Skip to content

Οι αυξήσεις των τιμών και η αδράνεια της κυβέρνησης-ΑΡΘΡΟ

Εδώ και 3 μήνες η κυβέρνηση παρατηρεί το ράλι ανόδου των τιμών σε βασικά είδη κατανάλωσης και στα καύσιμα, χωρίς να έχει ελέγξει πιθανά φαινόμενα αισχροκέρδειας ή να προβεί σε διορθωτικές κινήσεις. Ο ρόλος του ‘’παρατηρητή’’ φτάνει στο αποκορύφωμά του όταν στελέχη της ίδιας της κυβέρνησης προαναγγέλουν μεγάλη αύξηση στο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος το επόμενο διάστημα…

Ο πολίτης αναρωτιέται αν η κυβέρνηση μπορεί να κάνει κάτι ή έχει ήδη κάνει κάτι ώστε να ανακόψει τη συνεχιζόμενη αύξηση που σε ορισμένα προϊόντα έχει ξεπεράσει το 10% και στα καύσιμα το 20%, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Προφανώς, η κυβέρνηση δεν ευθύνεται για το διεθνές κύμα ανατιμήσεων, αλλά ελέγχεται για τα αντανακλαστικά της και την απουσία κινήσεων μετριασμού των όποιων επιπτώσεων. Ας δούμε γιατί.

Στις 15 Ιουνίου, απαντώντας σε σχετική ερώτησή μου, ο υπ. Ανάπτυξης -μέσω του ΓΓ Εμπορίου-με διαβεβαιώνει ότι η ΔΙΜΕΑ (το αρμόδιο όργανο για τον έλεγχο της αγοράς) ‘’καθ’ όλη την περίοδο της υγειονομικής κρίσης, εφαρμόζοντας διατάξεις που αφορούν στην αισχροκέρδεια, πραγματοποιεί τακτικούς και πανελλαδικούς ελέγχους, επιβάλλοντας σε περιπτώσεις παραβάσεων τα νόμιμα’’.

Είναι όμως έτσι;

Ανατρέχοντας κάποιος στην ιστοσελίδα του υπουργείου Ανάπτυξης θα διαπιστώσει ότι σε 15 δελτία τύπου που έχουν εκδοθεί από την 1η Ιουνίου ως σήμερα από τη ΓΓ Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, πουθενά δεν αναφέρονται έλεγχοι ή επιβολή προστίμων για την καταπολέμηση φαινομένων αισχροκέρδειας!

Άρα, το υπουργείο ή δε διαπίστωσε αυξήσεις στις τιμές ή τις θεώρησε λογικές. Τίποτα από τα δύο, αφού δεν έλεγξε καθόλου τα φαινόμενα αισχροκέρδειας που βιώνουν οι Έλληνες πολίτες εδώ και 3 μήνες, με τη ΔΙΜΕΑ να πραγματοποιεί ελέγχους μόνο για την πάταξη του παράνομου εμπορίου (όπως αναφέρουν τα σχετικά ΔΤ).

Με τον αρμόδιο υπουργό να τοποθετείται καθημερινά για την πανδημία αλλά να μην παρεμβαίνει για τις αυξήσεις τιμών που όλο το καλοκαίρι παρουσίαζαν σταθερή άνοδο.

Μετά την επικοινωνιακή κατακραυγή, η κυβέρνηση που διακήρυττε την ελευθερία της αγοράς και απέδιδε τις ‘’παροδικές’’ αυξήσεις στις διεθνείς συνθήκες, προαναγγέλει διορθωτικά μέτρα, παραπέμποντας στην ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Μια κυβέρνηση που αρκέστηκε στο ρόλο του παρατηρητή και δεν παρενέβη έγκαιρα, όπως θα όφειλε.

Μια κυβέρνηση που δεν ενισχύσε τις ελεγκτικές αρχές ώστε να πατάξει τα φαινόμενα αισχροκέρδειας, ούτε θωρακίζει την Επιτροπή Ανταγωνισμού για να καταπολεμήσει τις εναρμονισμένες πρακτικές

Μια κυβέρνηση που δεν ενεργοποίησε άμεσα μέτρα όπως τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής και τη μείωση της έμμεσης φορολογίας, ώστε να θωρακίσει το εισόδημα της μεσαίας τάξης.

Μια κυβέρνηση που δρα και αντιδρά μόνο με επικοινωνιακά κριτήρια, τα οποία καθόρισαν και την ετεροχρονισμένη αφύπνισή της, αφού οι όποιες λύσεις θα δοθούν μέσα από τις ‘’εξαγγελίες’’ της ΔΕΘ.

Back To Top