συχνά, εξαγγέλλει πολλά αλλά υλοποιεί πολύ λιγότερα και με καθυστέρηση. Η αντοχή των πυρόπληκτων συμπολιτών μας έχει προ πολλού εξαντληθεί.’’ δήλωσε ο κ. Κατρίνης.

Back To Top